• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    jakože jsem se tuhle zamejšlel nad tim, že rizika umíme analyticky pojemenovávat a tak. jenomže votázkou je vůbec funkce rizika v moderní společnosti. pže "umět přijmout rizika" jaksi patří k duchu kapitalismu. bez riskování by nebyl systém dynamickej.

možná by to chtělo vyměnit slovník a místo varovánim před rizikama varovat před ohroženíma (což taky nejni nic novýho). trochu nadojit ty sémantiky významama s jinou hodnotou závažnosti :)
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    jj. poslouchání vo tom, že se to globální kasíno může velmi rychle zesrat neb se v něm sází nikoli prachama ale nějakejma virtuálníma hodnotama za potlesku matematickejch modelů a ke všemu real-time a bez dohledu (globální prostor) vod cca r. 2000 zprostředkovaně Sušou :)

(jestli tedy jde jenom o včasný varování, tak to ok. vyznělo to jako predikování, což je tak trochu jiná liga :)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    BALVAN42: ještě jakože Archer je Hrubec-like socioložka, i to, čím se stala sociologickou celebritou mi teda dech nebere, probíral jsem to se Šubrtem a fakt jakože prý objevila Ameriku

jdeš zbytečně do útoku, nejde o predikci, ale o "systém včasného varování", kdy sociologové ví, že na základě nějakých dílčích jevů se chystá velkej průser - tuhle krizi předvídala Sassen, Castells, Urry, Suša,a kdo ví kdo ještě - jde spíš o to, jak být lépe slyšet jako sociolog bez ohledu na hodnotové zakotvení
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    BALVAN42: Sociology on the Move?
    ISA je zombie institution, pokud se alespoň málo podaří z toho, co navrhuje Burawoy, bude to dobrý... plánuju mu napsat dopis, abych ho trochu pokopl

CYBERNETIXX: tak to máš asi dost omezený rozhled, třeba již zmíéněný Matějů pro tvoji informaci je šedá eminence reformy školství, kterou jako buldozer tlačí od US přes Topolánkovu vládu, Fisherovu, a jak to vypadá teď, bude tam tlačit ještě dlouho :) pojďme udělat blacklist pravicových českých sociologů, díky 90s o ně určitě není nouze!-D

mě se obecně moc nelíbila ta teze, že metodologický individualismus = neoliberalismus = neschopnost konceptualizovat v zárodku problémy, které plynou z aplikace met.ind.perspektivy na svět (např. finanční krize) - ať už prostřednitvím globalizace homo oeconomicus nebo individualistické sociologie. ty nahrávky včetně guide jsou tady , poslechněte si, jak Archer šije do Colemana jako sociologického bastarda, to byla jedinej pořádnej attack na kongresu :)
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    mě tyhle věštci dycky přišli k popukání.

varovat? to ano, to by sociologie mohla. ale predikovat a pak společnost plánovat, by se predikci vyhla nebo jí naplnila? to sme v nějakym jakože devatenáctym století nebo co?

kurva, co se to v tý ISA děje? :)))
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    ACHERON: ale podle mýho, sociolog, kterej si plete jakýkoli politický smýšlení se sociolgií je kripl, kterej nedokáže dělat nezatížený (co nejmíň zatížený) analýzy, tedy nedokáže predikovat vůbec nic (pokud vůbec nějaká "věda" může predikovat evoluci společenskejch systémů). vyřiď to Meggie. :))
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    osobne znam vicero lidi at uz studentu sclgie ci vystudovanych sclgu, kteri levicaci nejsou.

CYBERNETIXX: laskave tu prestan agitovat. toto je odborna diskuse.
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    CROSS: hehe, pobavilo. mmt jsem si to srovnal i s tím, co tu nedávno napsal ACHERON, o podporování veřejné funkce sociologie.
    CROSS
    CROSS --- ---
    KLUSI0: jo jasne, tuhle spojitost jsem si nejak neuvedomil.

Pamatuju si, ze v sociologickym ustavu se pred volbama 1998 rikalo, ze Tucek pise program komunistum, Mateju s Vecernikem Unii svobody. Mne prave prislo na prikladu techto dvou skupin (rekneme kolem Tucka s Machoninem a kolem Mateju s Vecernikem), ze s tou vseobecnou tendenci tihnuti k levici to nebude zase tak zhavy.

Hadam teda, ze takovej Mateju asi nema na policce spisky Margaret Atcher s osobnim venovanim. :-]

Nicmene neptal jsem se ze snahy vyvolavat nejakou polemiku, spis me zajimalo, jak to v realu je z pohledu lidi, co se v tom prostredi pohybuji.
    KARAFA
    KARAFA --- ---
    Hele, tady nebyl flejm hodně dlouho, že? Já chci!:-)
    KARAFA
    KARAFA --- ---
    :-DDD
    CROSS
    CROSS --- ---
    ACHERON: předpokládám, že s tim přišla až poté, co krize nastala :-]
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    CROSS: Margaret Archer ve své přednášce na ISA Kongresu zdůvodnila, že sociolog, který není levicového smýšlení, ale vychází z předpokladu individualismu, je kripl, který pak není ani schopen předvídat takové věci, jako je ekonomická krize :) nahrál jsem to, jak to bude uploadly, nahodim
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    WYNDMYLL_238: NOWAI!
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    PALO_FABUS: tak tak
    CROSS
    CROSS --- ---
    ad CYBERNETIXX - to me inspirovalo, je fakt pravda, jak se rika, ze vetsina (alespon studentu) sociologu je spis levicoveho smysleni? Mne to tak neprislo, ale uz s tim prostredim opravdu dlouho nejsem v kontaktu.
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    DUNAR_: jakože džentrifikace? lol
    BOBR
    BOBR --- ---
    PALO_FABUS: nepouziva se, de facto je to zuslechteni, coz zni, ano i mne, archaicky. Navic, smele se pouziva i sloveso gentrifikovati.
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    PALO_FABUS: neni cesky ekvivalent, pouziva se normalne gentrifikace, a cte se to s angl. vyslovnosti.
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    PALO_FABUS: nikde jsem na zadny nenarazil
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam