• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    Klub je zaměřen na odbornou diskuzi a výměnu info z oblasti všech paradigmat sociologie, obecné sociologie, dějin sociologie, metodologie, metod a technik výzkumu (popř. i sw, který se při výzkumu používá), organizací a institucí, které mají se sociologií něco společného.

Vzhledem k tomu, že všechny společenskovědní obory nemají striktně vymezené hranice a ani je z podstaty komplexity "společenského" mít takové nemohou, nemusí se diskuze omezovat pouze a jenom na problémy sociologie. Ale to všichni dávno víme :)
    rozbalit záhlaví
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    ACHERON: Zkus Nepomuk Semantic Desktop v KDE a pokud možno v Mandriva Linuxu. Už se s tim daj dělat různý fígle. Tagování souborů je základ. Pak symbolicky linkujes soubory nekam, nikoli podle umisteni, ale podle urcityho tagu. Jeden soubor muze tak bejt soucasti vic "adresaru", ale fyzicky bejt jenom v jednom. Pices novej clanek a tak pri vyberu souboru si k nim pridas jeden tag a pak vsechno sdruzujes pod tim tagem. http://nepomuk.kde.org/
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    tak som zjistil, že mám v compu knihovnu sociologický literatury o velikosti 8 GB...začnu vymýšlet nějakou klasifikaci a seznam asi :)
    BOBR
    BOBR --- ---
    Ad úvod:
    Mně ta nabídka českém trhu přijde docela pestrá.
    Giddens: zbytečně moc ne vždy relevantních informací

Bauman: toho mám rád, je to pro laika. Jenomže je to spíš o pohledu na svět (sociologickém), než aby ses dozvěděl něco více o oboru jako takovém.

Buriánek (nevím, jak se to jmenuje): to jsem čet já před přijímačkama a pro SŠ studenta mi to přišlo fajn - přehledné, ne moc ukecané, schematicky celkem dobré.

Keller: nětřeba číst všechno, ale docela pěkně popisuje různé přístupy (paradigmata) a fajn je i výklad některých pojmů. Pro laika mi to přišlo fajn, Keller není špatný popularizátor.
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    ACHERON: imho je to sračka... jen jsem odpovídal Joan na otázku.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    JINDRICH: to nevim, to sem dlouho nevidel, ale bylo to dobry - pak ale mozna spis tu novou edici Pozvání do sociologie od Bergera - jenže stejně jako to od Baumana, je to spíš na naučení perspektivy, orientaci to moc nezlepší, nemá to na první pohled zřejmou systematiku
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    ACHERON:a ještě mě napadlo, co třeba "Myslet sociologicky"?
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    DUNAR_: ale před spaním na dobrou noc dobrý
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    _JOAN_: DUNAR_: JINDRICH:

blbost, Keller je pro laika nevhodný, Giddens je mnoho řečí pro nic obsahující mraky trivialit i interpretačních chyb -

doporučuju Základy sociologie od Miloslava Petruska, vyšlo to tento rok u Akademie veřejné správy

narozdíl od prvních dvou tuhle používám při výuce.
    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    PIROSH: haha, výborné to bych si i koupil!
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    _JOAN_: kellerův úvod do sociologie.
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    _JOAN_: Giddens, vydalo Argo.
    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    zdravím,
    chtěl bych si udělat trošku přehled v tomhle oboru - kdysi (dost nedávno) jsem viděl jednu knížku, která mi přišla pro laika dost dobrá. Taková tlustá, bílý obal a název "sociologie" (aspoň myslim...zřejmě docela nová, vydává Kosmas (a tady ji nevidim http://www.kosmas.cz/kategorie/192/sociologie/)
    neznáte autora kvůli filtrování v NK

a nebo třeba nějakej jinej návrh, co bych si mohl jako laik přečíst?
    PIROSH
    PIROSH --- ---
    Pro ty, kteří ještě neviděli: http://photos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs050.snc3/13743_191923842672_127313642672_3740170_6806192_n.jpg

Nový sociologický časopis. Vysoký impact factor!
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    Aj-vaj, ty jeho poznámky k písmu na konci Smutnejch tropů mě ve dvanácti fascinovaly víc než Tajuplnej ostrov a Černej šíp:´(
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    JINDRICH: ou jeee, R.I.P... zajimalo by me kdo mu bude psat nekrolog tady... a to vyslo ted cislo TEorie vedy ted mu venovane
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    ACHERON: no vidíš, dík, tohle by mi mohlo pomoct ten můj návrh trochu uzemnit; šubrt mi přijde zajímavý i mírou, v jaké se věnuje teorii, pže já se nechci úplně odtrhnout od filozofie, zatím jen tak rekognoskuju, předběžně mám domluveného jednoho australana, co se zabývá filozofií techniky :)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ACHERON: jestli je to výjimečné téma ve smyslu pozornosti sociologů, tak na základě detailních a zargumentovaných odpovědí na tyto otázky se můžeš tutorovat sám, jestli to téma výjimečné není, tak si můžeš najít někoho, kdo se jím bude zabývat na okraji a pomůže ti proto, že cíl, problém a způsob řešení mu bude srozumitelný - pak bych si ale nevybíral na základě toho, kdo e tématu věnuje nejvíc, ale kdo je potenciálně dobrý vedoucí práce (to šubrt podle mě celkem je, ale je takz třeba trochu se managovat: - více zk viz balvan42)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam