• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FREAZMiroslav Žamboch a jeho díla.
    MIMA
    MIMA --- ---
    Je to úplně něco jinýho než JWP díl :-)
    LANC
    LANC --- ---
    Tak jak se těšíte na nový díl JFK? Já jsem po masakru, který předvedl JWP jak na trní :)
    MIMA
    MIMA --- ---
    Výhledově budou všechny JFK knížky. Ted se mou vinou zpomalilo tempo vydávání, ale pokusím se to rychle dohonit.
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    SUCUBIS: Nečtu to (míním ebooky), ale když jsem si dělal analýzu jaké jsou ceny a jestli se teda investice do čtečky vyplatí, na palmknihách JFK byl k mání, tudíž předpokládám, že pokud X-Hawk není, výhledově bude.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    Hitman - da se nekde sehnat jako ebook ? celkove jsem X-Hawka nikde nenasla (jen papir)
    MIMA
    MIMA --- ---
    Postupně určitě a nejen už vydané :-)
    PATRON
    PATRON --- ---
    neplanuje Zamboch vydavat vsechny svoje prace v e-podobe? Pro ctecky nebo ipody?
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Jinak, komentáře ke konkrétním povídkám tu vypisovat nebudu, případní zájemci je najdou tady:

    Živí a mrtví / povídky --- LEGIE - databáze knih Fantasy a Sci-Fi
    http://www.legie.info/kniha/13727-zivi-a-mrtvi/povidky#zalozky
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Takže, slíbený souhrn:

    Na Žambochův „elektronický experiment“ jsem od jeho vydání zachytil mnoho různých ohlasů, od nadšených výkřiků fanoušků až po jízlivé komentáře o „rejžování ze smetí v šuplíku.“ Nepokládám se za fanouška ani odpůrce, takže mě jen navnadily, abych si udělal názor sám. A rozhodně nejsem zklamaný.

    Ano, většina povídek je stará. Ovšem alespoň mě přijde mnoho autorových starších věcí lepších než současné – protože zatímco dnes už je „rutinní profesionál,“ tehdy si mnohem více hrál. Fakt, že čtyři z povídek více či méně využívají některých známých literárních, herních i filmových světů o něčem svědčí – přímo z nich čiší, jak zábavné je psaní, když ho člověka nechápe jako „povinnost.“

    Ano, většina povídek pochází „ze šuplíku,“ což autor přiznává. Ovšem snad vyjma dvou „mikro legrácek“ jsem nikde neměl pocit, že by byly „vykrádány hroby,“ případně zužitkovány texty, co by jinak neměly šanci na vydání.

    Ano, asi polovina povídek už dřív vyšla jinde. Ovšem v případě těch z Ikarie jde o velmi staré kousky, sehnat časopisy by už dnes nebylo jednoduché. A u eletronických by to chtělo občas dost hledání, které možná baví skalní fanoušky, ale ne „řadové čtenáře.“ Takto mají vše na jednom místě, navíc v podání, která nezabírá místo a za docela přijatelnou cenu. Být „Živí a mrtví“ papírová kniha, asi bych kritizoval, ale proti elektronické nemám výhrady. A mimochodem, překvapilo mě, že je povídek tak málo – po Internetu se potuluje ještě pár dalších, dosti slušných.

    Pokud nad něčím kroutím hlavou, pak spíše nad tím, co následuje po povídkách. Autorův životopis od Pavly Lžíčařové… no, budiž. Nakonec, MŽ je už natolik významným český autorem, že nepůsobí nevhodně. Ovšem následující bibliografie je problematická. Jako by nestačilo, že se stala terčem mnohdy ostré kritiky u „Dlouhého sprintu s ozvěnou.“ Sem, do elektronické knihy, se hodí lépe, ale i tak mi nesedla. Při vší úctě k týmu, který ji sestavil a jistě to dalo práci, v mnoha případech se nevyhnul spoilerům, a hlavně se obávám, že může prokázat autorovi poněkud medvědí službu. Čtenář si po přečtení stručných popisů zejména povídek může snadno pomyslet – vždyť je toho spousta na jedno brdo. Zda má pravdu či ne, je věc individuálního názoru, přesto bych podobné dodatky v budoucnu silně omezil.

    To však nic nemění na skutečnosti, že jsem se sbírkou velmi spokojen. Dostal jsem víc a lepšího, než jsem čekal, přitom v dobré kvalitě (i po redakční stránce – nenašel jsem ani jediný překlep!) a pocit vyhozených peněz určitě nemám. Případnou další podobnou knihou bych rozhodně nepohrdl. Pěkných 84%.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    SCHRAMM: Ještě nemám dočteno, zbývají mi asi 3 povídky. Pak ho napíšu, ale zklamaný zatím nejsem.
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    BORGDOG: A názor?
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Tak jsem včera koupil "Živé a mrtvé" a už mám přečtené dvě třetiny. :-)
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    LOBOTECH: cist knizku na monitoru/telefonu/ipadu mi prijde jako zverstvo pro oci - od toho jsou einky bez podsviceneho displeje a vana jim vubec nevadi - musim vedet, bezne jsem se kdysy davno pred milionem svetelnych let nez se milacek narodil koupala se cteckou dlouhe hodiny a funguje vesele dal, jen musela mit plastenku (ze by to bylo teprve 3 tydny ? neporizujte si deti, nici zivot knihomola)
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    SUCUBIS: Ja proti cteckam ani ebookum vubec nic nemam. Casem si mozna poridim nejakej ten ipad ci tak neco, pac se s tim da skvele blbnout, ale cucim do monitoru v ramci prace a zabavy cca 14 hodin denne, tak me ty ebooky proste nejak neberou. Mam rad ten pocit kdy vim v jake casti stranky jsem, rad sustim papirem pri obraceni a strohe 13/543 stran mi to nenahradi :P Navic ctecce by para z vany asi taky nedelala uplne nejlip :)
    Kazdopadne ta predstava s lihovkou je fér :DDD
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    LOBOTECH: Možnost, co mi došla až poté, co jsem se zaměřil na kouzelnou představu podepisovaných čteček, mobilů a notebooků :)
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    SCHRAMM: Jak to? Autori bezne na autogramiadach podepisujou dila co vydali driv a pochybuju ze MŽ konci svou uspesnou karieru :o) Takze az zas neco vyda, mohlo by se to zfouknout v ramci autogramiady na novou knizku :o)
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    LOBOTECH: SCHRAMM: krasna predstava jak tam ten Zamboch sedi v tom knihkupectvi a pred nim rada lidi s cteckama v ruce co ceka az jim je nekdo pocmara lihovkou :D
    Lobo ja nemit ctecku tak nevim, byl nejlepsi darek co jsem mohla od mamky v poslednich letech dostat kor ted, neumim si predstavit jak pri kojeni obracim stranky - ale papiru se to samo nevyrovna
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    LOBOTECH: No já nevím... Autogramiáda je v případě ebooků nonsens, ne? I když zas mít na monitoru liháčem napsaný Žamboch taky není představa od věci :)
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    SUCUBIS: Ja si to s radosti koupim klidne i jako ebook, ale patrim mezi tu skupinu lidi co knizky neumej poradne uzit v elektronicky podobe. A na elektronickou verzi nedostanu autogram! (ne ze bych doma mel knizky s autogramem :P, ale treba tem frontam taky jednou propadnu :) )
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    SCHRAMM: Kdyz tak nad tim premejslim, tak muj dotaz je nesmyslnej. Slo mi spis o to, jestli by mne autor u pripadne autogramiady neposlal do haje, kdybych tam nabeh s vytistenym ebookem ze chci autogram, ale to neni otazka prav, ale spis otazka primo na autora :o) A obtezovat ho tou otazkou po mailu by bylo asi trochu drze :o) Odvolavam co jsem žbleptnul :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam