• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    VEVER:: dekuju dodatecne za tip.
    Bylo to moc pekne vyvedene, (akva|te)rarka cista, osvetlena. Fakt prijemne pokoukani.
    Pobavili mne ve venkovnim "vybehu" nijak nesouvisejici pulci, kterejch tam bylo "mracno" :-)

PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: potřebujou svoje soukromí, taky sem neviděl axolotly zpásat okružáky, ale byl evidentní, že v akva žádnej nedorůstá
    VEVER: že by se mi to letos podařilo ?
    VEVER
    VEVER --- ---
    Ve Stanici přírodovědců v Drtinově je výstava obojživelníků, tak se tam všichni běžte podívat :) Mají tam i tohle
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: horskej :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    chvilku teda trvalo než postál modelem, ale chytil jsem ho takhle ráno, kolem 7h, ležel pod hladinou břichem vzhůru, hlavu měl sklopenou jakoby k břichu a přišlo mi, že takhle po ránu vábí nějakou snídani, ale jen hádám

každopádně je to asi jasný :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    PALEONTOLOG: Horští mají celkem zřetelně velkou kulatou hlavu a po stranách těla hned nad oranžovým bříškem pruh drobných teček. Taky bývají celkem modří. Obecní jsou takoví ošklivější a drobnější :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: zkus jednoho chytit a nafotit...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: tak ja uz mam jasno, sice nevim jakej konkretni druh to je, ma cerveny brisko a dost mozna bude i horskej, je to pro me takova vzacnost, ze axolotli jdou samo stranou..
    navic jsem zalozil jezirko dalsi, sic malinky, je dulezity, protoze po trestuhodne regulaci koryta tu moc prirozenych nik nezbylo :(
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: souhlas... já taky zvažoval dát cynops ven, když jsem jich měl desítky, ale přesně jsem to rozebíral s nějakým "čolkařem" a taky upozorňoval na to, že bych vlastně přidal jen konkurenta lokálním druhům, kteří už tak mají problémů dost.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: No, soudě podle tvé odpovědi, jsme se nepochopili. Takhle. Musím na tebe naléhat, prosím, nedávej je tam. Já jsem také terarista a chápu to, nicméně i přesto prostě uděláš přírodě radost, když budou axolotli v teráriu a jezírko necháš čolkům. I když nemůžou zmetamorfovat a odejít, i když vodu máš hnědou od rašeliny, i když nemá přítok ani odtok, i když jsou jen dva. Už třeba jen proto, že axolotli můžou žrát čolkům třeba larvy. Nejen v čechách míst, kde můžou obojživelníci žít rapidně ubývá a tak by je měl každý milovník přírody chránit.
    Ber to jako můj apel. Do ničeho ti kecat nemůžu a asi na to nemám právo, jen můžu naléhat, abys to zvážil. Nejen letos, ale kdykoliv v budoucnu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: ta vazba na jód je patrná z toho, že v místě původu druhů jsou sice nízky obsahy jódu, ale když napříkad já upravuju akvarijní vodu jodizovanou kuchyňskou solí, a určitě nejsem sám, tak alespoň moje akva určitě má zvýšený obsah jodu od počátků a zatím se tedy nic neděje; k tvorbě růstovejch hormonů přispívají trochu stresový podmínky nízky hladiny vody, ale údajně jdou do obojživelníka taky dodat prostřednictvím např. vepřové sleziny
    protože mám jasně ohraničenou bezpřítokou a bezodtokou nádrž, s železitější vodou a rašelinným substrátem, je naprosto přirozený, že do vody není vidět; mám to takhle tmavý taky proto, aby mi to chytalo sluníčko a bylo to teplejší; voda je čirá, leč tmavá;
    a ano, dostatečnýho přísunu jódu by bylo dost, tak proč se nic neděje.. :)
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: Terária, terária. Terárium má s volnou přírodou společnýho pramálo, ať se kdo chce snaží jak chce :)
    Řikám, že dva axolotli neudělaj asi pohromu. Ale čistě k tý metamorfóze, nebo spíš neotenii. Mám pocit, že vznikla jako "obranej mechanismus" proti nehostinnýmu prostředí na souši, kde by se dospělý jedinec neuživil. Dochází k ní prakticky u všech ocasatých obojživelníků za specifickejch podmínek, hlavně za nedostatku jódu, kterej syntetizuje ty metamorfózovací hormony. V nějakym chudym horskym potůčku nebo jezírku, nebo celkově v chudejch vodách se to prostě neděje. Ale v jezírku v čechách, kde budeš mít (podle zákalu předpokládám) asi dost eutrofizovanou vodu se to stát můž. Nehledě na to, že mladí čolci budou dostatečnym zdrojem jódu.
    Znovu tim ale chci říct, že se nesnažim namluvit ti, že se ti oba dva axolotli stanou invazníma zvířatama a začnou kolonizovat naši vlast :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: no když procházíš například caudata.org, tak tam pár zdokumentovaných spontánních případů je, ale na počet chovatelů je to prostě stále výjimečnej jev; předpoklad, viz VEVER, že zmetamorfujou oba dva je teoreticky možnej, ale imho nereálnej; ani by se podle mě neudrželi v konkurenci, samice je albín navíc jsou moc velký, to vyzobou kachny
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VEVER: no až teprve metamorfovaný vylezou ven a pak chápu že můžou obsadit i jinou vodní plochu, ale ta šance že by zmetamorfovali oba, úspěšně změnili stanoviště a pak ještě nakladli je fakt minimální
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: Neotenie. Rozmnožování ve stadiu larvy. A zas tak úplně vzácná ta metamorfóza axolotlů v přírodě není. Minimálně v naší být nemusí. Je mi jasný, že ze dvou axolotlů venku v jezírku se nemusí stát žádná pohroma. Ale podívej na želvy nádherný. Nebo, když už jsme u obojživelníků, na skokana volskýho.
    Navíc sám tvrdíš, že do toho jezírka tolik nevidíš :) Hele, já tě tady nechci nějak poučovat, nebo nedejbože soudit, jen prostě... bacha prostě :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    PALEONTOLOG: Tak, axolotlové k množení metamorfózu nepotřebují, ne? Nebo se dá nějak zvenku poznat jestli už mají vyvinutou pohlavní soustavu?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: jo tak, tak me se axolotli nemnozi, sice mam par, ale nemnozi se
    zijou jen ve stadiu larvy a spontanni metamorfoza je dost vzacna
    a zije mi tam potvrzenej colek, toz letos zmena planu
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: no já myslel spíš, že bys mohl zavlíct nepůvodní druh
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: zkusím, uvidím
    RANITOMEYA: oni přece neutečou,
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: sedni si k tomu jezírku, tak na 30 minut a jestli tam čolci jsou, tak je určitě uvidíš se nadechnout...
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: Ty pouštíš axolotly takhle na sezónu ven? To mi přijde jak ozbytečnej risk teda.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    na šumavě jsem v zahradním jezírku zahlíd obrys čolka (voda je tmavá z rašeliny, vidím do hl.30cm :), mám super pocit, voda tudíž není zkažena a jezírko prospívá, ale zase tam už nemůžu dát svoje axíky, jak jsem plánoval, protože po trestuhodné regulaci koryta místní vodoteče si obojživelnící budou dlouho a těžko hledat náhradu.
    tak váhám a radši bych podpořil místní ekosystém
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam