• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    BRUTOL
    BRUTOL --- ---
    Nic jsem nenašel :) byl jsem linej jet někam dál ..... Kde objednat něco dobrého hotového ???
    OOHN
    OOHN --- ---
    Původně jsme plánovali vyrazit na jedno místo, kde minulý rok rostly bohemicy až toto pondělí, ale jsme nakonec vyrazili už v pátek a dobře jsme udělali. Hned v pátek odpoledne napadl sníh a houby schoval. Vždycky jsem tady obdivoval fotky, kde někdo objevil stovky hub a říkal si, jaký to asi musí být pocit. No... je krásný.

Pak nám to stejně nedalo a dnes jsme vyrazili ze zvědavosti na to samé místo a překvapením (pro mě) bylo, že houbám sníh a mráz nějak moc nevadil, zdálo se, mě skoro odumřely prsty, když jsem sníh dával pryč. Plno jsme jich tam nechali pod tou sněhovou peřinou. Tak dobrou noc, houby, díky a zase napřesrok.

HONZAL
    HONZAL --- ---
    Co se týče mě, tak jsem tu nějakou dobu nic nedával, ale hlavně jsem koukal na fotky ostatních (a zpětnou vazbu +/-) a učil se rozpoznávat a vlastně to zásadně pomohlo k tomu, abych houby poznal i v lese. Ale přínos byly i fotky jiných druhů hub, protože jsem si mohl otestovat, jako moc poznám, kdy to psilocybe určitě není. Holt za mlada jsem žil v Praze, tam to neroste a většinou se ke mně dostaly až v usušené formě ;-) až s přesunem na Moravu jsem začal sbírat sám.
    Jeden ze skutečně užitečných klubů na nyxu! :-) Navíc se na to hezky kouká.
    OUTSIDE
    OUTSIDE --- ---
    OUTSIDE
    OUTSIDE --- ---
    Houbeles byl letos štědrý a podaroval nás dobrou sklizní.
    Děkuji za tvé dary bude mi ctí se s tvými plody potkat zase za rok!

LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    Přátelé, kamarádi tak a máme za sebou další sezónu... Všem přeju vysmátou zimu a Veselé Vánoce a Šťastný nový rok... Všem kdo se pochlubili svými nálezy moc děkuju... Tahle skupina se z poradny pomalu mění pouze v galerii mám z vás radost... Jen tak dál...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BROZKEFF: čtu si víc historie a byla známa z tý botanický zahrady Kew v Londýně už před 100 lety. takže ok, není to endemit, ale roste v evropě 100 let, proto jsem ji viděl v ručně kresleným českým atlasu hub ze 60-70s.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PALEONTOLOG: Do zahrad se prave dostava s nesterilizovanou stepkou a mulc.kurou, pri dovozu kytek a stromku ze zahranici se se zeminou doveze i mycelium atd.

P.cyanescens v Čechách afaik dle JB neni nativni, ale zavlečená, z těch nativních dřevních druhů tu je psychoaktivní jen skupina P.serbica (arcana,bohemica,moravica,sternberkiana), z nepsychoaktivnich pak P.medullosa (L.lesni) a lysohlavky rodu Deconica (rovnez nepsychoaktivni). Travni pak samozrejme P.semilanceata.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    E2E4: vidis, ja taky, ted jsem se probudil, mluvim o cayenescens, cesky modrajici, takze azurescens v mym prispevku skrtni. ono se o ni pise jako o pestovany, ale kde se vzala v kralovsky zahrade? :-))

Psilocybe cyanescens, Bklueleg Brownie
    https://www.first-nature.com/fungi/psilocybe-cyanescens.php
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PALEONTOLOG: možná si pletu cyanescens a azurescens. :)

viz ten jeho článek co jsem linkoval, zmiňuje tam že to někde zkoumal v britským muzeu vzorek z 1961 ale že nebyl dobře zachovalý
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    E2E4: pri vsi ucte k borovickovi znam azurescens ze nejakyho staryho ceskyho atlasu, jen ho po letech nemam k dispozici, prptoze od ty doby uteklo hodne vody. navic poprve udajne popsana na stepce v royal british garden. v londyne v roce 1946.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PALEONTOLOG: protoze dobre rostou na stepce kdekoliv. :) Tady je inciativa ktera je sazela.

The Azurescens Society
    https://azurescenssociety.wordpress.com/

jinak je zminuje i Borovicka, ze poprve byly v Evrope zachyceny uz 2001.

http://www.czechmycology.org/_cm/CM60202.pdf

detaily asi budou v tomhle clanku v Mykologickém sborníku 1/2005

Jan Borovička: Modrající lysohlávky (Psilocybe) v České republice IV. Problém lysohlávky modrající – Psilocybe cyanescens Wakef.

https://www.myko.cz/files/casopis/2005/Obsah_MSb_2005_1.pdf
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BROZKEFF: co vim, tak p.modrajici je v evrope doma, tak jestli slo o to, ze mel nekdo otisk z us, tak to chapu, nicmene o import se nejedna
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PALEONTOLOG: Ja tomu nerozumim, ale popisuji realny stav veci. Importovat do Prahy vzorky z Brna mi prijde OK, ty americky druhy z ekologickyho hlediska moc ne, ale snad to nebude podobny pruser jako bolsevnik ci kridlatka...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BROZKEFF: vysvetli mi prosim, proc by mel nekdo importovat do cr evropskyho endemita z ameriky?
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    AAHHWISEGUY: ano, několik primo v praze v parcich, zpravidla umele vysazene. jsou tam minimalne bohemicy transplantovany z okoli brna, cyanescens z US a dokonce i P.alenii :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KERRAY: jo rostly doted i novy arcany nad bystrci a zebetinem, tak i arcany a bohemicy na severu sobesice/bilovice
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Dneska jsme jeste zkusil hledat kolem Sternberka a zadarilo se. Na kombajn to nebylo, spis na kulicha a punc, ale prislib do dalsi sezony, ze ted uz nebudeme muset az k Brnu, ale prejdeme na lokalni produkty ;-)

VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    Tímto slavnostně prohlašuji letošní houbovou sezónu u nás na Sázavě za (nejspíš) uzavřenou 😉 Já jsem spokojená, letos jsem konečně něco našla a když mycelium dopřeje, najdu i za rok.

SROLUJTO
    SROLUJTO --- ---
    BRKODLAK: Za mě jsou houby nejlepší po přidání harmaly, do čaje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam