• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    Duna – kultovní sci-fi napsané
    FRANKEM HERBERTEM (1920 –1986)



    Nesmím se bát. Strach zabíjí myšlení. Strach je malá smrt přinášející naprosté vyhlazení. Budu svému strachu čelit. Dovolím mu, aby prošel kolem mne a skrze mne. A až dojde a zmizí, otočím se a podívám se, kudy šel. Tam kam strach odešel, nic nezůstane. Zůstanu pouze já.
    Litanie proti strachu



    Frank Herbert odstartoval svojí kariéru 32 letech v časopise Startling Stories povídkou Hledáte něco? Po ní následovalo okolo dvaceti dalších publikovaných v nejrůznějších SF magazínech, avšak krátká próza nebyla polem, na němž měl Herbert sklízet literární vavříny. Opravdový úspěch se dostavil až v roce 1965 díky románu Duna. Přesněji řečeno první část Duny vyšla pod názvem Svět Duny již v prosinci roku 1963 v předním SF magazínu Analog. Příběh pak pokračoval díky zájmu čtenářů jako Prorok Duny. V knižním vydání Herbert oba díly spojil a nazval je stručně a výstižně Duna.

    Duna získala roku 1966 cenu HUGO – nejvyšší ocenění ve tvorbě SF a tentýž rok i cenu Nebula, tehdy udělenou vůbec poprvé. Duna se stala předobrazem nové velké epiky SF. Podle románu vznikl o dvě desetiletí později (1984) i film, který natočil znám režisér David Lynch, a v němž si zahráli mimo jiné i Kyle McLachlan v roli Muad‘Diba – známý především díky kultovnímu seriálu stejného režiséra Městečko Twin Peaks – a také Patrick Stewart jako Gurney Halleck, kterého budou znát především příznivci Star Treku jako kapitána Jean-Luc Piccarda z hvězdné lodi Enterprise. Nyní se dostal na obrazovky televizí (především satelitních) 3-dílný seriál na motivy Duny, který se točil i v naší republice. Bohužel podle ohlasů se ale vůbec nepovedl, což vrhá na toto skvělé dílo stín. Na motivy Duny vyšlo i několik počítačových her, zejména adventure Dune a realtimová strategie Dune II, která se stala matkou všem realtimovým strategiím. Jako poslední vyšla Dune 2000, což je jen Command and Conquer v novém plášti, avšak ne příliš povedená. Nyní bude vycházet nová adventure od francouské firmy CRYO, a strategie Emperor: Battle for Dune, která by měla být velmi vydařená.

    Frank Herbert svůj úspěch rozvinul v pěti pokračováních zachycujících následné osudy planety Arrakis a boje o její ovládnutí. Druhý díl vyšel roku 1969 pod názvem Spasitel Duny. Dalších sedm let trvalo, než čtenáři dostali do rukou třetí díl Děti Duny(1976). Autor jej označil sice za díl poslední, ale nechal se oblomit neutuchajícím zájmem. Roku 1981 vydal čtvrtý díl Božský imperátor Duny, po němž následovali o tři léta později Kacíři Duny a roku 1986 šestý díl nazvaný Kapitula: Duna, někdy taky známý jako Sněmovní Planeta Duna.

    Předčasná smrt Franka Herberta v témž roce, kdy vyšel poslední díl Duny, byla pro SF velikou ztrátou. Propletené osudy postav příběhu zůstali i tentorkát otevřené a mnoho fandů se těšilo na další lahůdky. Přesto však příběh planety Arrakis neskončil. Brian, syn F. Herberta, autor četných, nadšeně přijímaných SF románů, se spojil s Kevinem J. Andersonem, autorem proslulého díla Akta X, a společně pracují na trilogii, jejíž děj předchází prvnímu příběhu Duny. První - Předehra k Duně: Atreidové - a druhý díl - Předehra k Duně: Harkonnenenové již vyšly, a připravuje se díl poslední, Předehra k Duně: Corrino.


    Začátek je doba, kdy je třeba pečlivě dbát o co nejpřesnější rovnováhu. To ví každá sestra z Bene Gesseritu. Než se tedy začnete zabývat poznáním života Muad´Diba, dbejte v prvé řadě na to, abyste ho zařadili do jeho doby : narodil se v 57. roce vlády padišáha imperátora Shaddama IV. A obzvláště dbejte na to, abyste ho umístili do jeho světa : na planetu Arrakis. Nechť vás nemýlí skutečnost, že se narodil na Caladanu a že na něm prožil prvních patnáct let svého života. Jeho světem provždy zůstane Arrakis, planeta známá jako Duna.
    Princezna Irulán : Pravá kniha o Muad´Dibovi



    Děj jednotlivých knih


    Duna - vypráví o pouštní planetě Duna s naprostým nedostatkem vody a jediným známým naležištěm zvláštního koření, které má moc prodloužit lidský život , které poskytuje člověku mimořádné psychické schopnosti a které nutné potřebují komidelníci Gildy k navádění lodí zakřiveným vesmírem. Vypráví také o nesmiřitelných rodech Atreidů a Harkonnenů, u Paul Atreidovi – budoucím Kwisatzi Haderachovi, o Bene Gesseritu, Imperátorovi, a vůbec celé situaci v tehdejším vesmíru.

    Spasitel Duny - příběh začíná tehdy, kdy Paul Muad’Dib usedá na imperátorský trůn a popisuje jeho vládu, intriky ostatních, narození jeho dětí, a na scénu se již dostává jeho zvrácená sestra Alia, a mrtvý Duncan Idaho, vzkříšený jako Ghola darovaný Imperátorovi Bene Theilaxem.

    Děti Duny: Popisuje intriky jeho sestry Alii, příběh jeho dětí, a jak se Leto II. „oblíkne na sebe“ pstruží kůži, která mu přinese téměř nekonečný život.

    Božský Imperátor Duny: děj se posouvá o 3500 let dopředu, kdy Leto II. je stále na trůně a jeho tyranská vláda je trnem v oku celému Impériu.

    Kacíři Duny:Po pádu LETA II. se jeho impérium rozpadá, a do popředí se dostává BENE GESSERIT, který společně s Theilaxem přetrval. Pojednává o výcviku Duncana Idaha - který jest stále znovu a znovu oživován B.GESSERITem. Duncana je navíc jaksi pozměněn z theilaxských nádrží, a cvičí ho bašár MILES TEG, jeden z nejlepších vojenských velitelů sesterstva. Na scénu se objevují Ctěné Matre, jakýsi opak BG, které přisly z Rozptylu a jdou sesterstvu po krku. Syntetické koření.

    Kapitula Duna:Pokračování boje BG proti ROZPTYLU, oživení Milese Tega, zkoumání Ctěných Matre, a na závěr Spolčení BG a Ctěných matre v jednu komunitu.

    Předehra k Duně:Atreidové: Děj předchází prvnímu dílu, popisuje mladého Leta Atreida, jeho návštěvu na Iksu, přepadení Iksu Theilaxany společně se sardaukary imperátora Elrooda IX, návštěvu Ctihodné matky Gaius Heleny Mohiamové u barona Vladimira Harkonnena ,obvinění Leta Atreida z útoku na Bene Theilax a mladého Duncana Idaha.

    Předehra k Duně:Harkonnenové: Navazuje na předchozí předehru, sleduje Leta Atreida již jako vévodu, který se mezitím stal rozvážným a spravedlivým vládcem a uznávaným členem landsraadu, setkání s Lady Jessicou, stále beznadějnou situaci na Iksu, z Lieta-Kynese se již stal statečný mladý muž, Duncan Idaho odchází na výcvik do Ginázu, na scénu přichází i Gurney Halleck, a do toho všeho baron V. Harkonnen a jeho špinavé praktiky.

    Odkazy na zajímavé stránky s Dunou

    Asi nejlepší české stránky

    První pořádné stránky našeho slovenského souseda

    Zahraniční stránky, film, obrázky

    Další zahraniční stránky

    Oficiální zahraniční stránky - super, koukněte hlavně na ty obaly k Předehrám!!!

    Oficiální stránky o 3-dílném seriálu

    NOVÁ ONLINE HRA DUNA!!

    Dreamers of Dune

    Arrakis, velice podařené stránečky

    Oficiální stránky o připravované hře Emperor (Battle for Dune) - možnost výběru češtiny!

    A na závěr trochu těch her s tématikou Duny...:)



    Byl vojákem i mystikem, lidožravým monstrem i svatým, prohnaným i nevinným, ušlechtilým i bezohledným, méně než bohem, více než čověkem. Muad´Dibovy motivy nelze posuzovat žádnými běžnými měřítky. Ve chvíli svého vrcholného vítězství spatřil. jak na něj číhá smrt, avšak výzvu zrady akceptoval. Řekli byste, že ho k tomu vedl smysl pro spravedlnost? Nezapomeňte, že nyní hovoříme o Muad´Dibovi, který velel válečným bubnům potaženým kůží svých nepřátel, o Muad´Dibovi, který popřel Konvence své vévodské minulosti mávnutím ruka a přitom pouze poznamenal: Jsem Kwisatz Haderach. To je dostatečný důvod.
    PRINCEZNA IRULÁN: ARRAKIS SE PROBOUZÍ

    Toť vše,nechť vás Šaj-hulůd ochraňuje.




    ROBAS PRO VÁS
    Duna mýtus sci-fi.pdf by NOZICKA
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam