PALEONTOLOG: jestli si chceš něco přečíst o vipassaně pana Goenky, pak není jednodušší cesty nežli navštívit výše uvedené stránky
http://www.cz.dhamma.org/index.php?id=1208&L=14
jestli chceš praktikovat, pak praktikuj, k dispozici tu jsou kurzy vipassany dle S.N. Goenky, které ti poskytnou vlastní zkušenost a vodítko, jak tuto zkušenost aplikovat v denním životě
imho to nefunguje tak, že ti tu někdo napíše: 1. pozoruj, 2. nereaguj 3. buď v klidu, 4. nemysli, 5. miluj sebe .. anebo já nevím co všechno bys považoval za dobroý návod jak praktikovat, a ty by sis pak jakože vzal všechny tyto praktické kroky k srdci a začal je praktikovat ... stále bys totiž jen operoval se slovy a stále tak neměl odpovězenou základní otázku, na kterou se ptáš (co že mám teda vlastně dělat?), páč odpověď není ve slovech ale ve vlastní zkušenosti !
To by bylo asi stejné, jak kdyby jsi dostal návod k praktikování střelby "trefuj jen černý střed", nicméně otázky typu jak často mám střílet abych byl dobrý, kde mám či mohu střílet, s čím mám střílet, z jaké vzdálenosti, co to znamená když netrefim,co když mám terč bez středu, jak velký střed mám mít ... a milion dalších - by se ti samosebou honily hlavou, a ptal by ses na ně všech zkušených lidí do té doby, dokaď by ses nestal sám zkušeným, a jejich odpovědi by k tobě připluli sami od sebe vlastním "prohlédnutím" střelby, plynoucím z přímého prožitku.
Nemálo lidí shledává uvedený řád kurzů něčím, co buďto nezvládnou nebo nebudou chtít dodržet z rozličných příčin. Nicméně z vlastní zkušenosti mohu říct, že to, co se od studentů na kurzu vyžaduje, je asi tak jako zřeknutí se kýble vody versus obohacení se řekou ve vztahu k tomu, co tím sami pro své vlastní dobro získají nejen na kurzu, ale i do dalšího žití ...