• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EKONYVIPASSANA - meditační technika & umění žít
    EKONY
    EKONY --- ---
    ROBERT_MOST: jestli jsi na tom dobre s anglictinou nebo jinym cizim jazykem tak ocekuj toto
    jinak v cesku az letni kurzik 2012 nekdy na prelomu cervenec srpen ..
    SVA
    SVA --- ---
    ROBERT_MOST: leda, že by si šel na servis, kdyby si měl 10 denní kurz z goenkou...
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    nevíte teď někdy o nějakym desetidennim kurzu s volným místem?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAILASH: tos ale ten původní výrok dost pozměnil...
    EKONY
    EKONY --- ---
    vipassana je urcite technika, ktera by se mela praktikovat tady a ted, pri jakekoli denni cinostni
    na kurzy chodi covek prohlubovat pochopeni techniky a pracuje hloubs nez mu realita bezneho dne umoznuje, urcite to vsak neni jen o tom ..

    :)

    btw dik za oziveni .)

    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    LITTLEFOX: to se mi na Vipassane taky libi. Nekteri Zenovi autori rikaji, ze clovek ma praktikovat i mimo sezeni, ale uz moc nerikaji jak si to ma clovek predstavit. Charlotte Joko Beck to hezky popisuje ve sve knize Everyday Zen - spojuje Zen s Vipassanou.
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    KAILASH: asi záleží na tom z čeho vycházíš, mně se na tom líbilo to, že vipassana není jen o praxi jako takové (sezení, chození, denní aktivity), ale také o jakémsi včlenění do běžného života...
    nerad bych tady rozpoutal flame na tohle téma - moc se to sem nehodí, bývá tady takové ticho... a také nejsem žádný velký filozov ;-)
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    LITTLEFOX: zivot spociva ve vztazich?
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    Náš život nespočívá v tom, že bychom seděli na nějakém vrcholu hory a rozjímali o svém pupku. Náš život se odehrává ve světě a vzájemně se ovlivňuje s ostatními.
    J.D. Loori

    mohlo by to sem patřit, ale pokud si myslíte že ne, tak to klidně smažte... :)
    EKONY
    EKONY --- ---
    tu zasílám nějaký linky na videa - jsou krátké a fajne, tak jukněte na to

    1. O 10-denním kurzu (3 minuty)- AJ

    2. Praktikování vipassany - zkušenosti meditujících (15 minut) - AJ

    3. Rozhovor s S.N.Goenkou (20 minut)- AJ
    A_NICK_MARDER
    A_NICK_MARDER --- ---
    EKONY: tak ten datum je hodne pevnej!
    EKONY
    EKONY --- ---
    jo a jinak i tuto zimu, opet v Zihli, konati se bude 10-denni kurzik vipassany v terminu 21.12.2011-1.1.2012, a s ohledem na kapacitu 90 studentu a castou predcasnou obsazenost kurzu zasejc doporucuju pripadnym zvazovatelum o co nejdrivejsi poslani prihlasky k zaregistrovani na kurz

    vsechny potrebne informace najdete na strankach www.cz.dhamma.org

    takze nevahejte a hura dotoho, paac neni vskutku lepsi zkusenosti nezli zkusenosti vlastni, ktera vas nauci jak se sebou lepe zachazeti a tak se dobre cititi a toto dobry pocit navic i vukol siriti O:-)
    EKONY
    EKONY --- ---
    a je to tu znova - příležitost shlédnout v Ostravě a zadarmo fakt moc pěkný filmeček The Dhamma Brothers

    středa 5.10.2011, Klub Atlantik



    DHAMMA BROTHERS
    (USA, 2007, 57 minut)



    Východ se potkává se západem na hlubokém jihu. Přeplněná věznice v Alabamě s nejpřísnější ostrahou se dramaticky změní vlivem prastaré buddhistické meditační techniky.
    Bratři v Dhammě vypráví dramatický příběh lidských možností a transformace. Podrobně sleduje a dokumentuje příběhy vězňů nápravného zařízení Donaldson, kteří se zúčastnili náročného 10-ti denního kurzu meditace. Tento inspirativní film zpochybňuje představu o věznicích jako místu trestu spíše než nápravy a nastoluje otázku: Je možné, aby se tito lidé, z nichž někteří spáchali otřesné zločiny, změnili?

    Stručné shrnutí děje


    Přeplněná věznice v Alabamě s nejpřísnější ostrahou se dramaticky změní vlivem prastaré meditační techniky. Za vysokými strážnými věžemi, dvojitým ostnatým drátek a elektrickým plotem žije přes 1,500 vězňů, z nichž mnozí již nikdy nepoznají život ve vnějším světě. Některým z těchto mužů se však v životě znovu objeví světlo, když se tato věznice stane prvním zařízením s nejpřísnější ostrahou v severní Americe, kde proběhne kurz meditace vipassana, duševně i fyzicky náročný program tiché meditace, který trvá deset dní a vyžaduje 100 hodin meditace.

    Bratři v Dhammě vypráví dramatický příběh lidských možností a transformace. Podrobně sleduje a dokumentuje příběhy vězňů nápravného zařízení Donaldson, kteří se zúčastnili tohoto náročného a intenzivního kurzu. Tento film je dost silný na to, aby naboural zažité představy a předsudky o lidech za mřížemi.

    Příběh bratrů v Dhammě ve věznici Donaldson dál pokračuje i dnes, s tím jak zde program vipassany zapouští kořeny a pomáhá postupné změně věznice zevnitř. Čtyři roky po ukončení programu ho Dr. Ron Cavanaugh znovu obnovil v roce 2006.

    Ředitel věznice Hetzel zaznamenal pozitivní účinky programu jak na ty, jež se ho zúčastnili a jichž neustále přibývá, tak na ostatní vězně a zaměstnance. To ho přimělo k tomu, že požádal, aby se program vipassany zpřístupnil celé vězeňské populaci. Aby tohoto požadavku mohlo být dosaženo, jsou kurzy nyní nabízeny častěji a pro více účastníků.

    Má být zřízen celý samostatný blok pro bratry v Dhammě. Vězeňským dozorcům bylo nabídnuto zvláštní placené volno a úhrada cestovních výdajů, aby se mohli také zúčastnit kurzu vipassany. Osm z nich se již rozhodlo kurz absolvovat.

    Výsledky vědeckých studií také potvrdily pozitivní účinky programu. Předběžné výsledky testů prováděných před kurzem, po něm a po jednom roce u účastníků i ostatních vězňů zahrnují následující zjištění u účastníků:

    •  Zvýšení uvědomění a emoční inteligence
    •  Zlepšení fyziologického a psychologického stavu
    •  Úbytek pocitů hněvu a úzkosti
    •  20-ti procentní pokles porušování vězeňských předpisů a času na samotkách

    To vše naznačuje posun uvnitř věznice od násilí a beznaděje k naději a pozitivní změně.

    Jenny Phillipsová
    produkce/režie/scénář

    Již několik let jsem učila meditaci ve věznicích, když jsem se dozvěděla od Robina Casarjiana, ředitele nadace The Lionheart Foundation, že ve státě Alabama se ve věznici s nejpřísnější ostrahou učí meditovat velký a stále rostoucí počet vězňů. Když mě tamní vězeňský psycholog Dr. Ron Cavanaugh pozval, abych se přijela podívat a pořídit interview s některými meditujícími vězni, sbalila jsem si diktafon a letěla.

    Tato návštěva a příběhy, které jsem tam vyslechla, změnily směr mého života na příštích deset let. Zakrátko po první návštěvě Alabamy jsem se dozvěděla o meditační technice, vipassaně, která se vyučuje v centrech po celém světě a je založena na prvcích, jež jsem vždy považovala za nezbytné pro účinný vězeňský program: příležitost a technika k vážné introspekci v bezpečném a podporovaném prostředí. Díky spolupráci Rona Cavanaugha, Vězeňského odboru v Alabamě, nadace The Lionheart Foundation a centra vipassany v Shelburne Falls v Massachusetts se v roce 2002 uskutečnil první kurz vipassany v této věznici.

    Když jsem viděla tu silnou souhru přeplněné, podzaměstnané nejpřísnější věznice a prastaré intenzivní meditační techniky, uvědomila jsem si, že je nutné tento příběh zdokumentovat a že nejlépe jej může vyprávět pouze film. Od své premiéry v kinech v roce 2008 film Bratři v Dhammě uchvátil diváky, získal ocenění i pochvalné kritiky.

    Utrpení se týká nás všech. Muži z Donaldsonu se učí osvobodit uvnitř, i když jejich těla jsou uvězněna. V širším smyslu film poukazuje na možnost osvobodit se od toho, co vězní nás všechny. Bratři v Dhammě nám v tom jdou příkladem.

    Jenny Phillipsová je kulturní antropoložka, spisovatelka a zdravotní sestra na psychiatrii. Přes patnáct let poskytuje psychiatrickou péči v rámci velké nemocnice v Concord ve státě Massachusetts. Specializuje se na odvracení krizí, rodinnou terapii, medicínu chování a hypnoterapii.

    V roce 2008 Phillipsová uvedla do kin film Bratři v Dhammě (The Dhamma Brothers). Během práce na filmu dostala přes 200 dopisů od vězňů z Alabamy, které vyprávěly o jejich životech a hledání vnitřního míru. Tyto sebrané dopisy vydalo v roce 2008 nakladatelství Pariyatti Press pod titulem Letters From the Dhamma Brothers.

    Phillipsová pokračuje ve snaze zpřístupnit film co nejširšímu publiku. Ukázalo se, že má výjimečný potenciál k nabourávání zažitých představ o povaze věznic. Ty byly dlouho vnímány čistě jako místa trestu a uskladnění. Phillipsová doufá, že příběh bratrů v Dhammě a programu vipassany ve věznici Donaldson poslouží jako příklad pro další věznice, jež se potýkají s problémy přeplnění a nedostatku financí.
    EKONY
    EKONY --- ---
    DARJEEL: no jo no, ja jen kdyby to nekomu uteklo nebo tak ;-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    EKONY: je k dostaní a už docela dlouho :)
    EKONY
    EKONY --- ---
    Pro všechny, kteří raději nejdříve čtou, než se do něčeho pustí,
    či kohokoliv, kdo si rád počtě pěkně srovnané teoretické základy okolo meditace vipassana.


    Kniha "Art of living - Vipassana meditation as taught by S. N. Goenka" od autora Williama Harta,
    přeložená do českého jazyka pod názvem "Umění žít", je již k dostání.



    Vipassaná-bhávaná, „rozvinutí vhledu“, představuje jádro učení Buddhy.
    Tato stezka k vědomí sebe sama, jak ji vyučuje S. N. Goenka,
    je mimořádná svou jednoduchostí, absencí jakýchkoli dogmat a především svými výsledky.
    Techniku meditace vipassana může úspěšně praktikovat kdokoli.
    Umění žít ukazuje, jak tato technika může člověku pomoci řešit jeho problémy,
    rozvinout nevyužitý potenciál a vést pokojný a užitečný život.
    Kniha je založena na přednáškách a článcích S. N. Goenky a byla zpracována pod jeho přímým vedením.
    Obsahuje příběhy S. N. Goenky a také odpovědi na otázky studentů, které svěžím způsobem doplňují jeho učení.
    Kurzů vipassany vedených S. N. Goenkou se zúčastnily tisíce lidí nejrůznějšího původu.
    Pan Goenka, který je nyní již v důchodu, je jako bývalý průmyslník a někdejší vůdce indické komunity v Barmě ojedinělý mezi učiteli meditace.
    Ačkoli sám žije světským životem, jeho učení si získalo sympatie vážených buddhistických mnichů v Barmě, Indii a na Srí Lance,
    z nichž někteří se také zúčastnili kurzů pod jeho vedením.
    Navzdory svému charisma pan Goenka nestojí o to být „guruem“ a namísto toho učí každého spoléhat se sám na sebe.
    Toto je první systematická studie jeho učení v angličtině.


    V případě zájmu o bližší informace či objednání se prosím obraťte na e-mail: umenizit@email.cz nebo na tel.: 732 720 905.
    EKONY
    EKONY --- ---
    TILOPA: jsem ztratil nit ;-) kdo zemrel?

    SVA: dobre ty! neco podobneho mne ceka v rijnu na tom novem zelandu..
    kazdopadne je to par hodin co jsem proplul 8-denim kurzem Satipatthany pro jiz trosinku vaznejsi studenty v nedalekem nemeckem centru Dhamma Dvara a vsem kdoz chteji ochutnat trosku vice nemohu jinak nez z celeho srdce vrele doporucit
    SVA
    SVA --- ---
    ahoj kdyby nekdo premyslel o navsteve centra dhama neru ve spanelsku a rad by predtim ziskal nejake informace, tak kdyztak posta. V centru jsem stravila citeho casu asi mesic a pul, byla to obohacujici zkusenot...
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    EKONY: Třeba tím bylo myšleno, že zemřelo jeho ne-já :o))
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    ZLUWA: pan Marek je uz dlouho znalec vseho o meditaci, a nakonec mu z toho vyjde, ze jim pochopeny zen je to nejlepsi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam