• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    LETTADLO: Ono snad každej, kdo jich sežral 30+ syrovejch oslizlejch v lese hned po utržení, si tu vůni pamatuje do konce života :-))
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ESTEN:
    BOD: Mám pocit, že dokud je člověk poprvé nenajde, sbírá každou druhou prašivku a snaží si sám sobě namluvit, že by to mohlo být ono. Člověk je prostě hrozně moc chce najít. Když se na ty houby pak podívá s odstupem a porovná třeba s obrázky na netu, pozná hned, že to není ono. Já jsem jezdil x let a nikdy nic a měl jsem úplně stejnou tendenci ohejbat se pro každou druhou random houbu, která se byť jen vzdáleně podobala. Typicky třeba měla bradavku, ale zbytek úplně mimo. Pak jsem na ně poprvé narazil a od té doby nechápu, jak jsem si to mohl plést. Dneska je s nadsázkou rozeznám na deset metrů. Ty houby jsou strašně charakteristické. Samozřejmě nechat si to jakkoliv potvrdit v případě nejasností je jen dobře.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Dneska Seč. Je to tam překvapivě suchý jak blázen, na mym fleku jich byly hromady, ale v podstatě už usušený. Každopádně i tak se dalo najít.

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TLOUDEV: Nejspíš trepenitky
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    aha, po zvětšení je to děsná bída. Mam na hovno foťák v mobilu:(
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Tady jsou vidět klobouky v různejch stádiích. Menší i větší, ještě čerstvý. Třeba to někomu pomůže..

Nechám to odkazem, nezmenšený. Ty hnusný tmavý klobouky nejsou nijak plesnivý, ale poprášený sporama.. To je o čem jsem mluvil

https://files.catbox.moe/m1k44s.jpg
    https://files.catbox.moe/4zzlol.jpg
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    když roste modrák pod listím, tak má kolikrát úplně zkroucenou nohu tam a zpět a na konci klobouk. Tyhle tlustý dutý nohy jsou vždycky špatný. A pak ty tmavý spodky s černo-fialovejma výtrusnicema. Když se někde vypráší jeden klobouk na jinej pod nim, tak je to jasný
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    TLOUDEV: tyhle maji moc světlej spodek. bradavku má kdejaká houba.. Takhle obecně se to brát nedá. Podle mě je dobrý, když si člověk neni jistej, vzít v potaz všechny jedince, co na danym fleku najde a hledat ty znaky

Když jsem byl naposled (myslím, že nemám problém rozpoznat to, co hledám), tak jsem přemejšlel nad tim, že jsem někdy našel skupinku bohemik a skrz ně prorůstaly shluky nějakejch jinejch hub, který jim byly děsně podobný. Tak dobrý, vyselektoval jsem je, ale říkal jsem si, že pro někoho, kdo to nemá tolik v oku, to může bejt celkem problém. Na tom fleku rostlo odhadem deset druhů hub, u kterejch některý jedinci byli fakt podobný modrákům. Když člověk koukal a našel nějaký jiný jedince, tak už pak našel třeba nějakej tvar nohy, zbarvení atd, který to jasně vyřadí. Takže když si nejsem jistej, je dobrý posuzovat ten celek. Když najdeš někde jednu-pět houbiček, tak to stejně neni množství, který bys chtěl najít. Lysohlávky v ideálních podmínkách rostou po skupinkách, u kterejch by člověk mohl ty znaky poznat aspoň u těch větších jedinců

snad je pochopitelný, co jsem se snažil sdělit:)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TLOUDEV: nejak se mi nedari identifikovat, co je to za houbu. tvarem klobouku jsou lysohlavkam podobny (maj cecek), zespod jemne tmavy, ale noha neni takova ta kozena, rostly u padlyho modrinu (pravda, v mokrem podrostu), houbook mlci... nalezeno u zruce nad sazavou nad rekou v lese.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    pokud by se nekomu nejaky nezdaly, dejte vedet - rozdelil jsem je vizualne do nekolika skupin - vsechno v zasade z jedny ricni nivy na pelhrimovsku... trava a nejaky hnijici kusy dreva...

TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    dneska posledni pokus. smisenej les (divny)..

NYXYN
    NYXYN --- ---
    ERVIN: za mě brzo. Byl jsem mrknout na vydatný loňský fleky, a jen na jednom ze 3 jsem našel hloucěk malinkejch. A na novym random místě asi deset skoro suchejch kusů. Takže najít se dá, ale ani zdaleka to nejsou žně jak vysočina/brno
    GUMIDEK30
    GUMIDEK30 --- ---
    GUMIDEK30
    GUMIDEK30 --- ---
    Jihlava pri prochazce se psem :) nasbirali jsme par kusu na vecer a zbytek nechali pro ostatni :)

MOWER
    MOWER --- ---
    prosim laskave osazenstvo o nazor

DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    TLOUDEV