A teď zcela něco jiného. Do agentury nám přišel následující dotaz starostlivé maminky:
(samozřejmě, anonymizuju tento email)
From: XXXX
To: Nase agentura
Subject: sociolog
Dobrý den. Promiňte, že Vás obtěžuji, ale obracím se na Vás s prosbou. Vaši adresu jsem našla na stránkách katedry sociologie. Můj syn ji 1. rokem studuje. Vždy měl zájmy podobného směru, takže mě to neudivilo. jenže nevím, jestli se sociologií může uživit. Žádného sociologa neznám. Prosím Vás, můžete mi napsat, jaký příjjem může mít úplně obyčejný sociolog? Jestli jednou uživí rodinu. aniž by musel mít druhé zaměstnání? Velice Vám děkuji za odpověď. XXXX
------
From: Nase agentura
To: XXX
Subject: RE: sociolog
Vážená paní XXX,
Sám jsem rodič a chápu vaše obavy o budoucnost vašeho syna. Pokusím se tedy tyto obavy trochu rozptýlit. Sociologie obecně je velmi zajímavý obor, který zkoumá chování jednotlivců, skupin či společností. Člověk, který tento obor úspěšně absolvuje jej může uplatnit v mnoha oborech. Lidé, kteří mají tento typ vzdělání jsou velmi žádáni společnostmi světových značek kde mohou pracovat jako špičkoví odborníci v marketingu, výzkumu trhu, ale i v oborech příbuzných (např. řízení lidských zdrojů apod.). Takoví lidé jsou i příslušně ohodnoceni a jejich platy jsou velmi, velmi nadprůměrné a v současné době nejsou výjimkou ani platy nad 100.000 Kč měsíčně.
V naší společnosti pracuje mnoho kolegů, kteří absolvovali tento obor a jsou pro nás prakticky nenahraditelní. Gratuluji tímto vašemu synovi k této - podle mě skvělé volbě a věřte, že si tím jistojistě (pokud dokončí) zajistí velmi slibnou a solidní budoucnost. A to jak z hlediska svého budoucího finančního příjmu, tak i prestiže budoucího povolání.
S pozdravem
YYY
----
nějaký statistiky, např. pro komerční výzkum
http://www.mpsv.cz/ISPVvypis.php?kzams=4804&ok=Zobrazit+informace&sfera=1&sz=2&txt=