• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    BOSSORKA: dej si facku za lenost.
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    mě Latour taky zajímá, ale nemám na něj čas, tak max. jako čtení ve volném čase. ale jinak si myslím, že je řada důležitějších věcí k řešení, než pitvání "epistemologickýho psycha".
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    s.o.s. potřebuju vědět přednosti a limity zakotvené teorie...? nějaký zdroj, nemám moc času prohledávat gůgl :-(
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    ACHERON: no o to "epistemologický psycho" mu imho jde nejvíc, vychází z jeho antropologických výzkumů v laboratořích... když si přečteš první, dvoustranovou, kapitolu z We Have Never Been Modern, tak o tomhle mluví (parafrázuji :) "oni si o nás myslí, že děláme epistemologický psycho (jak můžete míchat fyziku s politikou?!), protože nevidí, jak jsou ty věci propojené, jak je uzavírání se do vědeckých oborů krátkozraké, a že žádné zařaditelná vědecká fakta neexistují"

já si tu otázku kladu, jelikož vím, že se s Latourem už relativně akceptovaně pracuje (např. Stöckelová zkoumá tu mýtickou "neutralitu" ekonomie u vyučujících na VŠE)... jenže pak mi můj vedoucí řekne - když se při konzultaci nad dizertačkou "zapomenu" a mluvím o filosofii a umění -, že by to ale pořád měla být sociologie... now wut? :)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    BOBR: proč to píšeš tady? Domluv se s jakubem marešem, v čechách krom konopáska a dalších pár lidí zná Latourovu bibliografii asi nejlíp :) ale třeba někdo hodí nějaký novum :)

Určitě bych dal tu knihu o budování Pařížského metra-rychlodráhy co má ten řeckej název, jinak určitě nejdřív přečíst Re-assembling the social. Na mě je Latour moc epistemologicky psycho, radeji brousim do Callona, ale ten ti asi moc nepomůže, protože se po Elektroautomobilu (nejlepší studie ve vazbě ANT-tech-sociologie) a těch mořských breberkách v poslední době hodně zabývá sociální konstrukcí trhu - tedy trh-ekonomická kategorie jako sociální konstrukt a docela je v tom dobrej myslim, má dost následníků a spolupracovníků a je z toho dost knih :)

Pak možná u staveb některý ty věci ala Distance control via soc-tech infrastructures (jako Portuguese lodě), ale chce to zapojit závity na analogie a přenositelnost:)

až budu mít čas, kouknu do STS fondu co nmám doma a zkusím udělat rešerši na relevantní texty.
    PIROSH
    PIROSH --- ---
    Mě taky Latour zajímá:)
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    BOBR: tak tak, tady radši po tichu, ať nerušíme mrtvé... :)

ne, vážně, Latour mě taky zajímá, proč se s ním skrývat po koutech?
    BOBR
    BOBR --- ---
    Ahoj,
    člověk se má pořád co učit. Chci se seznámit s myšlení B. Latoura a to zejména s tou částí, která souvisí s urbánní problematikou (klidně třeba doprava apod.). kam bych měl nahlédnout? Pište klidně do mailu, ať to tu nezamoříme, díky, Honza
    STADIK
    STADIK --- ---
    Edgar Morin - Restricted Complexity, General Complexity

morin.pdf (1248918 B)
    BOBR
    BOBR --- ---
    Uchazečům
    http://sociologie.ff.cuni.cz/index.php/cs/uchazecum

Nabízíme kursy 1) uchazečům o BC studium a 2) zájemcům o nMgr. studium. Termín prodloužen do 8.2. Více info v odkazu nebo u mně :-).

Sdílení povoleno ;-).
    MELODYHA
    MELODYHA --- ---
    Zdravím, nedoporučil byste mi, prosím, někdo literaturu týkající se "moderních nomádů", obecněji něco k sociologii cestování/turismu? Děkuju, dyžtak pošta...
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    SM3: čtu tvůj dotaz se zpožděním, nicméně mi hned připomněl tenhle článek, kterej jsem si v týdnu nestíhal přečíst do konce... a kterej celej ten tvůj dotaz ještě docela slušně komplikuje:

Kdo zneužívá sociální dávky? - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/11822-kdo-zneuziva-socialni-davky
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    nemate nekdo "pestri a zeleni" od librove v pdf?
    PETERSIS
    PETERSIS --- ---
    KCE: Anketu bych samozřejmě mohl udělat. Problém je však v tom, že jde o teoretický výzkum v tom smyslu, že nemáme výzkum jako takový dělat, ale jen popsat (na 20 000 znaků) jak bychom postupovali.
    Čili např. Vybral jsem si toto téma, protože..., u koho to budu zkoumat, jak je určím, jaký si zvolím výzkumný problém, jaké si položím výzkumné otázky, jaké si vytvořím (pracovní) hypotézy, na základě jaké teorie je vytvořím, jak pojmy v hypotézach definuju, jak určím vzorek a pokud jde třeba o kvantitativní výzkum, tak to mohu zakončit dotazníkem. Toť vše.

Napíšu do té práce, že by vhodným řešením mohlo být i vytvoření jednoduché ankety, která by mi v dané problematice nějakým způsobem pomohla najít základní problém a na základě ní bych mohl stanovit hypotézy.

Svým způsobem se ale o nějakou anketu už můžu opřít. V komisní zprávě za poslední období jsem našel vyhodnocení internetového dotazníku spokojenosti se stravovacími službami Správy kolejí a menz UP. Jediné však, co z tohoto dotazníku mám je toto:

Nejlépe je hodnocena výdejna jídel Holice. Index spokojenosti celkem za studenty dosáhl 75,1 %. Celkový index spokojenosti všech zákazníků v roce 2011 činí 78,4 %.

Můžu na tom postavit svůj výzkumný problém Jaká je spokojenost studentů Univerzity Palackého se stravovacími službami poskytovanými Správou kolejí a menz UP?, ze kterého pak udělám dílčí otázky jako - Jsou studenti spokojení s prostředím? Jsou spojení s kvalitou jídla? Jsou spokojení s cenou?

Z toho bych pak udělal hypotézy, které bych testoval pravděpodobně na základě dotazníku...
    KCE
    KCE --- ---
    teoreticka vychodiska by mela odpovidat cily vyzkumu. nevim jestli ti pocet obyvatel mesta olomouc pomuze zjistit, jak jsou studenti spokojeni se stravovanim v menzach.. spis bych se zameril na to co rikaj sami studenti (jak pise phushi, naka ta "anketa") - jaky metody zvolis uz je na tobe (od dotazniku k rozhovoru atd)
    az budes mit zpracovany data, popr. analyzu, a bude to malo, tak pak naka triangzulace a zamerit se treba na ceny, rozhovory s personalem a pod, no a nakonec muzes zkusit kouknout po nakym tom konceptu, kterej by na to sedel (nebo naopak odporoval, to je fuk;) ..to se hodi do zaveru:)
    PETERSIS
    PETERSIS --- ---
    PHUSHI: Já jsem jako teoretické východisko zatím uvedl - kolik má město Olomouc obyvatel, kolik má UP studentů, kolik je ve městě menz, kolik tyto menzy dělají denně obědů, za jakou cenu obědy vydávají, které menzy jsou navštěvované, které ne a proč.

Jestli je to však správně, to netuším. A čím to doplnit taky ne. Nejsem si totiž jistý, jestli mé hypotézy pak můžou vycházet právě z této teorie...
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    PETERSIS: to bude spis anketka :o) imo u takovyho tematu (nb zadani) nema cenu na to mermomoci sroubovat nejalou teorii, spis to zapln obsahlejsi metodologii (prip necim z "teorie metodologie")
    PETERSIS
    PETERSIS --- ---
    Jaká byste uvedli teoretická východiska ve výzkumu spokojenosti studentů UPOL s stravováním v menzách?

Dostali jsme jako prváci (bez jakehokoliv předmětu, kde by nás to naučili) za úkol provést teoreticky výzkum. Tzn. popsat jak bychom postupovali. Já si vybral dost blbé téma a vzhledem k tomu, že už není moc času na zbyt, musím se s tím poprat...
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    zdtravim, potreboval bych nyutne tenhle clánek. Království za něj!

Nathan Katzman, “The Impact of Communication. Technology: Promises and Prospects,” Journal of. Communication, vol. 24, no, 4 (autumn 1974)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    PALO_FABUS: Marada v brne ho citoval v Kultura protestu a politizace každodennosti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam