FARFELOO: hele mám atopický exém. problém byl v dětství, po pubertě se to zklidnilo. Kortikoidům se pokud možno vyhněte, je to sračka nad sračky. Zkuste eliminovat nevhodnou kosmetiku a potraviny jako hodně koření, sladkosti atd.
Zkoušel jsem dělat "mast" na různých olejových bazích - oliva, kokos, mandle, shea atd. Emulze se mi nikdy moc nepovedla, většinou jsem se to snažil emulgovat pomocí sojalecithinu nebo tehdá i jaru. Dost to zkrátí dobu použitelnosti a jak říkám nebylo to úplně dokonalé, nevychytal jsem ten proces. Lepší bylo do oleje přidat trochu včelího vosku stačí kousek, ten zajistí, že to je v pokojové teplotě pevné i při použití olejů s nižší teplotou tání. No ale olej samotný většinou vysušuje, musí se to mazat nejlépe na vlhkou kůži po koupání, ve spojení s vodou to pak hydratuje vcelku obstojně. Vzhledem k trvanlivosti a širším možnostem využití (a taky proto že už není exém tak akutní) tak jsem přešel na vazelínu, to je médium které je sice z ropy, ale má mnoho výhod, třeba tu, že jen velmi malý počet lidí jí alergicky nesnáší. Ale je mi jasné, že na akutní projevy je moc hustá, hůře vstřebatelná.
Mazejte na noc a případně přiložte lehký bavlněný obvaz, rukavice apod.
dělal jsem i mýdlo, u toho by mě zajímalo, co udělá esterifikace s canabiody, ale mléko jsem ještě nezkusil, mám to v plánu :)
PS. ta kosmetika je důležitá, vyhněte se parfémům a podobným hovnům, z průmyslových celkem snáším Seba Med.