• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    BPB
    BPB --- ---
    SDN33: koukal jsem ted na fotky čepičatky.. a musim říct..že jsem na ni asi natrefil na stejne lokalitě..kde jinak rostou tajemný a namodralky

naštestí koukám..že se dá poznat podle nožičky, trochu se vlnicich "třepicich" ..tolik nepevnych okrajů ..bych tipoval
    SDN33
    SDN33 --- ---
    letadlo: Vím, že i některý, co nechávám v zemi, jsou taky lysny, ale jsem nějak nedobrej z těch čepičatek, který maj taky takovou podezřele hnědou barvu. Nerad bych si volal 155. Sbírám jen tutovky.:) Najdeš tu právě mnoho druhů, zkušenější mykolog by je určitě bral.. škoda, že nejseš zdejší.

Máte tu někdo vůbec zkušenost s tím, že byste na čepičatky narazili?? Nebo je to zveličovaný? (p. Borovička)
    KAREN
    KAREN --- ---
    SDN33: ok, roger that)
    KAREN
    KAREN --- ---
    MEA: viz napr., co jsem linkovala - http://macromycetes.blog.cz/1008 . ty, co jsme potkali my, byly "bezdotykove" hodne modrozeleny, tvar klobouku trochu jinaci (tusim, ze nemely takovejten bradavkovitej vystupek) a byl silnejsi, tlustsi, okraj pevnej oblejsi. nektery mely skoro placatej ten klobouk. konzistenci takovy pevnejsi, noha silnejsi... zel bohu jsem je nevyfotila, bylo tam dost sero a pak uz jsem do dalsi nenarazila;/ kdyz je potkam, tak je jeste vyfotim...
    SDN33
    SDN33 --- ---
    KAREN: jsou to 100% psilocybinové houby.. je to jeden druh, rostlo to kousek od sebe, až na tu barvu to vypadá úplně stejně co se týče tvaru a "hmoty" a pachu... rostou na Brně úplně všude... buď takové bílé..nebo jsou už nějak "sešlé?" a takhle modraj.. jen by mě zajímalo, co to je kokrétně.:-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    SDN33: jakoze toto SDN33 a toto SDN33 je totez? nebo co je to to "hned nad tím"?
    ja si nejsem jista, co je to to modry, kdyz jsem to zblizka nevidela - jen rikam na dotaz pana Letadla, ze pokud mykolog pri primy konfrontaci s nima vaha a nepusobi to hned jako lysohlavka, mohla by to bejt pripadne naka ta limcovka... a jak rikam, potkali jsme dost podobne vypadajici u Bystrce a lysny to nebyly.
    MEA
    MEA --- ---
    DARJEEL: "voní jako ředkvičky, ale nejsou to ředkvičky, co to jsou?".... to mohou být řekvičky! smažinice byla pravá hříbková, dokonce jsem našla ai lišky, což jsem skoro v listopadu nečekala :).

BPB: no nevím, já jsem byla na lesních párkrát, dřívávějc jsme chodili do lučin... ale když jsem si projížděla popisy, tak mne to taky napadlo :) ale určitě to nebude jeden druh, v detailech se docela liší... barvou, tmavostí a některé i tvarem klobouku a nohou...

jinak já se obecně u hub snažím podhoubí, které oddělím, dát na jiné místo a zasadit jej zpět do země.

LETTADLO: to si tam zapomněli trampíci buřty :)

KAREN: ty, co nejsou, mají nějaké charakteristické znaky, co nám pomohou to zjistit?

Jinak všem díky za pomoc a rady!
    SDN33
    SDN33 --- ---
    KAREN: cheš říct, že ty modří bystrčtí negři a tedy i to bílé, co jsem postoval hned nad tím (je to to stejný), nemusí být konkrétně lysna?
    KAREN
    KAREN --- ---
    LETTADLO: ba ba. je to nesmirna obet, jit pro matro nekam do divociny a zelene prosty industrialniho hluku a zapachu, kde neni kouska zelezobetonu.
    na jak dlouho ti prosimte vystaci ta sklizen, kterou jsi tu prezentoval?.))
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    KAREN: ta bila vpravo nahore mi rika ze jo...

ale nedivil bych se nicemu :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    MAESTRO_007: .) mate tam prave i jedny dost podobny, ktery lysohlavky nejsou - ale z ty fotky podle me moc nejde poznat, jestli teda jo, nebo ne))
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    LETTADLO: jj na brnensku takove sbiram, lysohlavky to jsou.... akorat jsou podle me starsi (pekne modraji) a rostou v suchu... takze bila barva... imho bohemica
    KAREN
    KAREN --- ---
    LETTADLO: nevidim nohy a spodky, ale my jsme v Bystrci narazili na podobny - nemuze to bejt limcovka medenkova nebo takneco?

Srpen 2010 « Archiv | MACROMYCETES
    http://macromycetes.blog.cz/1008
    SDN33
    SDN33 --- ---
    Co je to konkrétně za druh? Myslíme si, že to je arcana, ikdyž je takto bílá.

SALAM23
    SALAM23 --- ---
    navic pise ze ockujou pres spory a na to ti staci klidne jeden klobouk
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    LETTADLO: ty co tam ma...u nas nenajdes :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    dnes uspesny den v Brno-Sobesice-Bilovice. pres tisic kousku :-)
    IRO
    IRO --- ---
    CDR: no zmapoval bych hlavně podmínky v místě výskytu a pak se je snažil maximálně napodobit a tam pak dát buď klobouky nebo líp už prorostlou štěpku nebo nějaký substrát. na shroomery bude praktických zkušeností myslím dost.
    CDR
    CDR --- ---
    IRO: mě by spíš zajímaly praktické zkušenosti... chtěl bych do takového hezkého hájku u nás za chalupou nasadit l. tajemné. zda stačí ponechat třeba rozsekané kloboky vyzrálých kusů na místě, zahrábnout, jestli se pokusit lopatkou vydlábnout mycelium, nebo tak nějak...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam