• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TENCOKACISTROMYProgramovani v C#, F# a dalsich jazycich pro .NET, Mono a ostatni CLI implementace
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    ALIK: Proti accessu nic nemam, ale ten vyvijeli 10 let, nez vydali verejnou verzi. Pak to dalsich deset let uspesne vylepsovali a byl to sveho casu asi nejlepsi RAD nastroj pro datacentricky aplikace. Od verze XP dal to s nim jde ale z kopce.

    Pokud jeho schopnosti staci na tvuj projekt, klidne ho pouzij.
    ALIK
    ALIK --- ---
    Low Cost jsem myslel třeba "naklikání" v Accessu s tím, že pokud na to nasadí více lidí či si začne vymýšlet, tak tu částku "odepíše" jako náklad na prototyp. Mám několik zákazníků, kteří jsou s naklikáním v Accessu již několik let spokojeni.

    Na druhou stranu, zákazník s obratem 50 tisíc měsíčně těžko kývne na řešení na 200 tisíc (čísla jsou jen ilustrační a nemají s diskutovaným zadáním žádnou souvislost). Náklady, se kterými přijdu, prostě musí být přiměřené jeho možnostem.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    TENCOKACISTROMY: souhlasim
    ale mozna na to co potrebuje by slo vyuzit neco co je levnejsi nebo free (nejsem si jistej jestli neco existuje) a treba casem tam hodit ten tlerik nebo devexpress, to uz by nemel byt problem, pokud bude dusledne dodrzovat mvvm
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    ALIK: Z cehoz si zakaznik vybere to low-cost a pustupem casu si zacne vymyslet ficury, ktery by mely byt v tom full. Klasicka salamova metoda. Ja uz zadny low-cost zalezitosti nenabizim. Bud zakaznika presvedcim o tom, ze to nema delat blbe, ale rovnou dobre a nebo to nedelam. Ve vysledku usetrim (svuj cas i svoje nervy) a mam vic casu na projekty, u kterej si je zakaznik jistej ze je chce delat - a tak nema problem s tim to delat poradne.

    Drzim ti palce :).
    ALIK
    ALIK --- ---
    Ok, díky.

    Ad budget, zde jsem vycházel z odhadu částky, kterou zákazník bude ochoten za tu srandu, co si vymyslel, zaplatit, a toho, že v dohledné době pravděpodobně nebudu mít pro ty komponenty jiné využití a tím investici do nich rozložit. Mám v plánu mu nabídnout jedno "low cost" řešení s odpovídajícími omezeními a jedno plnohodnotné, takže možná na ty komponenty přece jen dojde.
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    Ja osobne bych LightSwitch nepouzil prave kvuli tomu jak to ulehcuje. Dle mej dlouholetejch zkusenosti s temahle ulehcujicima frameworkama od MS to vypada tak, ze jeakmile chces trochu uhnout z cesty, kterou ti pripravili tak stravis mladi nad tim, jak to udelat a jeste to bude fungovat napul.

    Jestli se ti nechce morit s WPF, muzes pouzit Winforms - ale ty se postupne stavaji mene a mene podporovane (napr. na WinRT winforms nepustis).

    btw. ad budget ... zamyslete se nad tim kolik stoji vase prace a jak dlouho budete delat neco obdobdnyho. Temer vzdycky vyjde nakup tedlech komponent levneji. Zbavte se stigmatu, ze musi byt vsechno inhouse.
    ALIK
    ALIK --- ---
    Mohu ještě poprosit o důvody, kvůli kterým doporučuješ WPF před LightSwitch, tj. například na čem bych mohl u LightSwitch narazit?

    Díval jsem se na ty komponenty DevExpress/Telerik a jsou mimo dostupný budget, takže zatím vyhrává asi ony OData (ještě jsem to ale nestihnul vyzkoušet).
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    ALIK: Normalne to udelej ve WPF.
    ALIK
    ALIK --- ---
    Díky ještě jednou.

    Omlouvám se, z předchozího příspěvku vypadlo slovo. V prosbě na doporučení technologie jsem měl na mysli technologii na vytvoření UI k databázi, tj. kde bude uživatel vytvářet/editovat/mazat data.
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    ALIK: My na reporty pouzivame DevExpress XtraReports. Dobry jsou taky reportovaci nastroje od Teleriku. Rozhodne v zadnym pripade nechces pouzivat Crystal Reports. Ty jsou silena hruza. A ActiveReports zaspali dobu.
    ALIK
    ALIK --- ---
    Díky za rychlé reakce.

    Pro úplnost se ještě zeptám, co doporučíte za technologii, která by vytvoření oné zlevnila a zpříjemnila (vyjma hrubé síly s databingingem ve WPF). Mně jako potenciální nástroje napadly jen LightSwitch a Access (z Office).
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    ALIK: Vyvaruj se snah prinutit uzivatele, aby si udelal vlastni report.
    Maximum co ale stejne dokaze min jak 5% uzivatelu je upravit si pripravenej report.

    Navrh od H_U_N_T_E_R se mi zda pro praxi docela dobrej.
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    ALIK: mě se osvědčilo vystavovat OData feed a jako klienta používat excel.
    Sice příjde o "cool" feature, že to jsou "tvoje" reporty, ale s excelem umí naprosto každej, zákoš se nemusí nic učit a je to asi jedno z nejuniverzálnějších řešení.
    ALIK
    ALIK --- ---
    Ahoj, má někdo tip na knihovnu, kterou by šlo začlenit do aplikace typu LightSwitch 2012 nebo WPF C# 4.0/4.5 a umožnila uživateli vytvořit a vytisknout reporty dle jeho vlastních momentálních kritérií a která je k dispozici za přiměřenou cenu (maximálně několik málo tisíc)?

    Aplikace bude v aktuální podobě jednouživatelská o cca 15 tabulek, všechny "kolem" jedné centrální (maximálně přes dvě vazby).
    EDUDANT
    EDUDANT --- ---
    SLUPKA: já to asi špatně formuloval. Myslím tím postupně všech variací všech hodnot. Takhle


    MORMEGIL: aha už se v tom asi orientuju. Dík
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    THEBYS: mas tam nastavenou path ?
    protoze vzdy bindujes jednu vlastnost, a kdyz mas datakontext jako kolekci objektu, tak musis nejak nastavit cestu k ty konkretni vlastnosti.
    THEBYS
    THEBYS --- ---
    Mohl by mi někdo prosím poradit jak na XAML databinding kolekce objektů? Mám nastavený datakontext na ViewModel, string[] tam dostanu, ale kolekci objektů už ne.
    ViewModel: http://pastebin.com/wdxApDfZ
    funkční xaml se string[]: http://pastebin.com/N3DrpvcA
    Tuším, že to bude chtít do XAMLu dodat nějaké reference, ale nedokážu to chytit za správný konec.
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    EDUDANT: Je ti jasné, že ty řetězce, co vypíšeš, nebudou často splňovat tvou podmínku "Chci využít všech N hodnot", jestli jsem ji tedy správně pochopil...
    MORMEGIL
    MORMEGIL --- ---
    TENCOKACISTROMY: To nebude ten problém. :-)

    EDUDANT: Vstupním bodem programu je statická metoda Main, která má návratový typ void a jeden parametr typu string[] (nikoli int!). Pokud čekáš, že na příkazové řádce dostaneš jedno číslo, musíš si ho z těch dodaných parametrů v string[] vysekat sám.
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    EDUDANT: Solution Explorer => [tvuj projekt] => mouse-right-click => properties => zalozka application => startup object => [zde vyber tridu "testuj"]
    EDUDANT
    EDUDANT --- ---
    Já už sem se s tím nějak popasoval. Jen sem vždycky dělal v .NET jen knihovny a ted to v console application neumim zkompilovat. Píše mi to že chybý entry point. Jak řikam nejsem rodilý programátor

    using System;
    using System.Collections.Generic;
    using System.Linq;
    using System.Text;
    using System.Runtime.InteropServices;

    public class testuj {

    public static void Main(int n) {
    brute("ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTyvwxyzabcdefghijklmnopqrstyvwxyz123456789@#$%^&*()_+-", n, new StringBuilder());

    }
    static void brute(String input, int depth, StringBuilder output) {
    if (depth == 0) {
    Console.WriteLine(output);
    } else {
    for (int i = 0; i < input.Length; i++) {
    output.Append(input[i]);
    // output.Append(input.charAt(i));
    brute(input, depth - 1, output);
    output.Remove(output.Length- 1,1);
    ;
    }
    }
    }
    }








    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam