• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNIEQueer cinema loves Phillip Morris
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SPLIFFBOY: ja se prece nechci hadat, slovickarit...na pocatku jsem vyjadrila obdiv nad zajimavym filmem, ktery me dojal a zaroven donutil premyslet...a jedine co jsem rekla bylo, ze vztah dvou gayu je jiny nez vztah muze a zeny, coz imho vychazi z toho ze muzi a zeny proste nejsou stejni. Howgh, konec diskuze :-)
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    DRAKKA: ja v tom OT tedy jeste zapokracuju s dovolenim, koneckoncu je to o vnimani toho filmu... "kazdy je jedinecna a unikatni bytost ktera ma zcela jedinecne a unikatni vnimani sveta bez ohledu na sve okoli, rodinu, vychovu, vzdelani, POHLAVI" nic takove nikdo z nas nerekl... skutecne se domnivam, ze nelze vyvozovat zaver pro schopnost komunikovat v ramci partnerskeho vztahu na zaklade pohlavi a orientace... jak sama uvadis, jedince formuje cela rada faktoru, ty je jmenujes... a tim myslim jen dal podporujes co sme rikali. kazdy z nas ma schopnost komunikace v ramci vztahu zcela individualni... na zaklade souboru vlivu, ktere prave jeho formuji - a ja trvam na tom, ze tam uz ma pohlavi a orientace marginalni dopad.

rozhodne muzu i po svych necetnych zkusenostech v partnerskem zivote rict, ze schopnost komunikovat i zpusob prozivani citu se diametralne lisila partner od partnera... a osobne, ac muz gay, jsem presvedceny, ze jsem postupem casu na schopnosti komunikovat zapracoval natolik, ze mi ji muzou ve svych vztazich mnohe heterosexualni kamaradky zavidet.
    JANITA
    JANITA --- ---
    DRAKKA: v poho...
    MRS_BRIGHTSIDE
    MRS_BRIGHTSIDE --- ---
    DRAKKA: tak abychom se drzeli toho brokebacku, to je prave prepraceni nejakeho role-modelu, kde jsou proto ty charaktery a jejich komunikacni (ne)schopnosti, predevsim teda u ennise, vylozene vyhranene do uplne ciste formy.
    na debaty o vztazich, genderu a stereotypech chovani myslim jsou jine diskuze, nez queer (!) cinema :)
    ale jinak nic ve zlym, tvuj koment takhle zhrnutej v poho, jen se nam tp tady trochu zvrhlo v ot flame (souhlasim, ze i mym prispenim a jako druhej admin tady toho bych se mela nad sebou zamyslet:)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    MRS_BRIGHTSIDE:
    SPLIFFBOY:
    pokud je muj nazor zobecnujici pak vas je velmi postmoderne relativisticky s tim ze kazdy je jedinecna a unikatni bytost ktera ma zcela jedinecne a unikatni vnimani sveta bez ohledu na sve okoli, rodinu, vychovu, vzdelani, POHLAVI atd.... imho to tak neni, imho skatulky existuji a funguji, genderove stereotypy jsou sice casto zavadejici lec stejne casto pravdive...ano, existuji tvrdacke zenske boxrky a fotbalistky, ale mnohem vic zen si radsi zajde na kafe pokecat s kamoskou a probrat jejich vztahy...
    jinak ja negeneralizuji homo a heterosexualni vztahy, netvrdim ze hetero je o mezigenderovem nedorozumeni zatimco homo je o souladu...muj postreh z toho filmu byl pouze "Aha, tak tahle to muze vypadat kdyz se daji dva chlapi dohromady, to je zajimave..."
    MRS_BRIGHTSIDE
    MRS_BRIGHTSIDE --- ---
    SPLIFFBOY: souhlas, lidi jsou ruzny, vztahy jeste tim vic, urcite vzorce se opakuji, ale zalezi to na spouste faktoru, pricemz generalizovat to na homo- vs. heterosexualni vztahy nebo rozlisovat chlapi se chovaj takhle - zensky takhle (komunikace, "porozumeni svetu" wtf?) je podle mne priserne zobecnujici. a nefunkcni.

a koukni na to, je to fakt bezvadny.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    DRAKKA: imo mas taky zkresleny nazor, schopnost komunikovat se lisi spis clovek od cloveka a nema to dle me obecne moc co delat s pohlavim ani orientaci...rozhodne bych, jak tu bylo zmineno, nestavel svuj nazor na filmu s tematikou homosexualnich kovboju z pred desitkami let.

MRS_BRIGHTSIDE: torchwood uz mam stazeny hrozne dlouho, jen sem se nikdy nedokopal ho zkouknout :)
    JANITA
    JANITA --- ---
    LURA: to byl jen priklad... moje osobni zkusenost.
    to, co pises se shoduje s mym: "proste kazdy vztah je jiny, stejne jako je kazdy clovek jiny.. "
    proto bych se vyhybala bagatelizovani typu "zeny jsou takove a chlapi makovi".. ve finale prijdeme na to, ze kazdy clovek je jedinecny a jeho osobnost (chovani) utvari xy vlivu.. vychova, prostredi, zeme, ve ktere zije.. atd..atd.. presto ale existuji urcite stejne rysy, ktere se daji zobecnit...
    a to je to, o cem se tady asi celou dobu bavime... a mozna je to tak trochu do jineho auditka... tady trochu OT.
    LURA
    LURA --- ---
    JANITA: Já myslím, že se to nedá říct ani tak, že ženy mají stejné světy... každý má svůj a není snadné pochopit svět toho druhého. A můžu říct, že zrovna nedávno mě moje přítelkyně rozhodila úplně, když zjevně předpokládala, že doho jejího světa vidím a vím, proč dělá to a tamto a já nechápala ani zbla a byla jsem totálně zmatená.
    Tak mě napadá, že v tomhle možná přece rozdíl bude - ženy asi obecně víc předpokládají, že ten druhý ví, aniž to řekly.
    JANITA
    JANITA --- ---
    DRAKKA: rozumim tomu, jak to myslis.. a castecne souhlasim.. ale rozhodne bych to nebagatelizovala na chlapy - zensky..atd. proste kazdy vztah je jiny, stejne jako je kazdy clovek jiny.. jsou chlapi, kteri "nemluvej" a pak ti silene ukecani a vsichni ti mezi tim.. :)
    nicmene to, o cem mluvis je spis o komunikaci mezi partnery v paru.. a je jedno jestli homo nebo hetero.. ja zas nekdy uplne silim z chovani zenskych ve vztahu, a to maji stejne svety a jedna o druhe moc dobre vi, proc udelala to a proc tamto.. o to to pak byva horsi (lepsi) :D

ale ve finale souhlasim s ANNIE:, ze je to vsude stejny.
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    ANNIE: kult chlapactvi a kovbojove a doba...jasne, ale ja mluvim o chlapech z 20(21) stoleti, o chlapech v hererosexualnich vztazich, kteri taky nemluvej a jsou porad "chlapaci". a mne jako holku to kolikrat privadi k silenstvi nechapu jejich motivy..no a pozorovat takovy vztah dvou chlapaku/chlapu...proste mi to prijde zajimave a poucne :-)
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    DRAKKA: to sice jo, jenze v Brokeback je to jeste strasny dany dobou a prostredim. Rance 60. a 70. let. Kult chlapactvi, tam je jasny, ze se pocity mezi chlapama nerozebirali. A to treba Jack jeste mluvil, ale Enis byl strasne ovlivnenej tou zkusenosti z detstvi, kdy mu otec ukazal toho zabityho gaye (a mozna ho zabil on sam)... tam ta sevrenost byla dana tim strasnych vnitrnim strachem. imho
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    ANNIE: tak...principialne to asi to samy bude, preci jen ten model je vzdycky stejnej...ale spis jde o to chovani ve vztahu...treba chlapi jsou proste chlapi a oproti zenskym treba mnohem min mluvi, komunikuji, resi, sveruji se atd...to bylo prave videt treba v Brokeback...
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    No...ja teda nevim, ale kdyz sem vztahy rozebirala s heterosexualama, homosexualama, bi, cimkoliv, tak je to vzdycky uplne to samy, az me to desi :)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    JANITA: tak uprimne...znam jen hererosexualni vztahy, lesbicky jsem nikdy nemela a myslim ze ani mit nebudu ;-) ale myslim si ze vim, jak lasku vnimaji zeny (vetsinou :-) ) a vim, ze muzi ji vnimaji proste jinak...a nemyslim si, ze by homosexualove v tomhle byli vyrazne odlisni od heterosexualu, nebo ano? mozna je to dane genetikou, nebo spolecenskou vychovou, ale muzi se projevuji (city projevuji) jinak nez zeny...
    JANITA
    JANITA --- ---
    DRAKKA: me by docela zajimalo, v cem ten rozdil vnimas..
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    JANITA: obrovsky...asi jako mezi muzi a zenami :D
    JANITA
    JANITA --- ---
    DRAKKA: je v tom nejaky rozdil? laska dvou zen a laska dvou muzu?
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    JANITA: kdyz ja to vidim tak ze jelikoz jsem zenska tak do zenskych a jejich chapani citu se dokazu mnohem vic vcitit.. je to neco co znam dobre. Ale to jak cit prozivaji chlapi...dokonce dva chlapi v jednom vztahu, to je proste zajimave, dojemne...
    JANITA
    JANITA --- ---
    DRAKKA: to teda..! nebo laska dvou zenskych.. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam