V odkazovane studii, ktera je sice starsi nez nekteri navstevnici tohoto fora, muzou zejmena zacinajici mykologove najit cisla ktera jim poskytnou oporu pro kvalifikovany odhad toho jak moc lze kvalifikovane neco odhadovat :)
http://mycotopia.net/archives/discus/messages/5/levels_and_flushes-141925.pdf
To ze se obsah psilocibynu mezi 5ti vzorky kubanek ziskanych "na ulici" lisil temer desetinasobne asi neprekvapi nikoho.
Nekoho by mohlo prekvapit ze jedna konkretni populace kubanek, pestovana indoor stale na stejnem substratu, muze mit od sklizne ke sklizni temer tretinovou, respektive trojnasobnou potenci.
Imho ale ty obsahy ucinnych latek nejsou zas az tak zasadni, protoze mnohem vetsi miru variance toho, jak silny trip bude, vysvetli faktory endogenni - rozdily jedincu v tom kolik jakych enzymu maji v tele, co s nima jejich jatra delaji atp... Sice je rozdil, jestli piju 10° lezak, nebo svrchně kvašenej speciál, ale mnohem zásadnější je jestli mam v žaludku rozumný množství alkoholdehydrogenázu, nebo ne.
Co se týče alkoholu, tak přes značné rozdíly individuální tolerance máme přece jenom jakousi zklušenost o tom, jaká ta variabilita v naší populaci je a moc neočekáváme že dospělý, 2metrový valach bude metabolizovat jako inuita. A je to rozumné, tisícletou zkušeností podložené očekávání. U psylocinu nám ta zkušenost chybí a osobně si vůbec netroufám odhadovat jak velká ta variabilita schopnosti metabolizovat psilocybin\psylocin\baeocystin je. Imho to neví nikdo a především v tomhle ohledu přehnaně generalizujeme z vlastní zkušenosti.