• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EKONYVIPASSANA - meditační technika & umění žít
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    TADEAS: :o))

    EKONY: ;) souhlasim ze kazdej ma nejakej svuj strach...ale zas treba dobry kdyz ho rekne a ma tim sanci zjistit ze je zbytecnej ;)

    ......ale trochu s tebou nesouhlasim, i v normalnim zivote jsem sama sebou a delam to, co se ode mne chce, tedy ve smyslu spis vnitrnim, to by bylo docela smutny, kdyby to bylo dosazitelny jen na meditacnim dvoutydnu....

    kazdopadne chapu, ze takovahle akce je neco hodne specialniho, co cloveka musi hodne posunout....
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ad pohyb, dik za odpovedi...aha, jasne :), nenapadlo me, ze si clovek ten program muze zmenit, prave proto ze jsem pocitala s tim, ze kdyz uz tam jedu, chci dodrzovat program ;)
    Po pravde, porad mi to neprijde prirozeny, clovek neni stvoren k tomu aby 14 dni jen sedel nebo delal kroky, povazovala bych za normalni aby to bylo osetreny (bud primerenym casem nebo rovnou nejakou spolecnou aktivitou), stejne jako je povoleny jist a spat ;)) Ale ok, kdyz si to jde udelat po svym, to staci :))

    KAILASH: To nemluveni mi zrovna prijde velice lakavy a myslim ze by me to tesilo, zivot bude o tolik jednodussi ;))
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    Ohledne vipassany podle Sujivovi linie si muzete popovidat tady a jeste se podivat na film:

    http://www.rime.cz/vzkazy/pozvanka-do-kina.php
    LILY
    LILY --- ---
    JOGINKA: No já si nemluvení taky užívám. Ne všechny ženy jsou užvaněné.
    JOGINKA
    JOGINKA --- ---
    Tady vzniká nějaké drobné nedorozumění, že na kursu se Sujivou jste hlídáni, zda jste v pravý čas na správném místě. Ale kdepak - klidně můžete celý den prochodit po horách nebo proležet v posteli. Je to přece na vás - jak s prostorem, který jste si původně vyhradili meditačnímu úsilí - naložíte. Mně prostě ani nepřišlo na rozum program měnit a upravovat dle svého ega - jasně, že se chvíli kroutilo a vymýšlelo, jak něco očůrat, ale jak se mysl zklidňovala, vnímala jsem to jako odměnu za to, že jsem nepodlehla starým zvykům.
    Třeba taková maličkost: Při zásedu chvíli trvá, než člověk "zkrotí" tělo, aby se přestalo chtít ošívat, drbat, měnit pozici,... - po 3/4 hodině sezení už by mysl ráda kontrolovala čas, když tohle všecho meditující označí aniž by se tím nechal nějak ovlivnit, bývá bohatě odměněn větší koncentrací a hlubším vhledem.
    Joo a mylná je i domněnka, že bychom my ženy měly mít problém s mlčením. Ba ne - nameleme toho za celý rok tolik, že velmi uvítáme možnost nechat pusu zavřenou.:-)
    Chvíli mi trvalo, než jsem se po kursu rozmluvila a na prvním cvičení jógy mě cvičenky upozorňovaly, že neslyší instrukce k jednotlivým cvikům...:-DD
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    LILY: Tak se snad může klidně sedět i nelotosově třeba na židli, si myslím..
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    CONTINUITY: pri akcich co se konaj v tom vysokym sedlisti neni velkej problem si udelat dve hodiny freestyle a intenzivne se hejbat. jeden kluk tam treba jen tak chodil a polehaval na sujivovi, jelikoz ma migreny a meditovat muze jenom nekdy :) kazdy podle moznosti :)
    EKONY
    EKONY --- ---
    hah :))
    imho je to asi vsude uplne stejne ..
    resp abych byl konkretni, na Goenkovi nebojte nic, kamerama vas nikdo hlidat nebude, kdyz udelate neco jinak nez se rika, nikdo neprijde s tyckou a nedostanete vyprask, nikdo se na vas nebude spatne divat ... nevyhodi vas z kurzu (paklize to nebude narusovat ostatni..) maximalne vam nekdo (z organizace) naznaci, ze to neni pro vasi meditaci a ani pro okoli dobre ...

    nicmene - a todle je to dulezite o co jde - ti lide, kteri rozprostreli do sveta sve nabyte zkusenosti a vedeni ve forme techto kurzu, to postavili zamerne tak, jak se nam to dostava, ve forme toho co se dela, co se smi, so se nesmi - vse ma zcela opodstatneny vyznam - to ze to takto doporucuji neni o tom, ze si ted mnou ruce se zakernym usmevem na rtech a rikaji si, jak ty evropany prechytracili, ze se ted sami mučí, paka, a ani netusi proc..

    ten kurz je o pochopeni techniky, kterou ma clovek aplikovat v dennim zivote, ktera mu ma tady a ted pomahat ... at uz ten kurz trva jak dlouho chce, porad je to spis kratsi nez delsi doba, kterou clovek ma na to, aby ji spravne pochopil !
    pokud dela na kurzu jine veci nez jsou mu doporucovany, za 1 mu to zmensuje sance na spravne pochopeni techniky, za 2 tim, ze vedomne porusuje to s cim prve souhlasil, mu nedela samotnemu dobre (je treba jisteho usili a zrucnosti, aby s timto vedomim vklidu setrvaval dal na kurzu), a za 3 ma to za nasledek mimo jine take rusive vlivy na ostatni meditujici, kteri to trebas berou seriozne, a timto narusenim meditacni atmosfery jim to tak nejak bezohledne kazi (a jakoze na takovemdle kurzu se citlivost na cokoli ultranasobne zvetsi spolecne s vnimavosti)

    tady a v okoli jsou mraky lidi plnych strachu z toho, tamtoho, onoho, kazdy ma svoji specialitku a na te se zasekne, a nafukuje si tak bublinu, ktera je k nicemu

    je dobre vedet, ze si to dalo mraky lidi pred vama, a ti maji v drtive vetsine pripadu zazitky plne nadseni (strachum se pak jedoduse vysmali, paac zjistili, ze ty prave orisky se losuskali pozdeji..) a jejich zivot se od takovehoto setkani vyviji mnohdy pro ne i jejich okoli lepsim smerem

    nejlepsi je jak pise tady YMLADRIS: nemusis vubec, ale vubec, ale vubec nic, nez jen sedet, a nejdrive pritahovat pozornost a pak provadet vipassanu
    nikdo te nesleduje, nikdo ti nerika jestli to delas dobre nebo spatne, nemusis resit telefony, nemusis si varit, uklizet, atd atd - dokonale podminky byt na par dni sam(a) se sebou, oddat se tomu co se o nas chce, a vysledek se zarucene dostavi - to je cele !
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KAILASH: nemluveni mi nevadi vubec. akce na kterych odpada konverzacni povinnost jsou super.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    CONTINUITY: On ten retreat se Sujivou je skutecne zameren na intenzivni praxi, aspon 75% ucastniku tam s tim jede - "konecne budu moc jen ciste meditovat a neresit okoli". Je to úprop mnoho lidi jedina sance za rok behme nekolika tydnu dosahnout hlubokych ponoreni, aniz by museli cestovat na vychod do klasteru.
    Myslim ze by sis zvykla a zapadla, zadny nuceni tam neni, ale mozna jako ochutnavka bude lepsi ta Vodnanska nebo nejaky 2-3 denni seminar. Myslim ze zenam vice nez malo spanku bude vadit nemluveni :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CONTINUITY: nevim jak na Sujivovi ale na Vodnanske te nikdo v podstate nenutil, mam pocit ze jeden den jsem vstavala v 8,30 misto v 5 ;-)

    IMO, kdyz to potrebujes (pohyb) tak si ho proste das no. Nema cenu to hrotit na silu, jako zacatecnik
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    JOGINKA: Umim si intenzivne predstavit, ze se tam musi dit moc dobry veci....moc....:)....pritahuje docela.
    Ale pro mne by na tom byl nezvladnutelnej nedostatek pohybu. Potrebuju se tak dve hodiny denne hybat intenzivne, meditacni chuze by rozhodne nestacila. Ctyri dny minisetkani bych to vydrzela, ale 14 v zadnym pripade... Asi by to slo nejak nouzove osetrit - treba vstavat ve 4 a vyuzit celou hodinu po obede...;) - neni mi ale jasny, proc tam takova deprivace vubec je, ma to nejakej meditacni vyznam?
    LILY
    LILY --- ---
    YMLADRIS: No já to právě pozoruju. Neberu to jako něco špatného.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LILY: IMO klicovy je to uvedomeni ze meditace neni zadny soutezivy sport. Utikaji? Dobre, asi k tomu je nejaka pricina, no tak utikaji. Tak proste trpelive se vracet, vracet, vracet. Neresit zda medituju "dobre", zda "mi to jde". Jen muj laicky nazor -- 'aha' -- ktere mi vubec umoznilo meditaci vazneji provozovat
    LILY
    LILY --- ---
    RANGDROL, RANGDROL: Takové chvály si snad ni nezasloužím. Úplně se červenám.. :o)

    YMLADRIS: Já jsem teď nedávno trávila pár dní u kamaráda, který strávil asi rok a půl v Thajsku v klášteře a myslím, že jsem od něj nasála spoustu zajímavých informací.
    A sedět a pozorovat svůj dech mě taky hafo baví, akorát prozatím většinu času myšlenky od dechu utíkají úplně jinam.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LILY: ja zatim netusim zda jsem tu vipassanu vubec pochopila, ale pristoupila jsem k tomu prave naopak - jaky je to luxus ze muzu jen tak sedet a sledovat svuj dech prip. mysl a nemusim VUBEC NIC RESIT, nemusim se rozhodovat nemusim kalkulovat, jediny co je potreba je vratit se k meditacni instrukci kdykoliv si uvedomim ze ji nemam. Hruza se nedostavila. Tak to treba zkus taky tak...

    nevim ale zda to je obchazeni hruzy nebo ne
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    EKONY: to nejhorsi co by se mi mohlo v tomto zivote stat by bylo byt "ucitelem".
    Buddha se mnou a zly pryc :-))
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    A_NICK_MARDER: lily jezdi na takovy akce,ze toto ji podle me nerozhazi zas nejak extra:D
    A_NICK_MARDER
    A_NICK_MARDER --- ---
    LILY: v tom pripade se v klidu prihlas na nejakej retreat a zjisti jake to je:)
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    LILY: ty ses taky kocka sikovna,prosim te;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam