• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COLOMANKOVY - asociovanie o kovoch, vybrane kovy v kazdom moznom slova zmysle...
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Je to sice oficialne spatny postup, ale ja stary hydridy likviduju po malych mnozstvich zasadne sypanim do vody - v pripade ze to chytne, hori jen ten hydrid a ne nejaky dalsi organicky rozpoustedlo.
    NaBH4 dokonce jeste i redukuje ve vodnym MeOH.
    Pri likvidaci LiBH4 nasypanim do vody mi ale skoro explodoval, (oproti NaBH4, ktery jen lehce sumi) coz me varuje pred ciste lithnymi analogy. Proto bych se bal LiH daleko vic nez NaH
    NaH ve vode intenzivne sumi, ale nikdy mi nechyt, pokud jsem tam nemel nejaky organicky rozpoustedlo (lih, THF atd), ale zato dela tu kaslaci louhovitou mlhu.
    LAH je nevyzpytatelnej, zase po hodne malych mnozstvich primo do vody, jenze byva ruzne aktivni, ruzne hrudkovitej, tady uz nekdy s nim nejdriv redukuju EtOAc, pak rozkladam lihem a nakonec vodou. Skvely je hodit kilovou pixlu do snehu, purpurovej plamen..
    Ehm, to by melo jit i s tim lithnym hydridem, ne?? Jen bych se bal, aby neblafnul uz pri otevreni..Hasi se blbe, nebo asi vubec..
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    CHEMIK: ja jsem videl LiAlH4 - hodil jsem kadinku se zbytky etherickeho roztoku do vylevky a kadinka nahle vzplanula :), pak samo likvidovani zbytku LiAlH4 vlhkym THF - uplna pohoda. NaBH4 taky nuda, s tim jsem normalne N-dialkyloval ve vodnem methanolu.. pohodicka, ze zacatku to trochu "prska" jen.. A NaH jsem nevidel, no nicmene tu mame par pixel LiH, kterych se kazdy boji, tak jsem premyslel, ze bych udelal podobny demonstrativni pokus jako delali chlapici na videu s alkalickymi kovy..
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: LiH jsem do vody nehazel, ale NaH a LiAlH4 jo, tak jestli chces, muzu popsat...
    Odhadem, LiH bude nejhorsi,
    mel jsem co do cineni s LiBH4 a pri srovnani s NaBH4 je to nebe a dudy, tedy spis peklo.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    PATVAR: chvili mi trvalo, nez jsem to pochopil :]]] nicmene kdo me zna, vi, ze v alkoholu radit nepotrebuju a zajima me jiny LiH :]
    PATVAR
    PATVAR --- ---
    WILDENBURY_SQ: lih ve vode rozhodne za to stoji, ale musi stat aspon 200Kc/l, jinac muzes oslepnout
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    http://www.youtube.com/watch?v=m55kgyApYrY

    Čistě teoreticky, libriume, jak se chova LiH ve vode? "stoji to za to???" (ze pro Tebe NE je mi jasny, ale zkus se vzit do me role..)
    KARCOOLKA
    KARCOOLKA --- ---
    WILDENBURY_SQ: No že se to děsně blbě řeče kuli tý pryskyřici, je to mechanický problém.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ochrannu? ochranu jsem chtel napsat
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    KARCOOLKA: é... co presne "kravi" ta pryskyrice? nejakou rekaci? ochrannu? obrabitelnost? eleltrochemicke vlastnosti? :)
    KARCOOLKA
    KARCOOLKA --- ---
    Nevíte, kde v Praze prováděj na zakázku řezání kovů? Mám ocelovou desku a na ní povlak pryskyřice a nějak to ta pryskyřice kraví, nevím proč, pač v tý oceli asi problém nebude. Chce to nějaký bytelný stroj, ale kde ho vzít?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: jestli tam nemate do ceho dloubnout s indiem, sem s nim! :)
    BORAG
    BORAG --- ---
    teda když jsem to šel před chvíli zkontrolovat tak jsem si s tím ještě trošku pohrál :-)
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    BORAG: Nene, mas se cim vytahovat, muzu jen potvrdit, Indiovy nuget jsem videl poprve v zivote...
    BORAG
    BORAG --- ---
    a ještě bych výčet doplnil o kovové, měkké indium, pak práškové samarium, pevný lesklý antimon a pak obligátní arsen. Zapomněl jsem na něco?
    BORAG
    BORAG --- ---
    tak se mi včera tady podařilo najít (když jsem hledal novou pikslu sodíku) pár ampulí s kovovým cesiem, pak kovový telur a pár podobných srandiček. Myslím že i galium tam bylo. Nechápu na co to tady lidi potřebovali.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    CHEMIK: SeO2 je celkem uzitecnej ne nejaky oxidace, ale jedovatej, mno ...
    BORAG
    BORAG --- ---
    ouki, už jdu, zdržel mě tu trochu Michl
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    BORAG: Prijd se podivat, v labu 320, vchod ten nejbliz ke schodum. Tam jsi jeste nebyl, tam jsem ted prestehovanej, mam tu vlastni digestor, sice malou, ale moji
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    Selen je nezajimavej, toho jsem mel v laborce tuny, cervenyho i sedyho, oxidovali jsme ho na SeO2 na oxidace dsicnou a vysledek sublimovali, docela pekna anorganicka preparacka, ale nic svetobornyho.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: nene, jednou me librium znicil, ze jsem psal nakou blbost v tox. auditu, ze jsem selen zahrnul mezi "otravu kovy", to jako... vubec ani nezkousej :)) Ja nasel nakej prastarej selen na skole taky a byl potazen jakymsi duhovym filmem .. zrejme vlivem oxidace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam