• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    KARAMARA
    KARAMARA --- ---
    MR_KEV
    MR_KEV --- ---
    Chtěl bych zítra zkusit bližší místo od Prahy než obvyklé 2 hodiny a vyhlidnul jsem si podle mapy okolí střelnice placy u Příbrami. Náhodou nemá někdo zkušenost s tímhle místem?😊 Díky moc
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    PUNKEJT: minus jsem dal já protože 404
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    Letos opět na blind nové místo, tentokrát Krkonoše kousek nad Trutnovem. Stejné schéma jako vloni, najdu místo na nocleh a oni rostou přímo pár kroků od auta. Každý rok jezdím kolem svátků a letošní hojnost mi přijde jako velmi vysoká :)

PUNKEJT
    PUNKEJT --- ---
    KU_RE: Aha! :)

PUNKEJT
    PUNKEJT --- ---
    Takhle to vypadá když to schne

KU_RE
    KU_RE --- ---
    PUNKEJT
    PUNKEJT --- ---
    PUNKEJT: Někdo dává mínus? Měl jsem za to, že sbírám tohle

Lysohlávka česká - Psilocybe bohemica Šebek (1983)
    https://www.houbareni.cz/houba/lysohlavka_ceska

I místní zdroje to tvrdili. :)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    SMYSLOV: Můžu se zeptat na postup, dával si tam živé houby nebo to jde třeba i se sporama? Taky uvažuji o založení.

Ohledně mycelia doporučuju všem velice čtivou knihu Propletený život od Sheldraka. Pak vám budou připadat diskuse o pár vytržených vláknech mycelia přinejmenším úsměvné.
    MATT
    MATT --- ---
    BOD: vidis, ja zas nekde slysel, ze kdyz nohu ustipnes, tak hrozi ze se na tom zbytku chytne nejaka jina plisen a to mycelko narausi naopak vic, nez kdyz houbu vytrhnes celou.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    BOD: Njn, jiný mraj, jiný krav. U nás klejeme a mluvíme sprostě a Mirka Dušína jsme minulý týden snědli...
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    MR_KEV: njn tak počkej rok dva a uvidíš že to znova pojede jestli tam neni betonový parkoviště místo toho...

spoustu z vás jsem vzal na flek kde kdysi bejval les, jenže kvůli kůrovci šel celej les dolu... 5 let nic a za 5 let takovej masakr že bys tam teď mohl ležet od prvního mrazíku do prvního sněhu nonstop....
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    AKI4CE: zrovna jsem včera četl,že občas dochází k otravám tou Čepičatkou záměnou za druhy Psylocibe
    BOD
    BOD --- ---
    THONDAS: Za mě není ok se chovat jako akciovka ani v malém, z principu. Jak píšeš na konci o změnách konání na základě psychedelických zkušeností, tak by mi prostě nebylo fajn kdybych se k houbám a lesu nechoval ohleduplně, a je mi jedno jestli se bezohledné chování podle někoho na podhoubí projevuje nebo ne, navíc můžeš jen předpokládat v jakém stavu a velikosti konkrétní podhoubí je. Část psychonautské komunity kde se pohybuji se ohleduplně chová a mycelium neškube stejně jako nedupeme po jiných houbách i když stejně časem zetlejí, taky neodhazujeme po lese odpad i když jiní v přírodě dělají černé skládky.
    YAVO
    YAVO --- ---
    THONDAS: Tyjo, nevim, jen se mi to prostě líbilo :))
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    tak k tématu zakládání hnízd loni založeno x hnízd a včéra jsem omrknu čtyři a velmi se jim daří...
    THONDAS
    THONDAS --- ---
    BOD: Zkus chvíli pracovat s myceliem a zjistíš že jsou horší věci v lesích než to že někdo vytrhne kousek rhizomorfu.Pověry,že mycelium pak vysychá vychází nejspíš z toho faktu,že narušením mycelia při trhání hub se může stát že ta část sítě která je v bezprostřední blízkosti díry po plodnici a na světle prostě zaschne.Mycelium je obrovský organismus,často,takže jede dál a nějaká zaschlinka ho nezajímá a ano je super aspoň díru po houbě když už se tam vytrhne větší a obnaží se mycelko zahrnout listím apod. ale v lesích kde kdejaká akciovka těží tuny stromů co mají zůstat ještě dlouho tam kde jsou,bezhlavě devastují terén a spolu s kořeny stromů umírají celé složité houbové struktury je podle mě trocha těch neopatrných houbařů skutečně minoritní problém.Nakonec skrze látky jako jsou houby a jiná psychedelika nakonec člověk často mění své postoje a konání díky hlubšímu pozorování sama sebe.
    Alespoň tak to vidím já.
    BOD
    BOD --- ---
    NYXYN: Z rozhovorů s mykology, nejsem v tomhle úplně týden. Sorry, věci co ubližují lesu mě serou.
    By mě zajímali důvody z fb k záměrnému trhání mycelia. Lepší než stříhat je podle některých lidí třeň z podhoubí lehce vykroutit (ne vytrhnout), to ale občas moc dobře nejde a takhle (fotka na kterou jsem reagoval) to určitě nevypadá.
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    NYXYN: z nasranosti :)
    NYXYN
    NYXYN --- ---
    BOD: neřekl bych, že je to takhle jednoznačné, zejmena v Lys skupině na FB to tam obvykle lidi obhajuji, a ve vysledku si myslim ze je to uplně jedno, zda s myceliem nebo bez.
    Nebo z čeho vycházi tvoje přesvědčení?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam