• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    BOBR
    BOBR --- ---
    KRISTIII: Registrace do SHARE trva jeden dva dny, je treba tam poslat fax, to jde pres skener a inet sluzbu. Potom je pristup k SPSS souborum. Vzhledem k velikosti vyzkumu neni uplne trivialni se v tom vyznat, pak je potreba si data pospojovat podle potreby analyzy. Nepamatuji si uz, jak vypada stranka uzivatele a mam pocit, ze na ni nic zvlastniho neni - proste jen pristup k tem souborum.
    KRISTIII
    KRISTIII --- ---
    Ahoj, nemáte náhodou někdo login k projektu SHARE, potrebovala bych videt print screen, jak vypadá stranka pro přihlášeného uživatele, co všechno se dá dělat s daty, bohužel nestihnu včas získat svůj login a potřebovala bych tyhle informace pro jednu semestralku. Děkuji moc!
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    VIDUS: státní doktorská zkouška a pak záleží na tom, jestli jde o kreditový nebo nekreditový program.
    VIDUS
    VIDUS --- ---
    Vážení, zajímalo by mě, jak probíhá zakončení doktorandského studia sociologie na FF UK. Tedy kromě toho, že obhajujete dizertaci. Díky za info.
    ANGIOLETTO
    ANGIOLETTO --- ---
    PALO_FABUS: Pošta,)
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    ANGIOLETTO: a nechceš se podělit? tohle se hodí...
    ANGIOLETTO
    ANGIOLETTO --- ---
    Konec poptávky, už mi jedna dobrá duše pomohla.
    ANGIOLETTO
    ANGIOLETTO --- ---
    Čistě náhodou...

nemáte někdo v PDFku Kvalitativní výzkum od Hendla? Něco visí na uložtu, ale je to zaheslovaný.
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    POZITRON: prave vysla od Le Goffa dalsi kniha s podobnym tematem, ale jestli tam ma i lichvu, nevim - v ruce jsem to jeste nedrzel. http://www.sckn.cz/ceskeknihy/html/titul.php?id=52364
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    PIROSH: v ramci univerzity jsou nejspis ta stipendia srovnana, v prvaku na FF je to aktualne taky 6050,-
    PIROSH
    PIROSH --- ---
    DUNAR_: u nás je to 6050 v prváku, 7700 pak nějak postupně; za publikování jsou nějaké peníze podle toho, kolik jich je (do 10k za recenzovaný článek připsaný katedře); za učení 1000kč za semestr/kurz; finance na konference až na výjimky musíš myslím vysoutěžit v gauku

ACHERON: mně to evidentně na stránky nikdo nenapsal a pořád jsem z toho rozčarovanej, no!:)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    PIROSH: :) proto abych předešel podobným nedorozuměním ohledně povahy PhD studia v ČR, začal jsem sekci dr. studium na webu katedry sociologie FF UK slovy: "Doktorské studium je vždy především zkouškou vytrvalosti, píle, badatelské oddanosti tématu, samostatnosti a akademické excelence." pak nechápu, proč si někdo stěžuje, že při PhD studium jsou velké nároky na samostatnost a motivaci :D

PALO_FABUS: aha, tak to asi zvedly, bylo to 5600 v prváku...
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    DUNAR_: v prváku tuším 7100 nebo tak nějak, teď - v druháku - 8000, ve třeťáku a po státnicích zase o něco víc
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    PALO_FABUS, PIROSH: A kolik je na FF /FSV stýpko? Mate nejake finance za publikovani / uceni? Popripade nejake finance na konference?

ACHERON: Podle me to neni o poctu. Spis o tom, ze vsichni delaji PhD tak nejak bokem, vedle jejich hlavnich aktivit. Za ty prachy se neni cemu divit.
    PIROSH
    PIROSH --- ---
    Na FSV taky žádný rozdíl mezi dálkovým a denním studiem (tedy za prezenční člověk dostává stipendium, u dálkového může bez výmluv natvrdo prohlásit, že něco dělat nechce a nikdo ho do toho nebude moc nutit).
    Přijímá se kolem osmi až deseti lidí ročně (někdy víc, někdy míň). Člověk musí absolvovat čtyři povinné kurzy, které nejsou příliš nad úrovní magisterských kurzů, respektive v případě kurzů "pozveme hosta a on něco poví" je ta úroveň velmi rozdílná.
    Pak existuje doktorandský seminář, který je povinný, alespoň technicky. Na podzim se diskutují projekty prváků, na jaře chaos, kdy se dělá, co koho zrovna napadne. Já jsem tam přestal chodit, protože mi to přijde jako mrhání časem. Osobně mi nevyhovuje hyperkritická atmosféra (vlastně každý projekt je úplně rozcupován), k mnohým věcem prostě nemám moc co říct.
    Z celkového pohledu sice existují někde napsaná nějaká pravidla, ale nikdo je nedodržuje. Lidi se nevyhazují a když něco děláš nad rámec "nic", pak to děláš zadarmo a ze svého potěšení. Důležité je a) napsat disertaci b)formálně absolvovat státnice a povinné kurzy c) napsat články a připsat je nejlépe katedře (d - se nově objevilo vycestovat, ale to nevím, jak se bude dodržovat).

Suma sumárum: pokud člověk nemá extraordinérní štěstí nebo smůlu, dostane stipendium, dost velké na to, aby se mohl den v týdnu věnovat škole a za úkol samostatně udělat nějakou tu vědu. Občas je rozptylován vyžadovanou účastí někde a jako bonus může učit nebo se ucházet o granty GAUK. Za odměnu nejvytrvalejší dostanou phd za jméno.

Toliko můj zcela jistě zaujatý pohled:)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    PALO_FABUS: já bych možná tipl, že to je způsobeno i rozdílem v počtu doktorandů? nevíte někdo, kolik je přijímáno každoročně doktorandů na FSV? Protože když je jich málo, jako na FF, a polovina je z katedry a polovina odjinud, přičemž témata jdou od sociální práce přes teorie sociálního jednání ke kriminologii, hledá se společný průsečík pro motivaci scházet se a systematicky dávat zpětnou vazbu k práci na projektu docela obtížně
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    PALO_FABUS: když si to tak čtu vypadá to sice pochmurně, ale je to negace odečtem, pozitivně špatné mi nepřijde nic, ale mám pocit že vyjma práce na dizertaci jsem tímto prakticky vyčerpal všechno, co bych o svém studiu mohl říct :-)
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    PHUSHI: příjde mi, že na FF není snad kromě stipendia a doby studia žádný rozdíl mezi prezenčním a dálkovým studiem; co do studentského života, kolegiálních konfrontací, společných seminářů, nebo přednášek je to nula bodů... co vím o FSV, tak dělá svoje "večery", nabízí zajímavé seminární kurzy (z čeho sice bohužel neplyne, že je o ně vždy zájem :), pořádá dokt. konferenci (může se jí účastnit sice kdokoli, ale loni jsem tam z cca 20 lidí byl za FF jenom já, a kromě jednoho dalšího, byli všichni z FSV, od nichž jsem se dozvěděl, že mají dokt. semináře, společnou kritickou četbu; já si svoje spolužáky matně pamatuji z úvodního info setkání, co pořádal ACHERON, pak už jsem je nepotkal, nevím, co dělají, a existenci studentů z jiných ročníků pouze extrapoluji :)

jsem teoretik a samostatnost mi vyhovuje, ale doufal jsem, že katedra mi bude alespoň trochu "překážet" v dobrém smyslu slova
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    DUNAR_: letos ne, ale do budoucna o tom uvazuju ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam