• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYKuponova privatizace - transformace ceske ekonomiky - budovani kapitalismu v socialismu
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Masová privatizace přivedla postkomunistické země na mizinu | Česká pozice
    http://www.ceskapozice.cz/byznys/ekonomika/masova-privatizace-privedla-postkomunisticke-zeme-na-mizinu
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    _BENNY: Ty linky, co sem postujes, jsou celkem zajmave. Nektere z nich ale obsahuji nesmyslne moralizovani. Je treba si uvedomit, ze ti privatizacni "rozkradaci" se jen a pouze chovali jako racionalni jednotlivci - pochopili, ze kdo nekrade ze spolecneho (!), ten okrada svoji rodinu.

    To tzv. "spolecne" je totiz take jen nakradene druhym - za pouziti bud otevrene loupeze vykonane statem, nebo pomoci nejake podvodne altruisticke ideologie. To bohuzel delaji nekdy i jinak slusni soukromi podnikatele vuci svym zamestnancum, ve spojeni s otevrenym porusovanim smluv a dohod (prescasy v zajmu soukrome "spolecnosti" atp.)

    Privatizace byla racionalni, a pokud to kradeni ze spolecneho ten proces jen urychlilo, tim lepe. Toho iracionalniho bordelu byrokratickeho bylo treba se nejak zbavit a nahradit ho skutecnou ekonomikou - trznim mechanismem, sobeckym chovanim vsech jednotlivcu. Co nejrychleji.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    EKONOM: Kožený mohl být nejvýznamnější český podnikatel, vzpomíná Tříska | byznys.ihned.cz - Zpravodajství
    http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi/c1-55322560-recke-ostrovy-bych-prodal-v-kuponovce
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Tomáš Ježek: Tunelování privatizovaných podniků způsobil jeden zpackaný zákon | byznys.ihned.cz - Analýzy a komentáře
    http://byznys.ihned.cz/analyzy-a-komentare/c1-51971830-tomas-jezek-tunelovani-privatizovanych-podniku-zpusobil-jeden-zpackany-zakon
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    19 let poté: Miliardy korun stále leží na "mrtvých účtech" kuponové privatizace | byznys.ihned.cz - Zpravodajství
    http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-51870750-19-let-pote-miliardy-korun-stale-lezi-na-mrtvych-uctech-kuponove-privatizace
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Šídlo glosuje: O tom, jak strašně zdražilo pivo a vůbec nic se přitom nestalo | Domaci.iHNed.cz -
    http://domaci.ihned.cz/c1-49267610-sidlo-glosuje-o-tom-jak-strasne-zdrazilo-pivo-a-vubec-nic-se-pritom-nestalo
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Jak na pohrobky kuponové privatizace? | Finmag
    http://www.finmag.cz/clanek/17778/jak-na-pohrobky-kuponove-privatizace/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PROZAC
    PROZAC --- ---
    _BENNY: docela usmevne jak si to nekdo maluje dost na ruzovo.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Kupónová privatizace - Wikipedie, otevřená encyklopedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Kupónová_privatizace
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Miroslav Zajíček: Jan Švejnar, ekonom světový... ale banální
    http://ihned.cz/203-10073040-22898360-000000_d-290eb3643f158312575ce5f1f22cd825-25798275-12022608035214SCHU-f4

    Místy lze v textu najít opravdové perly. Například autoři píší, že "centralizace všech ekonomických aktivit po roce 1948 nejprve vedla k fenomenálnímu růstu systému centrálního plánování, neboť tento systém umožňuje rychle mobilizovat existující zdroje". Teprve později se projevily nedostatky systému, což vedlo k hospodářskému zaostávání.

    Autoři si nijak nelámou hlavu se zjevným rozporem toho, co napsali. Pokud systém centrálního plánování umožňuje "mobilizovat existující zdroje" (jinými slovy: pokud centrální plánovači zpočátku vědí, co, jak a s čím mají dělat, a to lépe a rychleji než trh), proč by najednou tuto schopnost měli ztratit?

    O něco málo lepší je Švejnarův text z podzimu stejného roku "Mikroekonomické otázky v období transformace na tržní ekonomiku" v Journal of Economic Perspectives. Opět se objevují perly ohledně systému centrálního plánování, například že "systém zabránil vytvoření zjevné městské chudoby" (ve srovnání s kým, s čím? S Bombají? Kdyby socialismus trval déle, přiblížili bychom se i k Bombaji).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Rekviem za kdysi dobrého ekonoma
    http://blog.aktualne.centrum.cz/utf/blogy/pavel-kohout.php?itemid=2544

    Znovu jsem se začetl do Švejnarovy práce A Frameworks for the Economic Transformation of Czechoslovakia (česky vyšlo pod názvem Strategie ekonomické přeměny Československa) z prosince 1989. Jak pěkné čtení: svému autorovi je ke cti dodnes. Ano, Švejnar tehdy skutečně navrhoval kupónovou privatizaci. Ano, Švejnar věděl, že je nutné velké státní podniky rychle prodat, protože stát nebude mít prostředky pro jejich restrukturalizaci před privatizací. Ano, Švejnar dobře věděl, že komunistická ekonomika během 80. let stagnovala a že liberalizace ve všech oblastech hospodářského života neměla alternativu.

    ...

    Švejnarovi je uměle vytvářena image „pana Poctivého“, který vždy varoval před nedostatečně kvalitním právním prostředím a před pověstným „útěkem ekonomů před právníky.“ takže si přečtěme, jak se k problému práva vyjadřoval v roce 1991, tedy v době, kdy se ještě dalo něco dělat:

    „Mezi hlavní důvody zpoždění reformy patřily neschopnost dosáhnout konsensu na konkrétním hospodářském programu v rámci federální vlády, snaha nově zvoleného parlamentu hrát zásadní roli při tvorbě ekonomických zákonů a politik, potřeba vytvořit kompletně nový právní rámec hospodářské činnosti, a začátek složitých jednání o rozdělení sil a jurisdikcí v rámci federace a dvěma národními vládami (…) Alternativou by bývalo bylo dočasně přijmout upravenou sadu západních zákonů (např. německých nebo EHS. Avšak uvážíme-li velký objem západních právních norem a nedostatek zkušených překladatelů, ukázalo se být jednodušším vytvořit novou sadu československých zákonů.“

    Nějak mi tam chybí ten zodpovědně zdvižený varující prst. Namísto toho nám strážce poctivosti jednoduše sděluje „neměli jsme překladatele, tak jsme si zákony zbastlili sami.“ Všechny pozdější Švejnarovy kritiky Klause byly již jen úvahami emeritního generála po bitvě, kterou on sám neřídil.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Proč potřebujeme na Hradě Švejnara, a ne Klause?
    http://www.literarky.cz/index.php?p=clanek&id=4836

    Pokud se podíváme do nedávné minulosti a vynecháme generaci ekonomů z šedesátých let (lidé jako Ota Šik a Josef Goldman), reformátorské jádro v ČSSR bylo rozhodně v Prognostickém ústavu Akademie věd (pánové Valtr Komárek, Vladimír Dlouhý, Karel Dyba, Karel Kouba, Jozef Zieleniec, Miloš Zeman a další). Koncem osmdesátých a začátkem devadesátých let se k nim přidal z USA Jan Švejnar a v podstatně menší míře i já. Naše působení vyvrcholilo na setkání klíčových ekonomů a několika politiků na několikadenním semináři v Kolodějích v únoru 1990. Tam s nejpropracovanější a poměrně souhrnou architekturou reformy vystoupil právě Jan Švejnar.

    Václav Klaus se tohoto semináře odmítl zúčastnit z důvodu “zaneprázdněnosti” a vyslal místo sebe kapitána Dušana Třísku z ekonomické sekce StB. (V tu dobu samozřejmě nikdo z účastníků semináře nevěděl, kdo pan Tříska je a jakou hraje roli. Co a odkdy vědel o panu Třískovi Václav Klaus veřejnosti nikdy nesdělil. Rozhodně mu ale Třískova práce pro StB moc nevadila; Tříska sice musel později rezignovat na pozici náměstka ministra financí, ale nadále zůstal Klausovým poradcem a konfidentem. Dokonce přede svědky na Ministerstvu financí Tříska Klausovi “vynadal”, že je neschopný a nepostaral se, aby jeho svazek o práci pro StB zmizel.)


    ne ze by mi tento clanek pripadl seriozni, ale pro objektivnost jej zde uvadim taky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam