• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MRMNK: super, dekuju. Nadobu mame podobnou, na blesaku jsem koupil presne tento sadelnak.
    Problem bude asi v teplote, nechal jsem to pri pokojove a take asi v tom, ze jsem mel prilis prevarenou vodu.
    Jak dlouho pri takto zalozenem kimchi nechavas kvasit?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MRMNK: no ja zeli krajim na kousky kdyz je vypocene, pak smicham s korenim, necham asi tri dny v teple na lince a pak davam do lednice, normalne v plastove nadobe, nekdy je dele nez mesic, protoze to tak casto nejime a neplesnivelo nidky a to mi dost casto veci prekvapive plesnivi...

    jinak mam singapursky chilli a rejzovou mouku nepouzivam, v dost receptech neni a moji znami korejci ji taky nepouzivali...

    podle fotky to vypada ale, ze pouzivas "spravne" zeli, ne obyc cinske zeli, je to tak?
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    MRMNK: kimči jedině od Babicy! ;)
    Babicovy dobroty - Vyprošťovák + Fakt nevim už jak se to jmenuje - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=OZhQtrI0zAI
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    takze slibovany report:

    kimchi delam v podstate podle tohodle receptu od maangchi - http://www.maangchi.com/recipe/kimchi-kaktugi -
    zkousim ruzny variace a pomery, nekdy s rybi omackou, nekdy bez, s potvurkama jako krevety nebo ustrice jsem nezkousel ...
    driv sem ho delal do velkych zavarovacek a nechaval je v prostoru mezi okny (starej zizkovskej cinzak) kde byla v zime idealni teplota, krasne to pomalu kvasilo, ne mraz jako venku ale zaroven nebylo moc teplo, odhadoval bych to tak na 8-10 stupnu .. uzaviral jsem je vickem s igelitem pod nim aby to vic tesnilo a nikdy sem s plisni problem nemel, (taky se vzdycky pomerne rychle snedlo)
    v lete sem zkousel do lednicky do plastovy krabice na jidlo, tady uz to plesnivelo .. je to imho tim ze tady nebylo zeli napechovany jako v ty zavarovacce o coz vlastne jde ... poradne to tam narvat aby se k nemu nedostal vzduch, jen ke svrchni vrstve ktera je ale castecne ponorena ve vode kterou to zeli pusti ...
    ted jsem presel na kameninovou nadobu do ktery se toho vejde docela dost, .. a zacalo mi to plesnivet, zjistoval sem ruzne na netu co s tim .. je potreba mit to zeli fakt ponoreny aby k nemu nemohl vzduch, pouhe vzduchotesne uzavreni nadoby ale nestaci, ... da se toho docilit ze se necim zatizi ... me nejlepe vyhovuje zatizeni vetsim plastovym pytlikem, ktery je naplneny vodou, cely to krasne uzavre a trochu i zatlaci dolu .. pokud by nebylo dost stavy, pripadne doliju trochu prevazene vody ...
    na zaver foto z vyroby :)


    nasoleny, proplachnuty a vymackany zeli ceka na pomadu


    patlani zeli mazlavou smesi a nasledne pechovani do nadoby
    F0B1C
    F0B1C --- ---
    MRMNK: jaky pouzivas chilli? ja se ted nemuzu rozhodnout mezi chilli pastou a japonskejma chilli vlockama ichimi tōgarashi
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MRMNK: prosim prosim!

    GUDRUN: slane to bylo dost, vlhke taky, imho byl problem, ze misto poklicky jsme pouzili potravinarskou folii, ale to jen spekuluju.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    LA_PIOVRA: jak se vam to povedlo? nemeli jste to moc suche? malo slane?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ARMADA: pridavam muj oblibeny obchod v gorazdovce, kousek od palacaku, sice nema takovy sortiment jako ten na vinohradech, ale zas te tam nikdo nelame na viru pravou.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    LA_PIOVRA: jj, uz leta :) hodim naky foto a report ..
    ARMADA
    ARMADA --- ---
    díky za tip
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MRMNK: vyrabis?Ja se ted v praci snazil, s kolegou jsme ovsem vypestovali jen krasnou plisen:)
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ARMADA: Arirang korejsky obchod na korunni 47, maj tam i vse na vyrobu vlastniho
    ARMADA
    ARMADA --- ---
    kde v praze koupit na ochutnání domů kimči?
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    TIGRE: :] mne taky chutna, ale prijde mi posledni mesice silne precenovany; takovej poctivej kureci vyvar, dynova nebo chrestova polivka -- vsechno jsou vyborny zalezitosti, ale hromadnou vypravu na ne nikdo neorganizuje. jasne, v tomhle hraji roli faktor 'novelty', je to neco novyho, ale kdyz nekolik let ziju u trznice a jim hlavne asijsky jidlo, tak mi to tak neprijde.
    CYRUS_SMITH
    CYRUS_SMITH --- ---
    díky :)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    dekuji vsem, lipanskou mam jednu zastavku od prace, vim, ze je tam pakos jidelna, o kramku jsem nevedela. Hmozdir porad jeste nemam.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    GUDRUN: Myslikova ul. centrum je, takze Farah:)
    Ale jinak i vsechny ostatni rady co tu jsou jsou OK.
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    GUDRUN: celej koriandr, jak doporučuje MACHALIK: maj třeba v Marks & Spencerech, v centru je např. na Andělu. Ale s tou čerstvostí to asi nebude nic moc.
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    GUDRUN: nejlepší indický koriandr v praze v prodejně Čapátí na Táborský (Praha 4...pravda, taky ne moc centrum)...ale stojí to za to...obecně doporučuju víc než ty pakistánce, protže ind vozí často a čerstvý koření, skvělou rýži a chilli papričky...

    mapa tu: http://www.scuk.cz/d/capati/
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    GUDRUN: Máš-li hmoždíř, kup celej a potlukej, praská jako nic.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    jestli pocitas zizkov jako centrum tak u pakosu na lipansky .. arabove v myslikovy by ho mohli mit taky
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    nevite kde v centru prahy snadno koupit mlety koriandr?
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    CYRUS_SMITH: na francouzský bývá, pak ji vídávám na újezdě v průjezdu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam