• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    KLUSI0
    KLUSI0 --- ---
    SM3: imigranti na krátkodobém a dlouhodobém pobytu (tj. většina) nárok na dávky nemají. podporu v nezaměstnanosti můžou obdržet pouze ti na trvalém pobytu, ten se uděluje po 10 letech soustavné práce na území ČR (ještě kvůli 'sjednocení manželství' a dalším specifikům). proto hádám, že jich asi moc nebude, tím spíš, že i legislativa je čím dál víc vůči přistěhovalcům restriktivní.
    že existuje srovnání podílu lidí pobírající dávky podle etnika, o tom pochybuju. už jen kvůli tomu, že žádný úřad takovýdle údaj v podstatě nepotřebuje.
    SM3
    SM3 --- ---
    Nemáte někdo po ruce (jestli vůbec existuje) studie / srovnání využívání soc. dávek Čechy x Romy (případně celkově přistěhovalci)?
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    začal bych Biblí :D
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    KACKAT: a "kultury" v jakem smyslu? takhle je to opravdu hrozne obecny..
    KACKAT
    KACKAT --- ---
    no téma zní: role kultury jako socializačního faktoru ve společnosti, téma je to široký a já nějak moc nevím z jakýho konce to mám vzít, ale spíš to asi vezmu uplně obecně.
    acheron: a mohla bych poprosit nějaký doporučení ohledně tý americký sociologie? dívala jsem se, že se tím zabývá psychologická antropologie, ale nějak se mi nepodařilo něco smysluplnýho o otm najít, díky
    KCE
    KCE --- ---
    urcite udelej nejake zakladni kategorie, v ramci nich nejake presnejsi kody, prepsany rozhovory pak okoduj a nasledne zanalyzuj napr v nVivu nebo atlas.ti a pod.. no a je to ;)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Ahoj, chtěl bych se zeptat, nemáte nějaký tip jakou metodu analyzy dat použít na kvalitativní rozhovory zkoumající postoje? Mám polo-strukturovaný rozhovor, a asi ho budu kódovat. Ptám se proto, že mám šibeniční termín na diplomku a navíc žádné výzkumné ambice, proto si to nemůžu pořádně nastudovat a vybrat vhodnou metodu. Výzkumná otázka je "jaké mají pomáhající profesionálové postoje a praxi k alternativním metodám léčby autismu v Indii".
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    KACKAT: třeba Boase s tím, že tvar lebky je odlišný u etnických a přistěhovalých židů a tudíž zřejmě daný podmínkami a nikoli biologicky a tudíž měření lebky není vědecký důkaz rasové nerovnosti? :)

specifikovat :)

takhle obecně na to je v AJ literatury mraky, americká sociologie se tím silně zabývala
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Darjeel: jj jasně, díky
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    KACKAT:hm, to není zvlášť specifické zadání. Pokud jde o kulturu, jako instituci, osobně bych doporučil B&L Sociální konstrukce reality a navázal na to Teorií jednání. Pokud jde o kulturu jako nějaký soubor estetických a etických normativů, šel bych se "oběsit" do oddělení antropologie... spíš rozveď jak to myslíš ;)
    KACKAT
    KACKAT --- ---
    Ahoj, poradili byste mi prosím nějakou knihu (autora), která se zabývá vlivem kultury v průběhu socializace? Mám spoustu primární literatury,ale tam je o tom vždy jen pár stránek a nějak se mi nedaří najít něco jiného. Díky moc :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KLUZAU: tak diplomka je i o tom, že si z její realizace vezmeš poučení... když ho zmíníš v samotném textu, tak můžeš vnímanou nevýhodu (části rozhovoru nejde rozumět) proměnit ve výhodu (příště ten rozhovor nahraju lépe, opakovaně se doptám apod.). Co s tím už je na Tobě, mě je to upřímně fakt ukradený :)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Darjeel: no to jo, ale kdyz jde o tak ryze technicky problem. Kdyby slo o nejake teoreticke vychodisko nebo zpusob zkoumani, ale ze jsem si nesehnal dobry mikrofon a necekal, jak budou indicke nemocnice hlucne, co s tim za genialni metodologicky poznatek? :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KLUZAU: tak jestli je to na diplomku a neuniká smysl, tak to můžeš v tý práci zohlednit jakože poučení, že se tohle stává a jak bys tomu do budoucna předešle, případně to prokonzultovat s vedoucím práce, co s tím. Takhle mi to příjde, že to může být dobrý "palivo" pro nějakou zpětnou vazbu na výzkum, kterou budeš v diplomce tak jako tak psát :o) víš co, ze zdánlivé nevýhody udělat výhodu.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    DARJEEl: no vetsinou jde o informace, ktere se jinde v rozhovoru opakuji, nebo nejsou dulezita a smysl neunika ale nekdy samozrejme jde o hodne. Ale chapu to tak ze kdyby toho nebylo hodne tak to nevadi, tolik.
    Dost me to stve, protoze ty rozhovory jsou jinak hodne zajimavy, a bojim se ze mi to znehodnoti celou diplomku. Ale diky za nazor.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KLUZAU: tak jestli můžeš toho respondenta kontaktovat, tak mu možná kus rozhovoru pošli, aby to doplnil, že tomu nerozumíš... jinak když jsem dělal přepisování a nebylo rozumět (respondent nešel zpětně dohledat, nebyl na to čas nebo prostě něco), tak jsem holt vynechal, to se stává. I když teda jednou za 10 minut mi příjde docela dost, no taky záleží na tom, jestli je to nějak zásadní informace nebo něco. Pamatuju si jeden přepis, kdyse rozhovorovala nějaká romská holka a to byl ten přepis jak řešeto, protože snad měla i nějakou vadu řeči a česky toho taky moc nenamluvila. ImHo asi taky hodně záleží na charakteru výzkumu...
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    ahoj. Nemate nejaky tip jak resit spatny technicky zvukovy zaznam rozhovoru? V te kupe literatury o mam to neni. Myslim tim to, ze tak jednou za 10minut rozhovoru je nezretelna veta, kterou se mi nedari prepsat (no, u dvou rozhovoru je jich nekdy i vic). Je efektivni prepis poslat zpet respondetovi, jestli by ty vety nedoplnil, pokud si vzpomina, pripadne jak to podat aby by si nemyslel, ze sociologove jsou uplny trotlove?
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    FEFERONIE: ten už stěží řekne něco nového :)
    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    Bělohradský v Zátiší na R1 teď..
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ahoj, sháním celkem nutne tento clanek:

title={The impact of communication technology: some theoretical premises and their implications},
    author={Katzman, N.},
    journal={Ekistics},
    volume={225},
    pages={125--130},
    year={1974}

nemůže to někdo dostat a zaslat v pdf? na netu jsou jen sekundární citace, to samé mnou dostupný databáze.... je to docela důležitej text v diskusi o knowledge gap
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam