• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    TWISTRABBIT: no já jsem po včerejšku už moc nečekal, ale je pravda, že víc se to hodilo spíš do nějakýho handbooku než do fora takovej text číst... každopádně roboti mě rozsekali, to jsem zvládl ještě celkem dobře na to zareagovat :D
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    LOPIN: ty jo byl sem a docela mě to zklamalo.. teda asi jsem to měl čekal ae stejně..
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    jdete nekdo na Luckmanna dnes? ja jsem se vcera zasekl na kave vcera po ceste tam, ale dnes to snad dam.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ACHERON: radikální konstruktivismus problematizuje samotná schémata vnímání světa, tím se blíží z druhé strany k tomu, co dělala fenomenologie
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    NEUF: ha! no to spíš kafe než pošta :D

radikální konstruktivismus je radikální odnož sociálního konstruktivismu úzce spojená epistemologicky s poststrukturalismem - pokud si vezmeš sociální konstruktivismus, tak pořád pracuje s určitými předpoklady-objekty, které do samotné sociální konstrukce nevstupují. radikální konstruktivismus odmítá jakoukoli invariantu za věcmi, samotní aktéři jsou konstruovaní v procesu konstrukce - na rodinu aplikované jsem to neviděl, ale řekl bych že zatímco např. Berger zkoumá jak se konstruuje sociální realita páru během "námluv", tak radikální konstruktivisti by problematizovali sociální konstrukci toho páru jako takového včetně subjektivit které se v procesu vytváří... já nevim, asi takhle, ale je to na hraně ta interpretace :)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    NEUF
    NEUF --- ---
    zdravim, byl by nekdo erudovany schopen mi laicky vysvetlit rozdil mezi radikalnim a socialnim konstruktivismem? pokud mozno v prenesenem vyznamu do rodinneho systemu. klidne posta diky ;)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ACHERON: cool, mam v kalendariku
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    ACHERON: Hmmm!
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    Katedra sociologie zve na přednášku, kterou prosloví prof. Dr. Thomas Luckmann na téma „Religion and Morals in Modern Society“ 24. listopadu od 18.00 hod. (Hlavní budova FF UK, m.č. 104). Přednáška na téma „Thoughts on the Communicative Construction of Reality“ se uskuteční 25. listopadu od 18.20 hod (tamtéž).
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    DUNAR_: je to dobrý ta práce nebo je to blábol deskriptivní?
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    DUNAR_: jaký je rozdíl mezi suburbií a předměstím?
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    BOBR: microsoft dekstop search je z kdovíjakého důvodu na nic moc, vetsinou vyhledavam podle nazvu publikace/souboru a vetsinou s tim mam problem, protoze úpresne to zneni navu ktery zadam pan da az na padesaty misto v poradi :)

BALVAN42: diky moc, tagovaci vec nejakou shanim uz dlouho, abych se v tom vyznal :)
    OKENA
    OKENA --- ---
    Prosím nemá někdo z vás na půjčení za něco na zub, na tento týden tuto knihu ? Beck, U.: Riziková společnost, SLON, 2004, moc by mi to helplo, potřebuju z vybraný kapitoli napsat resume a v knihovně bohužel neni k mání.
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    BOBR: no jako, takovejhle fulltext search je snad ZÁKLADEM každýho moderního systému. U wincků základem nejni. Možná to funkuje u W7.

Ten Nepomuk přidává k search i to tagování a hlavně to symlinkování, který je asi nejvíc fičura :)
    BOBR
    BOBR --- ---
    microsoft - windows desktop search. tak najdu vsechno a rychle, aniz bych musel tagovat.
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    ACHERON: Zkus Nepomuk Semantic Desktop v KDE a pokud možno v Mandriva Linuxu. Už se s tim daj dělat různý fígle. Tagování souborů je základ. Pak symbolicky linkujes soubory nekam, nikoli podle umisteni, ale podle urcityho tagu. Jeden soubor muze tak bejt soucasti vic "adresaru", ale fyzicky bejt jenom v jednom. Pices novej clanek a tak pri vyberu souboru si k nim pridas jeden tag a pak vsechno sdruzujes pod tim tagem. http://nepomuk.kde.org/
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    tak som zjistil, že mám v compu knihovnu sociologický literatury o velikosti 8 GB...začnu vymýšlet nějakou klasifikaci a seznam asi :)
    BOBR
    BOBR --- ---
    Ad úvod:
    Mně ta nabídka českém trhu přijde docela pestrá.
    Giddens: zbytečně moc ne vždy relevantních informací

Bauman: toho mám rád, je to pro laika. Jenomže je to spíš o pohledu na svět (sociologickém), než aby ses dozvěděl něco více o oboru jako takovém.

Buriánek (nevím, jak se to jmenuje): to jsem čet já před přijímačkama a pro SŠ studenta mi to přišlo fajn - přehledné, ne moc ukecané, schematicky celkem dobré.

Keller: nětřeba číst všechno, ale docela pěkně popisuje různé přístupy (paradigmata) a fajn je i výklad některých pojmů. Pro laika mi to přišlo fajn, Keller není špatný popularizátor.
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    ACHERON: imho je to sračka... jen jsem odpovídal Joan na otázku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam