• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    Zemřel přední český sociolog Miloslav Petrusek | Lidé | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/zemrel-predni-cesky-sociolog-miloslav-petrusek-fte-/lide.asp?c=A120820_100844_lide_mev
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    sem narazil neska. sry za případnou ignoranci, pokud je to star

netdelusion.pdf (2076468 B)
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    DUNAR_: to jsem samozřejmě učinil. ale díky. a nechci to tu zaplevelovat, existují zajímavější témata k diskusi..
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    ACHERON, WYNDMYLL_238: pánové, račtě se chopit výkladového slovníku. díky.
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    teda je pravda, že to zní trochu divně, ale "laická koncepce zdraví" se mi zdá v pořádku.
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    ACHERON: proč blbost? jak píšu, v obecné rovině koncepce = pojetí, ne?
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    WYNDMYLL_238: koncepce je přece ale úplně něco jiného než koncept, koncepce zdraví je blbost
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    SIMRALKA: ano, a podle mě by na emic seděla i "koncepce" (v obecnější rovině to chápu jako synonymum "pojetí"), ale nechci ti v tom dělat větší zmatek :) nakonec myslím, že když si to nějak rozhodneš a vysvětlíš to v poznámce, tak to bude imho v nejlepším pořádku, ať už budeš používat "koncepty zdraví", "koncepce zdraví" nebo "pojetí zdraví".
    SIMRALKA
    SIMRALKA --- ---
    ACHERON: Určitě souhlasím. Proto pojem koncept sedí jak na vědecké kostrukce, tak na "emic" termíny, že?
    PIROSH
    PIROSH --- ---
    ACHERON: No, to máš pravdu. Jsem to poněkud zúžil na metodologický význam. Z hlediska té citace mi to přišlo adekvátní (a taky to sám běžně používám v tom metodologickém pojetí).
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    PIROSH: není koncept ale jakákoli mentální konstrukce nějakého objektu, a to i v hlavách vědců? např. urbanizace, sociální jednání, atd.?
    SIMRALKA
    SIMRALKA --- ---
    PIROSH: Děkuji za odpověď.
    Budu používat "koncepty zdraví".
    PIROSH
    PIROSH --- ---
    SIMRALKA: 1) V metodologické pojmologii se "koncepce" v podstatě nepoužívá.
    Koncepce je v zásadě nějaký přístup (v obecném slova smyslu).
    Koncept je pak součást konceptualizačního procesu (teda procesu zpřesňování pro účely výzkumu/vědy obecně) a stojí na jeho začátku (tedy koncept je třeba "bohatý člověk", konceptualizací pak říkáme, co to předně je).
    2) podle mě můžeš použít koncepty, i pojetí, podle toho, jak se ti to hodí.
    SIMRALKA
    SIMRALKA --- ---
    Prosím o radu ohledně pojmového aparátu:
    1) Jaký je rozdíl mezi konceptem a koncepcí?
    2) V anglických textech sociologie zdraví a nemoci se operuje s tzv. lay concepts of health.
    Např. "In a study of elderly people in Aberdeen R. Williams (1983) identified three lay concepts of health from his interview data: health as the absence of disease; health as a dimension of strenght, weakness and exhaustion; and health as a functional fitness. These three conceptualizations broadly parallel those deciphered by Herzlich (1973)..." (Nettleton 2006)

Používali byste spojení "lay concepts of health" jako "laické koncepce zdraví"?
    (příp. pojetí, definice??)

ACHERON
    ACHERON --- ---
    DUNAR_: ne, všechny argumenty už byly vysloveny :)
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    ACHERON: a není lepší navyšovat sázky o lepší argumenty než o větší počet proponentů? Jinak Giddens se mi s konceptem informační společnosti moc nespojuje.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    WYNDMYLL_238: ježíš, dyt mi ta knížka stojí tady na stole, já jsem vůl :) tak díky moc :)

PIROSH: dělám korekturu disertace závěrečnou a hodilo by se mi tam navýšit sázky na proponenty teze o info soc u deseti nejcitovanějších sociologů ze tří na čtyři a Giddense neznám celýho protože ho nějak nemusím :)

btw. přijímám tipy na zmínky z učebnic sociologie, ve kterých je infosoc deklarována jako realita, už mám Macionise, což je jedna z nejpoužívanějších globálních AJ učebnic :)
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    ACHERON: povedlo se mi najit vicemene jen tohle, coz potvrzuje moje podezreni, ze o tom nikde nepise uplne explicitne:

Giddens does not write much, at least directly, about the 'information society'. It is not a concern of his to discuss this concept, not least because he is sceptical of the proposition. It is his view that we live today in an epoch of 'radicalised modernity', one marked by the accelerated development of features long characteristic of modernity itself. In fact, he has asserted that 'Although it is commonly supposed that we are only now ... entering the era of information, modern societies have been "information societies" since their beginnings' (Giddens, 1987, p. 27).
    PIROSH
    PIROSH --- ---
    ACHERON: Kdybych já hledal na tuhle otázku odpověď, psal bych nejspíš tobě. Teď si přijdu poněkud ztracenej:)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    dotaz: jaký je vztah Giddense k podstatě konceptu informační společnosti?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam