• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNIEQueer cinema loves Phillip Morris
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    me i Matesovi se to libilo dost, predevsim herecky vykony, bezpochyby. podle Matese mela ta hra par trosku hluchsich mist, s cimz bych i celkem souhlasil. no ale maminku vezmu asi spis do Vinohradskyho, jsem usoudil, tolik me to zase nenadchlo, abych to s ni absolvoval podruhy... a bude to mozna pro ni zajimavejsi divadelni zazitek, tohle by bylo imho vic pro me.
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    SPLIFFBOY: urcite :) diky ti za to...uz mam stazeno
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    nj, na p2p neni problem najit skoro vsechno... prislo mi to takhle pohodlnejsi :) a rikal sem si, ze to treba nekdo oceni, kdyz uz sem o to zakopl.

YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    shortbus neni problem na p2p najit, ale nejsou titulky, ani AJ
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    narazil sem na funkcni link na shortbus
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    WIZZ: :D to je ovsem dokonaly
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    MADRONA: Hele ten napad na klub neni vubec spatnej :) Me to teda tady jako OT nevadi, ale mozna by to sneslo vlastni auditko... je to hrozne siroky tema. Jinak mam na tebe pripravenou reakci,ale nejak to ted nestiham srozumitelne zformulovat :)
    MADRONA
    MADRONA --- ---
    ANNIE: Musím přiznat, že jsem vždy slovo queer vnímala ve smyslu "gay", ale je pravda, že je to mnohem širší pojem, viz. např. http://en.wikipedia.org/wiki/Queer . Možná že se tahle konverzace začíná ubírat už trošku jiným směrem, ale ráda bych ještě vyjádřila jeden postřeh. Když se řešilo registrované partnerství, tedy formální razítko uznání určitých práv gay menšiny, měla jsem pocit, že svým způsobem není před zraky médií apod. spojovat gaye a lesby s trans lidmi. Myslím, že když chce gay komunita získat jistá práva (postupem času lze očekávat, že bude bojovat o možnost adopce dětí), nejsem si úplně jistá, jestli je ideální právě tuto komunitu v očích veřejnosti házet do jedné škatulky s "dlouhovlasou kočku s podpatkama, která má přítele/přítelkyni a třeba i penis". Nechci, aby to vyznělo tak, že mám něco proti trans lidem, vůbec ne, ale jsem přesvědčená a mám takovou zkušenost, že řada lidí (neříkám že mladých, neříkám že uvědomělých) představí právě trans lidi, travestishow, apod., což není úplně ideální při snaze prosazovat tato práva. Na jednu stranu je třeba, aby gay komunitu lidé vnímali jako "normální", ale když se do toho namotají ty různé exhibice, "normálně" to pak působit nebude. Myslím si, že třeba zrovna traverti apod, často spojené s gay komunitou, dělají heterosexuálové, kteří to berou jako fajn způsob vydělání si peněz. Je tedy třeba rozlišovat, jestli je před Vámi člověk homosexuální orientace, který se snaží získat stejná práva, jako heterosexuál (a který tudíž potřebuje, aby ho veřejnost brala vážně a "normálně", nebo jestli je před Vámi trans člověk, který v podstatě práva má, protože je buď ženou nebo mužem a tudíž je pak třeba rozlišovat, jestli tento trans člověk je gay nebo lesba nebo hetero a až z této sexuální orientace vyvozovat další práva.

Druhou stranou mince (tou, kdy se nesnažíme prosadit konkrétní zákon apod.) je to, že společnost by měla být denně masírována všemožnými alternativami toho, jak může jedinec realizovat svou jedinečnost. Pokud půjdu do extrému, pak by v magzínu Queer mohl být i polygamní heterosexuál, protože i ten může mít pocit, že je většinou nechápán, nebo třeba i heterosexuální příznivec sado-masochoistických texnik. (i tento výklad slova queer totiž připouští wiklipedie).

Osobně mi je bližší pojem "LGBT" (lesbiam/gay/bisexual/transgender), který alespoň přesněji určuje kategorie, ve kterých se pohybujeme.

Ještě k trans lidem. Myslím si, že trans lidi řeší podobné věci jako g/l . Uvědomit si, že jejich dušička bydlí v jiném těle, musí být mnohem horší, než uvědomit si, že jsem na holky nebo na kluky. Pak coming out - přiznat si to, říct to blízkým... no a u trans lidí ještě dospět k tomu, jestli půjdou do těch hormonů, operací a po hromadě hormonů zase zjišťovat, jestli jsou tedy na kluky nebo holky nebo obojí.... uf, no nechtěla bych to řešit. Navíc je to na nich stejně "vidět". I sebekrásnější holka, která má přes dva metry a hraplavý hlas je prostě něčím klučičí, nemůžu si pomoci. Možná by ten Q pořad mohl znázorňovat intimní příběhy těchto lidí, aby se divák mohl vcítit dfo jejich příběhu... ale ruku na srdce, šli byste do televize a vykládali o tom, jaké to bylo si to všechno uvědomovat apod? Mě už několikrát někdo přesvědčoval, ať jdu něco plácat do TV, ale můžu otevřeně mluvit o svojí sexuální orientaci v televizi, zatímco moje rodina bydlí na vesnici a kleplo by je z toho? :)) A to žiju s přítelkyní na vesnici a zatím jsme neměly problém - možná proto, že právě nejsme mužatky a nenarážíme tak na první pohled na negativní přístup...

Tak už stačí :) , nějak jse,m se rozjela. Nemám založit klub na téma GBLT identita?
    BLEESKO
    BLEESKO --- ---
    ja jsem videl jen prvni dil Q, takze se neopovazuju to zatim nejak prikre hodnotit , urcite ale ocenuju snahu skloubit odbornejsi (i kdyz povrchni) pohled s odlehcenejsi naplni a moderovanim, ktery neni jen uvadenim reportazi (co si vzpominam na legato).

ale jdu sem s prosbou: mohl by mi nekdo do konce ledna vypalit queer as folk ? vidim na nastence, ze to ma nekolik lidi, tak budu tad, kdyz se mi ozve do posty nekdo, kdo by mel pristi nebo prespristi tyden trochu casu. odjizdim potom na delsi dobu pryc, tak bych mel rad s sebou nejakej zabijak casu :)
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    QUBI: do toho! ;)
    QUBI
    QUBI --- ---
    hehe, mno tak JA.... jim to teda poslu!
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    :))) proc ne? Ohlasy verejnosti jsou dulezity. Koneckoncu je to financujem z naseho
    QUBI
    QUBI --- ---
    tak tak...mno tak CTcku preposlem tuhle nasi diskuzi :)))
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    QUBI: prave no. Prusvih je, ze to vsechno zustava v oblasti tech "plku". Ty porady se neudelaj kvalitne, a pak je snadny rict, ze o to neni zajem...
    QUBI
    QUBI --- ---
    ANNIE: jsem rada, ze to tak taky vidis. a ester kocickova a jeji tusim "zensky hlas" se to jmenovalo? to byly vetsinou takovy plky...nevim, ze zrovna ona je povazovana za feministku
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    QUBI: jojo. Feminismus, queer studies a gender studies se dost casto prolinaj a je pravda, ze neco pro zensky, co neni Sama doma, u nas zoufale chybi
    QUBI
    QUBI --- ---
    MADRONA: zajimave. dobrej pohled cloveka, kteryho se to osobne tyka.
    me ve spojitosti s queer doslo, ze v TV neni zadnej feministicky orientovanej porad. zeny jsou totiz co do mnoha otazek stejne jako queer marginalizovanou skupinou - akorat, ze se tyka vice jak 50% populace.
    gender teoretičky prave casto s genderovou diskriminaci propiraji i queer a rasove diskriminace...

ja bych se v tom queer poradu rada dozvedela i odborny nazory, treba z pohledu sociologie, jak lidi vseobecne ke gayum pristupujou - oddelene, jak muzi ke gayum a jak zeny, jak muzi k lesbickam ....
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    Když já právě vidím klíčovost v tom, že to není "gay a lesbický magazín", ale queer magazín, takže je tam místo pro všechny. Vykroucený kluky, chlapecky vypadající holky, transexuály, gaye, kterej se o sebe nestará, nebo dlouhovlasou kočku s podpatkama, která má přítele/přítelkyni a třeba i penis...prostě měla by to být všehochuť bez ohledu na zajetý konvence.

Co se obsahové náplně týče, tak mě osobně by vyhovovalo, kdyby tam byly doporučení na současné kulturní akce, nějaký pohled do historie (klidně homosexualita v literatuře, ve filmu na divadle), coming out, registrované partnerství atp. bych určitě nevynechávala. Mě třeba ta reportáž o partnerství připadal dost zajímavá. Vůbec jsem netušila, že je to takhle šíleně byrokratický. Taky by podle mě nebyly špatný nějaký reportáže (klidně převzatý) ze zahraničí. Tam se pořádá spousta queer akcí...

Moderátorská dvojice je to poslední, co by mi vadilo. Jsou sympatický a hlavně si mě dost naklonili, že je jeden z nich Slovák. Mám pro tenhle národ slabost :)
    MADRONA
    MADRONA --- ---
    Ahoj, na základě diskuze o Q tady ve fóru sjem se podívala na všechny tři díly. Myslím si, že ten pořad není zas tak zoufalý, jak tady vyznívá. Ten tředí díl možná vyzněl trošku slaběji, humor dvou hlavních "průvodců" pořadem také nemusí každému sednout.

Myslím, že otázkou k zamyšlení je, "co" je vlastní gay komunitě a mělo by se to prezentovat na TV, aniž by to byly stereotypní. Když se na obrazovce objeví klukovsky vypadající holka nebo vykroucenej kluk, bude komunita nadávat, že to je naplňování stereotypů. Když se tam objeví dlouhovlasá kočka s podpadkama, komunita to bude stírat, protože to je "typická heteračka". Stereotypní jsou i atributy homosexuality a to je zrovna třeba voňavý vymydlený gay. Málo kdo si pod slovem homosexuál představí neupraveného pupkáče třeba :)) .

Osobně mi přijde zajímavé sledovat doporučení na filmy/divadlo/literaturu, ale pochybuju, že by to naplnilo celý pořad. Témata týkající se coming outu, registrovaného partnerství a adopce dětí už mě neberou, neboť jsem jich přesycena, i když by do jisté míry v těchto pořadech zastoupeny být měla. Kdo je vlastně cílová skupina toho pořadu? Má pořad poučovat heteráky, nebo bavit gaye? Nebo obojí? A jak to skloubit?

Osobně mi přijde, že gay identita je velice těžko uchopitelná. V souvislosti s tím mě napadá, že třeba Elnadruhou, tzv. "NEJEN" lesbický festival je festival, který je, ač to v titulu trochu popírá, hlavně pro lesby/bi-holky/trans, ale chce říci, že je otevřený široké veřejnosti. Součástí festivalu jsou ale témata ne-gay, jako jsou třeba hlasové a jinak výtvarné díly, módní přehlídka, koncert, disko... V čem je tedy ten fest "gay".

Každý člověk má více identit a u sebe pozoruji, e moje "queer" identita není v zásadě tak dominantní, protože než abych šla do lesbického klubu (který v Praze tedy v tuto chvíli stejně asi není) řádit na Helenku Vondráčkovou, raději zajdu s přítelkyní na nějaký super koncert, protože preferuji kvalitní hudební produkci před tím být s jinými "queers" :) .
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    QUBI: ja myslim, ze je. Mozna sem optimista, ale kdyz si vezmu treba navstevnost Mezipater... to, ze se o queer kultura nemluvi neznamena, ze neni a to, ze je jeji vyvoj treba tady v Cechach trochu pozadu neznamena, ze by tomu prave podobny porady nemohly pomoct... Jenze k tomu nevede cesta pres tematicke porady o parfemech...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam