• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLBHKOsvadba - rozprávka na jeden deň
    TICHO
    TICHO --- ---
    Zásnuby jsou legrace, zvláště žádání o ruku,,, mohu potvrdit:)
    POTTY
    POTTY --- ---
    KLBHKO: Hmm, a myslíš, že zásnuby se větou "vezmeš si mě?" zahajují pro srandu králíkům? To je jako kdyby ses někoho zeptala, jestli s tebou půjde do kina, ale řekla mu, že máš na mysli ne teď, ale až tak třeba za tři měsíce až půl roku...Pokud to myslím tak vážně, že se chci vzít, tak se normálně zasnoubím a vezmu. Pokud se nechci vzít, tak to nemyslím vážně. (A nebo jsem z těch, co odmítají svatby, ale o to absurdnější by bylo se zasnubovat). Zásnubami bez svatby dáváš okolí najevo akorát to, že to nemyslíš dost vážně na to, aby sis ho vzala - jinak by je to třeba ani nenapadlo, ale támhle je na to upozorníš. No vážně - pokud uznáváš svatbu (jinak je celá debata irelevantní) a myslíš vztah vážně, proč se nevdat? Jediný důvod, který mě napadá, je "ještě ho neznám dost dobře", třeba jako ještě jsme spolu nebydleli, chodíme spolu krátce atd. V tom případě se ale člověk nemá ani zasnubovat...Protože to vážné myšlení můžeš dát najevo třeba tím sestěhováním.
    Další věc je, že si myslím, že vztahu obecně moc neprospívá, když spolu chodí deset let, než se vezmou. Jako vhodné maximum vidím tak šest, ale když to jde, tak spíš méně. No, a pokudd se s ním nezasnoubíš hned týden potom, co s ním začneš chodit, tak už samotný fakt tříletého zasnoubení (zasnoubení by rozhodně nemělo trvat déle, než byla délka vztahu, který mu předcházel) svědčí o tom, že je to maličko přechozené.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    KLBHKO: Jaksi uz ze samozneho nazvu jsou zasnuby prislibenim budouciho snatku. Nicmene nejake casove omezeni dane neni. Fakt je takovy, ze dneska skutecne zasnuby porada jen znacna mensina paru (driv byly mimochodem zasnuby a ohlasky povinne a pro platnost manzelstvi nezbytne).
    Sachovani s prava-leva ruka viz to, co jsem psal: ruzne na svete je to ruzne a tradice se cim dal tim vice prolinaji. Takze je spis na miste ptat se co konkretni zpusob noseni symbolizuje.
    Paklize by byly prsteny udelane tak, aby zasnubni se snubnim vytvorili jeden celek, tak prosim, to by mohlo fungovat dobre. Ale neresis tim ten problem, ze komplikovanejsi prsteny musis casteji odkladat (ale uznavam, ze symbolika prstenu, ktery se neodklada take nemusi byt kazdemu po chuti).
    KLBHKO
    KLBHKO --- ---
    POTTY: aktuálne to už nebude, ale potom sú to skutočne vyhodené peniaze. pre mňa zásnuby znamenajú posunutie vzťahu do "ďalšieho levelu", proste už to nie je len o nás dvoch, prešli sme si naivnou zamilovanosťou, myslíme to vážne a chceme to dať najvo aj okoliu. je jedno či to trvá rok alebo tri, jednoducho je to trochu iná situácia, taká predohra k manželstvu. a nevidím dôvod sa potom tváriť, že sa nič také nestalo a strčiť prsteň do šuflíku. mna sa práve naopak, kombinácia dvoch prsteňov na jednom prste páči. niekde som počula, že pred dvadbou je snubný prsteň na ľavom prstenníčku a po svadbe idú oba na pravý. inak, myslím, že nie nadarmo klenotnícke spoločnosti ponúkajú prstienky a obrúčky, ktoré sa k sebe hodia, aby sa dali nosiť spolu.
    myslím, že prteň na krku je trochu mimo, volá sa prsteň, nie prívesok. to už väčší zmysel vidím potom v riešení, dať ho pretaviť na prívesok
    POTTY
    POTTY --- ---
    ATARI_HAGYAWA: Hmm, tak obecně je dost lidí, co na tradice kašlou a je mi to celkem fuk, ale zrovna zasnubovat se, když se člověk nehodlá v nejbližší době vdávat, mi připadá opravdu hloupé. Zasnoubení vnímám v dnešní době jako vyřčení toho, že tedy už opravdu oba chceme, že od té chvíle o tom můžeme veřejně mluvit a můžeme začít svatbu připravovat. Co zásnubami vyjadřuješ, když nezačneš připravovat svatbu? Že by sis svého přítele někdy v budoucnu třeba i vzala? To mi připadá, že snad je jaksi podmínkou vážného vztahu, jinak bych s ním přece "neztrácela čas"...
    ATARI_HAGYAWA
    ATARI_HAGYAWA --- ---
    GOBERS: mna naopak tradicie zaujimaju uz len zo zvedavosti.. len ze sa nimi neriadim.. :))
    ATARI_HAGYAWA
    ATARI_HAGYAWA --- ---
    IM_MORTAL: mne osobne sa postupne s pribudajucim vekom prestalo pacit nosit viac prstenov, takze momentalne uz nosim len ten jeden, zasnubny.. pride mi to nadmieru nevkusne.. mozno to postihne i teba.. ;)) a v pripade, ze ti priatel daruje napr. prsten s briliantom, ver mi, budes si na neho davat sakra pozor.. :))
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ATARI_HAGYAWA: ja osobne na tradicie kaslem

Klidek, nikdo Te prece k nicemu nenuti. ;-) To mas jako s vsemi zvykovymi pravidly, tradicemi a celou etiketou. Nekdo to povazuje za podstatne, nekdo prijde na operu ve vytahanem svetru a taky je mu dobre. ;-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    IM_MORTAL: Noseni zasnubniho prstene na krku by mohl byt docela dobry napad. Nerusi to symboliku snubniho prstene a pritom je nejak vyuzity. Jo, to se mi libi.

ATARI_HAGYAWA: Jiste, u nas je to leva ruka.

IM_MORTAL: To s tim "prstenem pratelstvi" (Claddagh ring) je jeste trosku jina historie. Je to irska tradice snad pochazejici ze 17.stol. z vesnice Claddagh. Nekdy se dava jako zastava vztahu (malokdy jako snubni), ale jeste casteji se nosi jako symbol toho, jak na tom clovek je. Kdyz je srdce obracene ven, tak je nositel "volny", pokud k telu, tak je zadany.

Ten spodni prostredni priklad kombinuje (evidentne ne moc vhodne) Claddaghsky prsten s "dearest" prstenem.
    IM_MORTAL
    IM_MORTAL --- ---
    ATARI_HAGYAWA: ale teda s tim prstýnkem - u mě spíš jde o to, že jakmile mám prstýnků víc, tak sem tam nějakej ztratim - zvlášť, když sme je museli sundavat na těláku...loni se profesorce řekla, že si radši utrhnu prst, než ho sundat (první a docela drahej prstýnek od přítele) - takže asi půjde zásnubák na krk
    IM_MORTAL
    IM_MORTAL --- ---
    ATARI_HAGYAWA: máme na věc stejný názor ;)
    ATARI_HAGYAWA
    ATARI_HAGYAWA --- ---
    IM_MORTAL: ja osobne na tradicie kaslem.. uz len tym ze sa nevydam do roka a do dna od zasnub.. :) a s prstenom taktiez nie.. ja ho neodlozim, proste ho budem nosit, este neviem kde, ale nemienim ho odlozit do trezoru.. :))
    IM_MORTAL
    IM_MORTAL --- ---
    GOBERS: ua - tak ten prostřední je klasika - takovej ten prsten přátelství - dvě ruce a uprosteřd srdce.....děs děs děs....
    ATARI_HAGYAWA
    ATARI_HAGYAWA --- ---
    GOBERS: zijem v CR.. a tu je tradiciou nosit ho na lavej.. nie? :)
    IM_MORTAL
    IM_MORTAL --- ---
    ATARI_HAGYAWA: tak jasně, ale říkalo se tu: po svatbě prostě všichni ten zásnubák odloží....já teda nevim - jasně v kole je ještě tradice, ale jako to jim ho rovnou můžu vrátit do zlatnictví....já bych si ho třeba pověsila na krk
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ATARI_HAGYAWA: No ale pozor, v ruznych zemich se nosi (za)snubni prsten na ruzne ruce. Nekde na prave, nekde na leve. V naproste vetsine pripadu ovsem na prstenicku. Tam by se obecne mel nosit - az na vyjimky - prave jen (za)snubni prsten, aby byl snadno k rozpoznani.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    A kdyz jsme u tech zasnubnich prstenu, tak existuje zvlastni anglicka tradice kombinujici ruzne druhy drahych kamenu takovym zpusobem, ze prvni pismena jejich nazvu vytvari slovo "regards" nebo "dearest"

Nize jedna starsi a dve moderni variace na toto tema (ani jedna se mi moc nelibi, ale budiz, tradice je tradice :-)):
    ATARI_HAGYAWA
    ATARI_HAGYAWA --- ---
    IM_MORTAL: IMHO rozdiel skoro nikto nepozna.. to im budes musiet vysvetlit sama v pripade ze sa ta na to opyta.. alebo niekto mozno podla toho ze ho nosis na lavom prstenicku.. :) tam by sa nemal nosit iny nez zasnubny alebo snubny.. :)
    IM_MORTAL
    IM_MORTAL --- ---
    GOBERS: nemyslim rozdíl mezi zásnub. a snub. ale rozdíl mezi zásnub. a jiným prstem - už sem to tu psala, že jsem měla jeden co se tu objevil na obrázku - stříbrnej se zirkonem - je to pár let zpět (byla sem ještě "dětsko")....
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    IM_MORTAL: No prave podle toho kamene. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam