• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WENCAOtužování
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    Jsou studené sprchy skutečně zdraví prospěšné? Co říkají lékaři a vědci? - Seznam Médium
    https://medium.seznam.cz/clanek/ondrej-petr-jsou-studene-sprchy-skutecne-zdravi-prospesne-co-rikaji-lekari-a-vedci-48126
    BOYLER
    BOYLER --- ---
    KOTENCE: S kulichem se koupu, když nemám svůj den,)))
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    BOYLER: tak namocit hlavu je jasny, ze udela rozdil. Na ruznych webech radi plaveckou cepicku, tak ta by mozna mohla fungovat, kdyz nekdo (jako ja) problematizuje mokry vlasy dalsi hodinu.
    Snazim se najit nejaky zdroj, kde by psali, ze kulich dava smysl, ale nenachazim.

    VOY: jo, to me zaujalo, ze radi se v ty vode hybat, jinak je to o prochladnuti, ale vetsina lidi tam jen vleze a drzi. Takovi ti stari otuzilci, co o vanocich lezou do Vltavy plavou. WimHoff workshopy jsou kade s ledem, kde se vubec neplave.
    (Da se mimochodem koupit sud na balkon)
    VOY
    VOY --- ---
    KOTENCE: takový vymoženosti jako neopren já neměl, jen obyčejný boty do vody. ale opravdu nejsem žádný velký otužilec. sprchuji se jen studenou a chodím do sauny, ale do řeky jsem vydržel jen jednu sezónu. je to hodně časově náročný a nedokážu tomu dát v rodinném životě úplně tu prioritu. rád bych se jednou dostal do stavu že bych mohl plavat v zimě chvíli v řece, ale bojím se že časová investice je prostě příliš velká.
    BOYLER
    BOYLER --- ---
    KOTENCE: Doporučuji s čepicí, bez čepice a namočit hlavu.
    Rozdíly budou patrné,)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    VOY: tak neopren nějak chrání před zimou, ne? Mě ve vodě limitujou kotníky. Dává mi smysl se řídit nejcitlivější části a vylézt.
    I když u saunovani to možná tak úplně neplatí (?), tam mám někdy pocit, že bych ještě potřebovala ochladit některý části víc a jiný už jsou moc. A tolik nehrozí, že se budu dvě hodiny klepat, protože jsem to přehnala a nezvládla se zahřát
    VOY
    VOY --- ---
    KOTENCE: Rozhodne jsem si bral boty do vody, protoze pri ty teplote se nechci jeste soustredit na to na co pripadne muzu v neznamy vode slapnout. Predpokladam ovsem, ze co do termalniho komfortu to nic moc nemenilo.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    VOY: jo, taky si myslím, ale nevěděla jsem, jestli k tomu není nějaká teorie.

    "Brát si do vody pletenou (či jinou, než plaveckou) čepici nedává vůbec žádný smysl. Lidé tento návyk kopírují hlavně od jiných začátečníků podle fotek na Facebooku. Ale věřte, že kulich či zimní čepice nejsou opravdu zapotřebí. Důvod je jednoduchý, celé tělo je namočené v ledové vodě, která odčerpává až 25x více tepla než vzduch. Tedy v porovnání s tepelnou ztrátou zbytku těla je únik tepla hlavou, která je na vzduchu, naprosto zanedbatelný a nijak vám nepomůže"

    Z webu https://www.otuzovani.eu/otuzovani-caste-otazky.asp
    (náhodně jsem googlila)
    VOY
    VOY --- ---
    KOTENCE: možná dobrý pocit? jinak bych řekl že spíš nic ale nejsem extra zkušený otužilec.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Prosím vás, jaký má smysl dávat si při otužování na hlavu čepici, když mám celý tělo ve vodě 2 stupně?
    PETRAELECTRA
    PETRAELECTRA --- ---
    Já chodím na Oddechovou loučku, to je blíž ke Zbraslavi, pod přejezdem u Modřan. Dojedu si tam na kole;)
    GRED
    GRED --- ---
    SM3: chodime na branickou louku, ale letos jsme jeste nezacali. Mozna ve ctvrtek bude premiera. Potom to obvykle tahneme az do brezna cca 1-3x tydne.
    SM3
    SM3 --- ---
    Chodíte někdo do Vltavy v Braníku / Ledárny?
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    O víkendu po workshopu 14 min v ochlazovacím bazénku a hodinu v kuse v sauně. Něco na tom dýchání asi bude.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    EFFKA: Moc díky.
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    MICKEY_MOUSE: ja mam Mares Equator 2mm a musim rict, ze rozdil mezi zadna bota a tahle je pro me pomerne markantni. V rece i na plazi jsou kaminky, tak i z toho duvodu, ale hlavne me opravdu min zebou chodidla. Rozhodne doporucuju. Ve vode nejsem na dlouho, ale nemit je, uz se na to mozna vyprdnu:)
    Mam i rukavice a jsem za oboji rada.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím,
    jsem v otužování nový z pohledu — lezu v zimě do řeky. Doteď jen studené sprchy a sauna.
    Chci se zeptat k vybavení — kvůli zimě na prsty i bezpečném chození po dně mi byly doporučeny neoprenové body s podrážkou (a třeba i rukavice). Než to pořídím, chci se zeptat — má smysl řešit tloušťku toho neoprenu? Koukal jsem, že boty dělají z neoprenu 6,5mm i 1,5 mm, selsky asi tuším, že ten 6,5 bude izolovat víc, ale jelikož sám neposoudím, jakou to hraje roli při pár minutách pobytu ve studené řece, radši se ptám. Možná z toho dělám zbytečnou vědu, ale dokážete-li poradit, budu rád. Díky.
    PIPLA
    PIPLA --- ---
    Ahoj, hledám vhodnou vodní plochu na otužování se bez plavek na severu Prahy (kol Proseka...), nevíte o něčem, prosím??? dík.
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    VOY: Hele studeny sprchy jsem si nedavala nikdy, ale tim, ze ted bydlim blizko Labe, tak jsem proste od leta neprestala chodit do reky. V rijnu jsem potkala particku mistnich a pridala se k nim a chodime trikrat tydne (pokud prace a cas dovoli). Ja opravdu jen tak na dve minuty ted uz, ale par jedincu si zaplave po proudu tak na 8 minut bych rekla, mozna vic. Nejvic se nam osvedcuje, kdyz vlezem do reky jen na moment, vylezem, dame si par minut beh a po nem hned zas do reky a na trochu dyl. Ten druhej ponor po tom behu uz se zda teplejsi.

    Ja si teda ted koupila neoprenovy rukavice a boty a musim rict, ze pro nekoho, komu se spatne prokrvujou prsty, je to fakt dobry.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam