FARFELOO: O jaké terpeny ti jde? Z mých zkušeností je ve schválených odrůdách tech. konopí pro ČR nejzastoupenějšími terpeny:
(−)-β-karyofyllen - b.v. 130 °C
(−)-β-karyofyllen epoxid - b.v. 260+ °C (v pravém slova smyslu jde o terpenoid, ale úsus je řadit ho mezi terpeny...)
humulen - b.v. 107 °C
komplexní směs dalších terpenů a terpenoidů všech možných b.v., případně to zahřátím reaguje, degraduje atd.. Dále se často chybuje v představě, že pokud zahřeješ směs něčeho, kde nejtěkavější složka má b.v. 100 °C na 100 °C, dojde k okamžitému odpaření. Zkus si toto ověřit na hrnci s vodou... :)
Tyhle 4 složky (kde poslední je multi-komponentní) jsou v běžných odrůdách v poměru
cca 1:1:1:1.
Pro dekarboxylaci THC-A, případně CBD-A, je potřeba okolo 135-140 °C desítky minut (to není tajemství, stejně jako není tajemstvím, že ta reakční kinetika, kor v tak komplikovaných matricích, jako "extrakt", není až tak dobře prozkoumaná.)
V jiných odrůdách (analyzoval jsem a analyzovat budu-můžu libovolné odrůdy konopí) jsem nacházel lecos, jednoduché terpeny s cyklohexánovým kruhem, které budou zaručeně těkavější (b.v. i menší, než 100 °C), ale kdo vlastně ví, který terpen je k čemu dobrý nebo naopak není vůbec dobrý? (Karcinogenita některých uhlovodíků je dobře známá, terpen = uhlovodík z definice, nemluvě o přítomnosti velkého množství n-alkánů v extraktech, takový hexan je kapalná rakovina a neurotoxin, dekan nevim, různý heneikosany fakt netušim. Poslední dva jsou přítomné v extraktech z konopí). Případně v synergii s čím / jakou látkou / terpenoidem je / není amplifikován / potlačen ten či onen efekt? Chtěl bych to zjistit, ale zatím fakt nevím a taktéž uvítám odpovědi.
Těhle keců jsou plné internety, ale jsou to... Kecy. Tematika je to moc složitá na sepsání univerzálního pamfletu prostě.
Cannabis bigger cancer risk than cigarettes!? - Toker's Den - International Cannagraphic Magazine Forums
https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=80382
(Než mi zaplavíte poštu, že chcete analýzu xyz, rozmyslete si, jestli se chcete vystavovat protiprávnímu jednání nějakého rozsahu (schválená odrůda techniky vs. přestupek vs. trestná činnost).