• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KERRAY: vidíš já běžně chodit sbírat houby a mladý nechávám dorůst. speciálně ty bedly, ale i žampiony a další. zastavit je může i zima, žejo. normálně bych pracoval s tezí, že houby dorůstají, pokud se jim něco nepřihodí. je to stěžejní reprodukční vlastnost, dozrát a prcnout spory.
    Stunning timelapse of bioluminescant mushrooms!
    https://www.youtube.com/watch?v=s6dEyNL3ygI
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    PALEONTOLOG: mno, už si to ověřuju nějakej ten pátek, za domem mám teď třeba tři bedly, které i přes déšť vypadají po několika pořád a malinké nerozvinuté, stejné, jak když přes noc narostly

lysohlávky vedle domu jsou na tom podobně - přirůstají další, ale ty co vylezly jako drobounké jsou drobounké i po dvou dnech deště - mám to i na fotkách, abych si úplně nevymýšlel

ale možná je zastavování růstu hub pohledem moje nadpřirozená schopnost... :p
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    zabývá se koncentracemi mezi flushi, obsah v klobouku a noze atd. sbírali houby stejného stáří, tzn. se zralými výtrusnicemi.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MATT: v původní zprávě jsem nic takovýho nenašel
    (PDF) Variation of psilocybin and psilocin levels with repeated flushes (harvests) of mature sporocarps of Psilocybe cubensis (Earle) Singer
    https://www.researchgate.net/...hes_harvests_of_mature_sporocarps_of_Psilocybe_cubensis_Earle_Singer
    MATT
    MATT --- ---
    PALEONTOLOG: The mushrooms with the lowest mass had the highest concentration of psilocybin.
    Chemical Composition Variability in Magic Mushrooms - Psychedelic Science Review
    https://psychedelicreview.com/chemical-composition-variability-in-magic-mushrooms/
    UNIONJAM
    UNIONJAM --- ---
    včera sem musel do Pardubic, tak sem jel jentak ze sportu zkontrolovat fleky v Železných horách... dva mi zničili lesníci a zbylejch dvou 3 maličký... tak 14 dní už by to ale začít mohlo
    DIAGONAL
    DIAGONAL --- ---
    UNIONJAM: v neděli bylo 5 sirek a 5 malejch. na jednom fleku asi ze 4 objetejch.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ty krávo, tak když jsem si nechal na podblanicku dorůstat houby, tak jsem asi šilhal stranou :D

obecně houby rostou, dokud je nezastaví změna podmínek. když jim dojde voda, nebo je příliš zima, tak mladí jedinci nemusí dorůst. taky se na vitální podhoubí může navázat edafon v podzemí a může ho poškodit. ale za stabilních podmínek není problém sbírat kontinuálně, to platí obecně.

BROZKEFF: nějaká data k tomu nemáte, kolego...
    THONDAS
    THONDAS --- ---
    BROZKEFF: Na tos přišel jak ?:D:D
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KERRAY: empirická zkušenost je že klidně sbírat malé, výhoda je že to rovnou je koncentrát - klidně několikrát větší potence než u velkých. Prostě houba se narodí s nějakým absolutním množstvím psychedelie a pak se už se zvětšující se plodnicí tohle množství jen ředí ve větším objemu ;)
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    nejsem mykolog ale mam kolik let uz stejnou teorii.. jakmile na ne kouknes zastavi se
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    jinak mám takovej postřeh, kterej možná není novinka, tak třeba bude někdo vědět - týká se spíš hub obecně

přijde mi, že jak někteří nesbírají malý kousky s tím, že jsou mladý a ještě vyrostou, tak jak mám příležitost ty houby sledovat každej den, protože rostou všude kolem, tak jsem došel k tomu, že tak jak vypučí (večer nic, ráno houby všude), tak už zůstanou - že ty malý už se nezvětší, nebo jen neznatelně (pootevřou klobouk apod.) - mám takovou "teorii", že třeba by rostly dál, ale jelikož už je někdo zpozoroval, zůstanou tak :D

tak by mě zajímalo, jestli to je mykologům známá skutečnost, nebo jestli se mi to zdá :)

UNIONJAM
    UNIONJAM --- ---
    na Sázavě nic... dokonce mi lesníci totálně zničili i mije místo... musím si najít jiné...co víkendu jdem s kámošema prubnout železný hory. tak uvidíme..
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    v bystrci včera vypučela na pár místech jedna várka a po tom dešti teď čekám další
    GUMIDEK30
    GUMIDEK30 --- ---
    HONZAK89: to je u sjezdovky ?
    SKORZ
    SKORZ --- ---
    Hranice Vysočina/Jižní Čechy - na mých místech stále nic... Ale je tam dost mokro. Snad za týden...
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    LETTADLO: po třech letech jsem se zastavil tam, kde to vlastně všechno začalo - díky tobě :)
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    HONZAK89:není to náhodou kousek od Jihlavy?
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    Vysočina nic. Jinak jedno z mých oblíbených míst dopadlo takhle. Smutné

BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Pro sběr je ale úplně jedno jestli to je arcana, bohemica, moravica, semilanceata, azurescens, cyanescens, hlavně aby to byla psilocybe.

!!! Nesmí se hlavně za žádných okolností stát, že někdo nasbírá a zkonzumuje nebo nabídne druhému ke konzumaci nějakou ze smrtelně jedovatých čepičatek (zejména čepičatka jehličnanová - galerina marginata, nebo sametovka běloprstenná/vrásčitá/prstenitá - pholiotina rugosa/filaris) - ty obsahují stejně ne-li více amatoxinů jako muchomůrka zelená.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam