• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS a PALEONTOLOG: 0,9%? To je dost :) (teda asi neni, jen mi to tak přijde) No uvidim. Teďka posledních asi pět snůšek mi zlikvidovala plíseň. Nejdřív jsem to dával za vinu mouchám, co mi po tom lezly, tak jsem to vyřešil, ale plíseň se mi vždycky objeví, asi to máme doma nějak zasporovaný. Chci zkusit ten odvar z buků (nebo mandloně, dá se tam dát snad i rašeliník, ale ten asi nemám odkud zblískosti brát, abych se nebál, že bude něčim hnusnym nacucanej), prostě hodně třísloviny. Zkusim i ten slanej roztok, nebo se ještě podívám po tý modři. Nestálo to moc peněz a jestli to pomůže, tak by to bylo fajn řešení.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: pulce nechovám, ale zatím sem si vystačil s 0,9% roztokem NaCl, ten má taky antibakteriální a fungicidní účinky..; poslendí práce s pulci obnášela jejich přestěhování z jezírka v lomu do zahradního jezírka, kde je vyzobali axolotli..
    a jak píše KUTAS, tam je vždycky hafo úhyn
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: já jsem to nikdy při odchovech čolků neřešil... jak moc je to velkej problém? Ono jich je právě na začátku taková hromada a když přežije 50%, tak je to úspěch.

VEVER: jak loví potravu? Jinak teda v ropuchách se moc nevyznám... tohle je taková ta potvora co žere myši? :)
    Pak mě ještě napadlo pořídit jí nějakého ropušáka nebo jen kámošku, ale netušim, jak to tyhle maj se "spolubydlením".
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    Zdravíčko přátelé. Chtěl jsem se zeptat. Máte někdo zkušenosti s chovem pulců (asi máte) a používáte pro jejich odchov nějaké antibakteriální roztoky? Mám opakované problémy s plísněmi. Mám na mysli věci jako methylénovou modř, nebo "tadpole tea", který si plánuji tedy uvařit, protože jsem v Praze methylénovou modř nenašel (ani jsem teda nějak víc nehledal, než ve zverimexech a hobbymarketech a lékárnách v mém okolí :))
    Napadlo mě ještě použití methylvioleti (genciánové violeti) nebo roztoku manganistanu draselného, ale to jsem na žádných zahraničních stránkách nenašel. Vždy jen ten pulčí čaj nebo methyĺenovou modř. Nějaké tipy nebo zkušenosti? (Budu zkoušet ten odvar z dubů, tak pak dám kdyžtak nějak vědět, kdyby to vyšlo.)
    VEVER
    VEVER --- ---
    Mám podezření, že moje ropucha má ochablé svaly. Buď to, nebo na ní všechno tak jako visí protože je možná už stará. Nevíte náhodou někdo jak jí přimět k pohybu? Být to křeček, dám mu běhací kolečko :) Je poměrně plachá, takže něco jako vyndat z terária a postrkovat jí chvíli po podlaze by bylo příliš stresující.
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    zdravicko, musim se s vami podelit o par čolčích fotografii :-)

RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KOMIAU: a kdes jí našel? nemohla to čistě náhodou bejt želva bahenní?
    KOMIAU
    KOMIAU --- ---
    Sorry jestli je to OT. Hledám akutně domov nebo deposit pro vodní želvu. Někdo ji vyhodil do lesa. Má 15-20cm krunýř, pravděpodobně samice. Chybí mi vybavení, provizorně je v dětské vaničce se sudovou vodou. Byla velmi hladová, hned lovila rybky. U rodičů zůtat nemůže. V neděli s ní jedu do Prahy. Dovezu kamkoli po Praze. Pokud byste o někom věděli, prosím nabídněte. Do lesa ji zpátky nedám a ani na polívku.
    VEVER
    VEVER --- ---
    KUTAS: Tak, katedra zoologie je kousek nad botanickou :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    VEVER: jo tak to jsem moc nestudoval... ale docela zajímavé, že v nich jsou.... zvlášť teda horští... asi někdo nasadil.
    VEVER
    VEVER --- ---
    KUTAS: Když jdeš nahoru, tak napravo a o patro výš než jsou takové ty záhony a nějaké porostlé pergoly je několik plastových nádrží, zapuštěných na úroveň země, tak tam. Možná je to i na stejném patře, nejsem si jistá.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tak jsem čolkům obohatil jídelníček a nasbíral pár opravdu malých slimáků... a teda jako zajímavej "boj". Někteří je dali bez rozmyslu a během chvilky, jiní měli problém s tím slizem co slimáci vypouští..... po pár desítkách minut snad všichni slimáci zlikvidovaní, ale pár čolků totálně zalepený tlamy a nebylo jim to teda úplně příjemný.... ale stejně zase za čas jim dám znova.

VEVER: teď jsem tam byl, ale teda jen venku... kde tam?
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    Díky Vám oboum! :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    RANITOMEYA: Čolci jsou třeba i v botanické Na Slupi...bývali tam i horští, snad jsou pořád, už jsem tam tak dva roky nebyla.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: obecný určitě... a snad i velký... ale teda nevím jestli tam budou ještě i teď... v létě se pomalu přesouvají na souš.

Jinak pošta...
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    Pánové, kdysi jsme se tu bavili o jakémsi výletu za čolky v Kyjích/Hloubětíne, ze kterého nakonec sešlo.. No rád bych se za nimi se svou milou stejně vypravil, neprozradil by mi někdo to místo, kam se za nimi vydat? Jde mi čistě jen o pozorování/fotografování maximálně. Asi spíš tedy do pošty. Díky!
    P.S. co to tam žije za druh? :) Asi obecný, že?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Svět obojživelníků se otevře všem návštěvníkům v týdnu 14. – 20. 5. 2012.
    Výstava Svět obojživelníků
    http://www.ddmpraha.cz/index.php?id_pobocka=0&id=aktuality_hlavni&aktuality_vypis=626
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VEVER
    VEVER --- ---
    KUTAS: Dík, předám.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Odpověď:

tento druh a i jiné tohoto rodu chová kolega, má je už roky ale
    ještě se nemnožili.

Já jsem se pokoušel po tři roky odchovat jeho dva páry P.
    caudopunctatus (v Evopě velmi vzácně chovaný druh), měli k dispozici
    velké 1,5 m dlouhé akvaterárium s proudící a dobře okysličenou vodou
    (všichni zástupci rodu Paramesotriton se rozmnožují v potocích).
    Měli dostatek úkrytů jak ve vodě tak i na souši a prodělávali v
    půběhu roku i světelné, teplotní a potravní změny. Dostávali
    vitamíny, minerály do vody a i různou a pro ně přirozenou potravu.
    Samci, ač u něj byli bez známek jakékoliv agrese pohromadě, v tomto
    prostředí začali být silně teritoriální a napadali sebe i samice.
    Jednoho jsem tedy musel izolovat a po čase jsem je skoušel střídat.
    Jednu zimu jsem pozoroval námluvy, vajíčka však nenakladli a jedna
    samice později uhynula. Od té doby už nedošlo ani k náznakům námluv,
    loni jsem mu je vrátil.

Tak to předej kámošovi a dej vědět.... tohle je od Sejkory a von mě přijde jako trochu extrémista, na druhou stranu to asi na něco ukazuje....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam