• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EKONYVIPASSANA - meditační technika & umění žít
    EKONY
    EKONY --- ---
    SHEALA: o zakazu pozivani caje nic nevim ...
    ta pravidla maji svou logiku, ktera se cloveku ukaze az si tim sam projde, do te doby to budou pro vsechny jen virtualni slova a nelibe znejici pravidla ("Zas mně nějaký pamrd chce v něčem omezovat...")
    a říkat že tato metoda je za hranou nebo na hraně nebo co to vlastně říkaš - neni to trošku opovážlivé dělat takovedle úsudky bez sve vlastni prime zkusenosti ????

    LOOK: kritiky jsou fajne, ale je to furt to same, ceho se chci zde vyvarovat, a to sdelovani necich kritik, nazoru, dojmu aspodobne... neni preci nejlepsi vlastni zkusenost , nebo ne ?? co z toho ze Franta s vidlema rika fuj a Marie s odznakem rika mňam, těch názorů je tolik co je lidí, takže čí je ten určující ?

    all: jeste jednou vas prosim, at zde neuvadite jakekoli nazory na techniku, kritiky, nazory, dojmy, at uz takove ci onake, jine varianty, odlehcujici formy, a jine zbytecnosti... Mým cílem je předat objektivni informace o letošním kurzu v ČR a možnosti kurzů po celém světě, na nichž kdokoliv může poznat tuto techniku přímou zkušeností. Vezdejší klub jsem nezřídil proto, ať se zde objevují takové příspěvky, neboť to ničemu nepřispívá a je to na diskuze, o kterých tendle klub prostě není. Takže ještě jednou díky a příště bez diskuze mažu :)
    CHIHIRO
    CHIHIRO --- ---
    SHEALA: nevidela bych to tak tragicky, je to proste procešs doprovazeny sebemrskacstvim a to odrikani si je proste cesta k ociste
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    LOOK: mimo jine se mi take nezdaji pravidla ohledne nemluveni, zakazu pozivani caje a onanie (to je opravdu na spozorneni, co je nejakemu guruovi do meho soukromeho zivota)
    nedoporuceni odhazet, etc. Rekla bych ze tato metoda je uz dost na hrane, pokud ne uz za hranou, a tpo uz z toh co se tu pise v klubu.
    Osobne se mi zrovna nelibi jak se z nyxu stava bezplatna reklamni plocha pro organizace a lidi na hrane co za hranou.
    LOOK
    LOOK --- ---
    kus jsem precet a vypada to jako seriozni kritika, doporucuji venovat pozornost:

    A Critique of Vipassana Meditation as taught by Mr S N Goenka (by Harmanjit Singh)
    http://harmanjit.googlepages.com/vipassana-critique.html

    hlavni body:
    - Vipassana meditation as taught by Mr Goenka and his appointees is a highly selective and subjective interpretation of Mr Siddharth Gautam's teaching.
    - There are strong memetic and cultist aspects in the organization established by Mr Goenka and in the retreats held by it.
    - There are very serious shortcomings with the technique itself. The technique can precipitate and exacerbate Depersonalization, a dissociative disorder (as defined in DSM-IV)
    - There is a high degree of theory and orthodoxy in the description and rationalization of the technique.
    - As in any institution promising evolution, people quickly organize themselves into a hierarchical and comparative setup and it is quite evident in Vipassana.
    - The benefits claimed to be the results of this technique need to be re-examined.
    EKONY
    EKONY --- ---
    diky :)
    nevim no, je to individualni, takze urcite se najdou lidi ktere tech 10 dni odradi... taky vsak nerikam ze to je pro vsechny lidi a ze bych chtel aby todle vsichni za kazdou cenu zkusili
    kazdy tusi na co ma, vše je přesně tak jak má být :)
    nikdy jsem před tím nemeditoval ani nic jiného a prvních 10 dní bylo vpohodě na to aby se projevilo co se projevit mělo, toto proběhlo obdobně u dalších kamarádů, kteří s tím taky neměli problém a dřívější zkušenost s ničím podobným neměli
    kdyby to bylo míň pochopil bych to trošku jinak, resp získal bych méně či více jiný dojem ač současně neříkám že by byl špatný ...

    je to jednoduché - doporučuji todle, protože sem si tím prošel a dle mého je to dokonalost zbalená v 10 dnech (nebudu hovořit o každodenní praxi..) nemám důvod hledat něco jiného, ani doporučovat jiné techniky či varianty
    EKONY
    EKONY --- ---
    A_NICK_MARDER: dik pane :)

    MIJA: hele chtel bych klubik ponechat Vipassane tak jak je vyucovana Goenkou, tz v ramci 10, 20, 30 a snad i 60 dennich kurzu, takze promin ale takovydle spam zde nebudu tolerovat, ne ze bych proti tomu cokoli mel, ale je to jako by si nekdo zalozil klubik na prezentaci jablek jiste odrudy, ktera se vyznacuje jistymi kvalitami, a nekdo mu tam psal ze vsak zna i jine lepsi odrudy a pak taky vi kde koupit jabka levne ... doufam ze se neurazis kdyz te casem maznu... pokud mas zajem propagnout ty linky tak hura do toho ,ale jinde :)
    A_NICK_MARDER
    A_NICK_MARDER --- ---
    priteli je to "metta bhavana". bhavana je rozvoj=meditace
    EKONY
    EKONY --- ---
    CHIHIRO: clovek jde na ten kurz s tim, ze vydrzi celych 10 dni, coz i stvrdi svym podpisem na prihlasce. Samosebou je mozno z kurzu odejit, prostor kde kurz probiha neni ohranicen ostnatymi draty ani nikdo nestoji na hlidce, cele todle ani neni o povinnostech ci nutnostech neco delat ci dodrzet. Pokud chce však člověk poznat Vipassanu v pravé podobě, pak by mělo být i v jeho vlastním zájmu všechna pravidla dodržet, stejně tak jako zůstat celých 10 dní, aby mohl techniku správně pochopit. K dispozici jsou vsak tzv "Učitelé" aneb vetsinou jeden ci dva dlouhodobe paktikujici a "zasveceni" do pozice "Ucitelu", kteri ve spolecnych meditacnich mistnostech sedi jakoby naproti meditujicim na decentne vyssim miste (toto je z duvodu ruznych mi zatim neznamych duvodu, co vim tak je, ze to pusobi uklidnujicim dojmem, navic ucitele praktikuji behem meditaci tzv Metta Bhanu (omluvte mne pokud je to nepresne napsane), coz je o tom ze "vysilaji" mezi studenty Mettu čili lásku, mír a sílu k meditaci. Tidle ucitele davaji k dispozici dvakrat behem dne prostor k dotazum studentu, kteri se setkali s nejakym problemem, nevi si s necim rady, trapi je neco fyzickeho ci psychickeho, chteji odejit, nemaji sebeduveru, otevrelo se jim neco co necekali, ci naopak zazili neco extra co nevi jak by poposali, neco exkluzivniho, proste tak jak kdo ma potrebu si neco ujasnit (todle je jedina moznost kdy clovek muze mluvit :) pak jeste taky kdyz ma nejake organizacni problemy (neni zachod papir, zarovka praskla apod.), tak todle muze sdelit tomu urcenemu personalu.
    Pokud však i přesto člověk chce odejít, proč se to nedoporučuje je pak hlavně ten důvod, že to může mít neblahé psychické následky na jedince po delší dobu v podobě ztracené sebedůvěry či jejím nahrazení falešenou sebedůvěrou, zabřednutí do různých psychostavů (ať už jemných či hrubších), hlavně však nepochopení techniky. Není to vskutku nic lehkého, spousta lidí se k tomu za život ani nedostane, spousta z těch co o tom zaslechnou zůstanou pouze u toho zaslechnutí a odradí je např ta pravidla, spousta i když akceptuje všechno todle tak se k tomu prostě z jiných různých důvodů neodhodlá. Ti kteří se rozhodnou že to absolvují již sami o sobě jsou silní lidé, avšak s čím se tam mohou setkat je vskutku individuální a nepředvídatelné, a stává se že někteří to prostě nezvládnou do konce a odejdou dřív. Ale takových případů je minimum, a jak jsem již zmínil, většina je z přínosů tak nadšena, že ani nemá chuť se po dokončení kurzu vracet domů :))
    No a nakonec - to, že člověka napadají myšlenky že je nula a opustí kurz a co že to tam vlastně dělá za bláznoviny jsou zcela normální a na pořadu dne a souvisí s tím jak se čověk nachází na pomyslné sinusoide v miste prohlubne svych pozitivnich ci negativnich stavu :) To ze se myslenky tak nahromadi ze se zhmotni v neci fyzicky odchod je procesem dlouhodobejsim a vyzaduje to nakupeni vetsiho mnozstvi negativity resp nepochopeni a delani neceho jinak nez by se melo apodobne.

    SPHEX: k tomu musím dodat bohužel - termín je však zvolen záměrně v tuto dobu, neboť trvá 10 dní, a todle je období kdy k tomu pracující lidé potřebují co nejméně vybírat dovolenou. Vánoce s rodinou a Novoroční kalba tak neproběhne, avšak z vlastní zkušenosti k tomu musím říct, že alespoň v mém případě Vánoce již nejsou to co bývaly, s rodinou (svou žádnou nemám) jsem plně když s němi jsem a ne jednou v roce na Vánoce dle nějakého plánu. Novoroční kalba je pak pro mně kalba jako každá jiná, navíc tomudle stylu života už moc nehodluju, takže nemám s obojím žádný problém. No a nakonec - to že se člověk rozhodne a kurz absolvuje v tuto dobu, tak tím co zažije a jak ho to alespoň malinko ovlivní, tak přinese sám sobě a celé rodině daleko víc než když s nimi stráví svátky ve standardním stylu (můj názor a zkušenost).
    Jinak je v plánu na příští rok udělat kurz také přes letni prazdniny prave pro tyto lidi. (ale řekněme si na rovinu - neobjevi se nahodou zase jiny problem v podobe - Á já už mám zamluvenou cestu k moři, Á do toho nejdu, vždyť jsou tropicka vedra, ...?)
    SPHEX
    SPHEX --- ---
    http://www.cz.dhamma.org/terminy.htm

    kurz je přes vánoční svátky .. to je docela překážka alespoň pro mě.
    CHIHIRO
    CHIHIRO --- ---
    Fajn, neco takoveho jsem myslela, zni to pro me dostatecne motivacne. Jen me tak napada...na strankach Vipassany CR jsem cetla ze je kurz nutno absolvovat cely. Co kdyz proste v prubehu zjistim ze na to psychicky nemam, pripadne kdyz porusim nektere pravidlo ? diky
    EKONY
    EKONY --- ---
    já vskutku ale nemám co předávat :)) jedině informace
    jak vidno tak v tvém případě byl smysl splněn, neboť jsi narazil na něco, co tě zajímá
    stačí už jen překonat lenost, pročíst si vše co je ve výše uvedeném odkazu (Vipassana v ČR), a přihlásit se na letošní kurz v ČR, resp jakýkoli jiný kurz v jakémkoli centru v Evropě či po světě ...

    to že zde nechci povolit diskuze o zkušenostech resp. vlastních prožitcích z vipassany má svůj smysl, jak jsem již uvedl, navíc spousta lidí ráda povídá a povída a povída a nic z toho ..

    Mohl bych se však jemně rozepsat o tom, jak probíhá těch 10 dní: první 4 dny se praktikuje tzv Adittana, resp koncentrace mysli na dech, resp na špičku nosu, kde se procházející vzduch dotýka nosu. Celých 10 hodin čistého času denně má člověk možnost získat vládu nad svou myslí, která má tendenci toulat se v čemkoli jen né v tom, co se po ní chce. Během prvních dnů člověk většinou řeší neukázněnost (nepošlušnost) mysli, stejně tak jako schopnost vydržet sedět celou hodinu nebo i víc v kuse. Čtvrtý den má povětšině každý již zvládnutou mysl natolik, že je schopen být koncentrován na špičku nosu třebas i dýl než půl hodiny bez jediného (byť i jen vteřinového) přerušení, dříve oblast s neurčitými pocity se otvírá prožitkům tepla, chladu, svědění, pnutí, tlaků bolestí, pocení či jiných (jakýchkoli) pocitů ve stále se změnšující oblasti na špičce nosu (koncentrace mysli sílí, je stálá a stále ostřejší). 4 den nastává tedy změna techniky, resp. přichází čas k "zasvěcení" do techniky Vipassana (bez předchozí přípravy v podobě adittany by to prostě nešlo..) - tato technika v jádře spočívá v tom, že svou pozornost (koncentraci, mysl) přesouváme postupně od hlavy k patám, nejdříve po velkých částech, postupem času jak se mysl stále vyostřuje a je schopna vnímat stále jemnější a jemnější vjemy tak se oblasti vnímaní zmenšují. Vždy jde o to vnímat, co se na daném místě, kde zrovna spočívá naše pozornost (např. temeno hlavy) děje, resp být pozorný k jakýmkoli vjemům, které se tam právě vyskytují. Není to jednoduché, neboť vše se mění, v každém kousililinku našeho těla neustále dochází k procesům a reakcím, které jsou vnímatelné v závislosti na síle naší koncentrace, a také do toho vstupují automatismy mysli v podobě návyků na ulehčování, hledání konkrétních (libých) pocitů a vyhýbání se nepříjemným. Smysl tédle techniky je o prožitku reality, která se neustále mění, o pochopení tohoto jevu nikoli na rozumové úrovni, nýbž na tělesné, fyzické úrovni (rozdíl mezi tím, když nás máma upozorní na to že se spálíme, když budem sahat do ohně, a mezi tím, když tam sami tu svou vlastní ruku strčíme) a přijetí tohoto faktu. To, k jakým možným stavům se lze po několika dnech praxe Vipassany v rámci tohoto kurzu dobrat se nebudu rozepisovat, neboť v tomdle spočívá právě jedinečnost zkušeností každého jedince .. Někdo je zklamán, neboť očekává něco nadpřirozeného, mezitím se však potýká s něčím co nechce řešit, ale právě mimo jiné v tom to je... Někdo je nadšen, neboť nic neočekával, měl čistou hlavu, a jakékoli zážitky ho tedy silně osloví. Někdo řeší problémy se sezením bolestí zad a podobně, někdo řeší své ego v podobě té, že se projevuje během společných sezení (v rámci kurzu je nutné min. 3 hodiny denně meditovat společně se všemi ostatními, zbylý čas je dána možnost meditovat buďto ve společné meditační místnosti nebo ve vlastním pokoji). Zažil jsem pány, kteří brečeli, lidi, kteří nedbali pravidel, ačkoli tím narušovali ostatní - je tu vskutku nepřeberné množství způsobů, jak se s tou drsnou realitou různí lidi vyrovnávají. Je i běžným jevem, že nějaké procento z kurzu odpadne - tz nevydrží do konce... Na druhou stranu a přese všechno todle to, co prožívá většina lidí během tohoto kurzu, jak poznávají sebe, a vlastně poznávají to co JE, to co jejich vlastní mysl vnímá, jak postupem času a ke konci kurzu poznávají něco co si do té doby třebas ani neuvědomovali (zásadní je, že to vše je na úrovní fyzického prožitku !), následný návrat "domů" a střet se zcela jinou realitou - to vše je tak ohromující, že většina lidí je tímto zážitkem nadšena a vrací se na kurzy zpět a pomáhají v jejich organizacích a jdou i dále cestou Vipassany ..
    Pro mne osobně to byl (je a bude) drahokam nesmírné hodnoty, který se zjevil jako ze sna, jakobych chodil po světě s hlavou skloněnou hledajíc ani pořádně nevěda co vlastně, a pak to naleza v sobě samém, zcela jednoduchým postupem seď a pozoruj :))) Neexistuje slov pro vyjádření toho, co mi dalo setkání se s tímto skvostem a jsem moc moc rád, že jsem měl to štěstí, k tomudle se dostal, a dal si první kurz..
    Asi bych měl taky zmínit, že jednotlivá hodinová nebo 1,5 hodinová sezení (doporučuji nahlédnout na ty stránky Vipassana v ČR do odkazu Řád kurzů, kde je umístěn standardní rozvrh dne) jsou doprovázena na začátku a na konci povídáním a zpěvy Goenky na audio páscích (ty zpěvy neberte nijak šíleně :) ; to povídání je většinou vysvětlení toho, co má člověk ten daný den dělat). Každý den k večeru je pak 1,5 hodinové video, kde Goenka povídá, vystvěluje, osvětluje, vtipkuje a je vážný, celé to zaštiťuje teorií toho, co člověk na vlastním těle zažívá a je to strašně fajne, po tomdle většina lidí nabírá nemalou motivační sílu po těch denních útrapách :)
    Co se týče pravidel, doporučuji přečíst si Řád kurzů, kde to vše je. Když je tu vypíchnu, během kurzu se nesmí mluvit, ženy a muži jsou zvlášť (stýkají se pouze ve společné meditační místnosti), pouze vegetariánská strava, žádný sex (resp ani onanie :), žádné drogy (ani tabák či alko), žádné jiné formy rozptýlení (knížky, mp3 plajer apod.). Todle může mnohé odstrašit a taky že to tak funguje (Coooo ? nepromluvit 10 dní ? tak to není pro mně... Cožeeee ? ani kousek masa a ani jedno cígo ? Tak to nedám..). Po absolvování kurzu však člověk většinou pochopí, že vše má svou opodstatněnost. Všechny tyto pravidla totiž mají zamezit možnostem rozptýlení mysli, a umožnit ji co nejvíce prostoru na koncentraci na to co je. Jedná se po pouhých 10 dní života, který lidé většinou promarní nesmyslným točením se ve svých slastech a strastech. Čím víc do toho člověk vloží, tím víc od toho získá.
    Jo a nakonec k tomu kolik že to teda vlastně stojí ? :)) No je to tak, že to nestojí ani korunu! Celá tadle záležitost je postavena na dobrovolých darech, na konci kurzu je tedy dána možnost všem zůčastněným věnovat pěněžní dar jakékoli hodnoty - většinou dle přínosu a možností jednotlivců. Další nutností je dobrovolná angažovanost "starých studentů" - tj těch, kteří již alespoň 1 10-denní kurz prodělali, při pomoci na průběhu kurzu, a to v podobě zastání práce v organizaci kurzu, v kuchyni (ano, o studenty je postaráno celých 10 dní - nemusí prostě vůbec nic :), uklízení, zajišťováním věcí před kurzem a po kurzu a podobně - celá tadle mašinérie nutné energie je zajišťována dobrou vůlí těch, co to prožili, a pramení z prosté vůle umožnit to co prožili oni i dalším.

    Snad to takhle bude stačit :)
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    CHIHIRO: no ono to varování o nepředávání zážitků má svoje opodstatnění, přece jen po pár dnech meditace je hlava zcitlivělá a libovolnej podnět vynásobí 1000x jen proto, aby nešlo dál meditovat. otázka je co teda tady řešit.

    mě v poslední době docela zaujalo, jak moc lidí má z vipassany strach, že to nedají nebo že se nevratí do reality tak jak odcházeli. taky jsem takovej strach měl, a naopak se cítím být víc v realitě než před zážitkem vipassany. to mi ovšem nepomáhá někomu vysvětlit, že opravdu není čeho se bát...

    a druhá věc je potom denní praxe, to je opět nesrovnatelně lepší než pokoušet se založit klub na nyxu :)
    CHIHIRO
    CHIHIRO --- ---
    Mozna kdyz prehodnotis rozhodnuti nepredat sve zazitky, tak to bude velmi zajimave...jinak prevlada takovy divny pocit (kolem klubu i cele vipassany)
    PAWDOO
    PAWDOO --- ---
    No, ještě nevím, o čem je tenhle klub ... vypadá to, že diskuse jsou zakázány, osobní zážitky nesděluješ ... Goenke asi nejsi, takže v podstatě předávat nemáš co ... sorry, ale stále tedy nechápu smysl tohoto klubu.
    EKONY
    EKONY --- ---
    Jinak bych měl asi ještě uvést, že co se týče Vipassany vyučované dle S.N.Goenky (existují i jiné "větve" Vipassany resp jiné způsoby jejího přiblížení a výkladu), v České republice zatím proběhl jediný 10-denní kurz v minulém roce v termínu přes zimní svátky - tedy Vánoce a Nový rok, a to v prostorách školy v přírodě v Žihli (cca 30km na severe od Plzně). Letos proběhne druhý 10-denní kurz, ve stejnou dobu, na stejném místě.

    Zde bych chtěl opět podotknout, že tento klub je určen pouze a jen Vipassane dle S.N.Goenky (resp. U ba Kina), a to ne z důvodu odmítání či jakýchkoli výtek k jiným možnostem seznámení se s touto technikou, ale jednoduše se záměrem který je uveden opět v záhlaví, a to minimalizaci diskuzí a hádek nad tím, co je lepší a horší.

    Mottem tohoto klubu je a bude, že nejlepší pro poznání čehokoli je vlastní přímý prožitek a z něj plynoucí zkušenost.
    DAGHOR
    DAGHOR --- ---
    EKONY: imho i zkušenost může být praktická informace .. ale už mlčím, no flame ;)
    EKONY
    EKONY --- ---
    DAGHOR: viz záhlaví ... zkušenosti máme každý naprosto odlišné a proto by nebylo vhodné se zde o nich rozepisovat, neboť tak by se mohli někteří lidé nadchnout pro některé super zážitky a pocity a dočkat se tak zbytečných očekávání, jiné bychom mohli zbytečně odradit ... zkušenosti nechť si nechá každý pro sebe - tím bude ponechán prostor pro doslova jakékoli zážitky nových studentů :)
    DAGHOR
    DAGHOR --- ---
    EKONY : předpokládám že jsi se Vipassany zúčastnil .... chystám se na ni v říjnu, jaké jsou tvé zkušenosti?
    EKONY
    EKONY --- ---
    Takže ještě abych upřesnil informace, které lze nalézt na české verzi stránek Vipassana, na níž je odkaz v záhlaví. Naleznete zde informace jako:

    základní informace o technice, něco o S.N.Goenkovy, řád kurzů (tak jako jinde jsou i zde nějaká pravidla), denní rozvrh (u 10 denních kurzů), něco o financování kurzů, přehled Vipassana center po celém světě včetně kontaktů, nějaké informace ohledně kurzu v ČR, který proběhne letos v zimě, přihlášku na kurz, odpovědi na otázky apodobně.

    Vzhledem k tomu že české stránky Vipassany momentálně prodělávají jemné úpravy, je možné že některé odkazy nebudou ještě funkční (např. přiháška na kurz). O plné funkčnosti stránek budu včas informovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam