• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: jo, já sem se chtěl zeptat na žábách, ale tam je to nějaký mrtvý :)
    VEVER: díky, díky.. nakonec jsem se dočetl někde na internátu, že teda amplexus moc nemívají (p. vittatus snad vůbec), že sameček se chytne samice za hlavou a to ale před samotným pařéním a ne při něm, takže.. je možný, že to co jsem viděl s tím mohlo souviset ale taky nemuselo :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: o žábách nevím téměř nic...

Přemýšlel jsem audítko přejmenovat na ocasaté, když amputovaný tady maj svoje vlastní audítko :)
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    zdravim, jak probíhá páření u pralesniček pruhovaných.. pralesničku obecně amplexus nemívají, ne? protože ty moje už se nějakou dobu hlasově ozývají a dneska jsem našel dvě v takovém obětí amplexus trochu připomínajícím, tak nevim :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jedna láska přes sklo
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: taky jsem zastáncem chovu několika spokojených populací u osvícených chovatelů namísto masového prodeje (oni by to ani lidi ve velkém nechtěli), ale prodávat to do evropy by zase šlo.. a když říkáš, že už to sem nikdo nepoveze.. tím spíš mě zajímá je chovat taky.. ale teď se budu stěhovat, uvidím jeslti do prahy nebo jinam, halt musím čekat
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: neasi :) I když teda v žádném klubu nejsem...

Jinak mě u těhle čolků kladl na srdce už Sejkora, abych to rozšiřoval spíš mezi samostatné chovatele a ne nějakému velkoprodejci, kterej to střelí na burzách v Německu. Prý je dost pravděpodobné, že Ensicauda Ensicauda sem už nikdo z Japonska nedoveze.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    JONEZ1: nevím jak Kutas (řekl bych, že ano), ale já osobně stanovy Klubu přátel ocasatých obojživelníků, zvlášť tu o rozšíření obojživelníků mezi chovatele, beru docela vážně :-]
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    KUTAS, PALEONTOLOG:: vazeni, diky za nabidku a informace. Rozmyslim to, a ozvu se vam do posty.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: njn, ta systemastika podle morfologie je strašně zavádějící, díky genetickým výzkumům příbuznosti ptáků se uvažuje, že se stávající klasifikace může leda do základů překopat
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: to je způsobené tím, jak byli čolci postupně objevováni... původně si mysleli, že je to jeden druh, ale po čase zjišťovali, že se od sebe čolci geneticky a někdy i vzhledově liší, tak je začali odlišovat. Sejkora mi to nějak i popisoval, ale už si to přesně nepamatuju.
    Cynops jsem vybral z důvodu náročnosti (o něco složitější než žebrovník, ale zase nic komplikovaného jako např. čolek mramorový apod.) a pak už jsem volil hlavně kvůli velikosti, předtím jsem měl žebrovníky, tak jsem chtěl něco co budu krmit snadno žížalama a v zimě rybím masem, abych nemusel být závislý na nítěnkách apod. (neživou stravu zásadně nepreferuju).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: asi máš pravdu, asi jsme se nechal mystifikovat někde tady http://www.akvarko.cz/clanky.php?str=103&cast=2, tam ohňobřichému říkají enscicauda a mečoocasé jsem měl za poddruh (enscicauda enscicauda), a jak na to koukám, nejhezčí z řádu je enscicauda popei

abych neplkal, nějakej funstuff: http://wn.com/Cynops
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: nn tohle nejsou ohňobřichý... tohle je spíš mečoocasý :)

Ohňobřichej je Cynops pyrrhogaster... mám pocit, že ten nemívá ty tečky na zádech a dospělý jedinec je o pár cm menší.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: furt ti na tý ohňobřichý čumím.. budu se stěhovat, možná i do phy, to bysme se mohli i domluvit
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    JONEZ1: mám pohlavně dospělej páreček, zatím nezimovali - protože je k tomu nenutím - tak neprcají, ale kdybys počkal, určitě na jaře pár malejch bude
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    JONEZ1: to je klasickej Axolotl, že? Ti jsou tak v každé třetí akvaristice.... zkus se optat i v akva audítku. Jinak na tera burze by je mohli mít taky a za dobrou cenu... Je dobré kontaktovat nějakého prodejce předtím telefonicky a ověřit si to...
    Živá exotika - ŽIVÁ EXOTIKA
    http://www.zivaexotika.cz/joomla_cz/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

ad Cynops Ensicauda Ensicauda - zrovna tohodle jsem vypěstoval... dospělé jsem koupil právě na té burze výše, ale už je dlouhodobě nemají (vyskytují se snad jen v Japonsku a nedovážejí se). Já je zvolil, protože jsou o něco náročnější než žebrovníci nebo axolotlové a zároveň jsou z tohodle rodu největší.
    Kupoval jsem je od tohodle prodejce: http://www.zoopet.cz/katalog.jsp?kategorie=4
    Mám jich ještě minimálně 30 k dispozici, v březnu se na tu burzu asi chystám, že bych je tam prodal...., respektive se asi dohodnul s nějakým prodejcem. Pokud by jsi měl zájem, tak se můžeme dohodnout.
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    Zdravim.
    Nevite prosim, kde mozno v Praze sehnat Axolotla mexickeho?

KUTAS:: Ten colek je krasnej. Kdes ho "ulovil"?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: hm, mám za to, že se to známé s axolotlama stalo taky a já budu rád, když nic takového pozorovat nebudu
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: nafouknutí plynem by mělo zmizet, když jsem odchovával malý žebrovníky, tak jsem s tím měl taky problémy... a občas mi přišlo, že to stalo i velkejm... ale vždycky se s tím nějak poprali.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    na základě mého se jedná buď o vodnatelnost (hydrops) nebo nafouknutí plynem (subcutaneous emphysema).. ta vodnatelnost se při propíchnutí obnoví.. a to naplynění se může a nemusí při propíchnutí obnovit znovu.. víc tam napsaný není, ani co to způsobuje
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam