• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EKONYVIPASSANA - meditační technika & umění žít
    EKONY
    EKONY --- ---
    jj, ucitele, kteri jsou zapsani na kurz, na ktery se onen jedinec prihlasi, rozhodnou (z duvodu aby to neudelalo vic skody nez uzitku..)
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    MYKO: určitě bych to konzultoval na obou stranách - doktor, učitel.
    LABARCHA
    LABARCHA --- ---
    MYKO: to zalezi na rozhodnuti ucitelu, stavu studenta
    MYKO
    MYKO --- ---
    Nevite, jestli muzou kurs vipassany absolvovat lidi uzivajici antidepresiva?
    JOGINKA
    JOGINKA --- ---
    Od 5. do 19.6.2010 bude vipassanový retreat s bhante Sujivou v Dibbavaně.
    MYKO
    MYKO --- ---
    EKONY: ano
    EKONY
    EKONY --- ---
    DIXIE: v červenci v Jedovnici :) http://www.cz.dhamma.org/index.php?id=1216&L=14

    MYKO: no tak jen male upresneni (z discoursů pana Goenky), paac jinaks to napsal pekne - VŠE co pojímá mysl, ať už je to uvědoměno či ne, způsobuje pocit - tedy něco fyzického, co je možné myslí vnímat. Není žádného objektu (resp. následného vjemu), který by byl v mysli (tedy vnímán smysli), a nebyl s ním současně spojen pocit - proto se pozorují pocity (za prvé). Také všechny myšlenky a emoce jsou vždy spojeny se skutečnými, fyzickými pocity na těle...
    Pocity (za druhé) se pozorují proto, páč jsou uvnitř, hluboko, a umožňují zbavit se navyklých vzorců chování v největší hloubce. Pokud budeš pozorovat emoce či myšlenky či vnější objekty, pak proč ne, ale to není vipassana.
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    safra ze ja jsem zase vymeknul a na tu prave uplynuvsi nejel.. :(
    (uz se odhodlavam pul roku ;)
    MYKO
    MYKO --- ---
    Co se tyce moji denni praxe, tak to vnimam spis tak, ze ty pocity jsou takovej zakladni odrazovej mustek, meditace s nima je trenazer na kterym se deje podstatnejsi vec, totiz ze se etabluje ta "vyrovnanost mysli" - coz v mym aktualnim slovniku rovna se smerovani pozornosti na pritomnost, identifikace s bytim v pritomnosti, se subjektem, nikoli s objekty, ktery jsou pomijivy. A objekty jsou vsechno, ne jen pocity. K cemu dochazi je, ze mnozina "objekty" se postupne neustale rozsiruje a pozornost je tak stale cistsi a volnejsi. Myslenky, kdyz se s nima subjekt neidentifikuje, muzou volne plynout hlavou a jsou vnimany jako kolorit, jako stromy podel cesty. Jsou vnimany s materskou laskou, ktera nediskriminuje, meri vsem stejne. Citim, ze takhle se nakonec rozpousti to ego - postupne opada identifikace s myslenkama a pocitama, ktery jsou s konceptem "ego" spojeny, a tak se, jak krasne rika Mooji, ego rozpousti jako kostka ledu ve sklenici vody - led nedela nic, voda nedela nic, oboji je teze podstaty, a presto se cosi deje.
    EKONY
    EKONY --- ---
    technika je celkem jednoducha - "staci" si v kazdem okamziku uvedomovat pocity na ci ve svem tele, tak jake ve skutecnosti jsou, a pozorovat je nezaujate, objektivne :) (již nikdy nekončící řehole :)
    Jakmile se todle clovek na kurzu a pak piluje pri svych svych pravidelnych sezenich, pak to tak nejak samo pomalu prechazi do bezneho zivota, ktery se postupne premenuje v neco jineho, krasneho, nepopsatelneho - vipassana praktikovana v kazdem okamziku zivota
    tak jak každá řeka vtéká do jiné řeky a ta nakonec do moře, tak každá technika se přelévá do jiné techniky, která nakonec splyne s běžným žitím, a to je pak moc krásné
    vipassana je řeka, která se již nepřelévá v jinou, nýbrž ústí přímo do moře, a to je taky fajn pocit (byť může být ta vzdálenost jakákoli)
    DALIBOR
    DALIBOR --- ---
    MYKO: :D
    MYKO
    MYKO --- ---
    DALIBOR: vedel bych o necem... rika se tomu zivot ;)
    DALIBOR
    DALIBOR --- ---
    no mě právě přijde přinejmenším zajímavý, že fakt stačilo málo a změnilo mi to život...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DALIBOR: je to mravenčí práce, žádný instantní osvícení ;)
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    DALIBOR: proto jsem do ní šel ;))
    DALIBOR
    DALIBOR --- ---
    nemyslíte, že na světě není nic lepšího a zároveň těžšího než vipassana?
    MYKO
    MYKO --- ---
    Rozhodne, ale ne v negativnim smyslu, praktikuju neustale i behem dne, takze vyrovnanost se zlepsuje neustale. Pres den je to vubec bajecny, dostavat se do stejnejch situaci jako driv a mit najednou moznost reagovat s mnohem vetsim klidem a
    vybirat z vic moznosti.

    Samotny sezeni je spis barvitejsi, v dusledku toho, ze v mezicasech je telomysl ted znacne aktivnejsi. Takze jednou je pri sezeni hlavnim tematem fyzicka unava, jindy zase velmi aktivni mysl. Ale vsechno je jen dalsi prilezitosti k prohloubeni klidu - napriklad i kdyz se ted objevuje vic myslenek, vztah k nim je mnohem min osobni a timpadem staci si je uvedomit, staci ze se objevi a bezmala okamzite shori i s chlupama. :) Zatimco na kurzu se objevovalo ke konci uz jen par druhu nejsverepejsich myslenek a pocitu, a diky identifikaci s nima bylo potreba vic "bojovat", tzn. darilo se jim opakovane vyvolavat reakci.
    EKONY
    EKONY --- ---
    super, tož tak nechť tak již zůstane na věky věkův :)
    a jak u tebe - docela rozdíl mezi sezením zpátky doma a na kurzu, což ?
    MYKO
    MYKO --- ---
    sedim ;);
    EKONY
    EKONY --- ---
    MYKO: a sedis jeste ? morning and evening ? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam