• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EKONYVIPASSANA - meditační technika & umění žít
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    PURPUREAL: No jo, jenze meditujes nekonecnekrat furt dokola a to bys byl pak permanentne na aspirinu a to urcite nebude dobry. Imho lepsi vic pit, dat si par asan, par minut svizne chuze...
    EKONY
    EKONY --- ---
    mimochodem kdyby tu byl nekdo, komu jiz rozkveta v hlave myslenka, ze by se kurzu konecne rad zucastnil, ale jeste se na to ted zrovna uplne neciti, tak vezte, ze v letnim terminu cca 24.6.-5.7.2015 se planuje 10denni kurz vipassany v malebnem kraji Beskyd, v hotelu priznacenho jmena - Srdce Beskyd. Svou myslenku tak jiz nyni muzete nechat vtekat do teto v nedalekem budoucnu vznasejici se bubliny, a zacinat si tak vytvaret myslenkovy prostor pro jeji uspesne prevedeni ve skutecnost, az to prijde
    :)
    EKONY
    EKONY --- ---
    BIONAUTES: idealni je prijit na kurz, kde mas celych 10dni na to vychytat, jaka pozice ti sedi nejlepe, stejne jako zeptat se na vse, co k tomu potrebujes ucitele, ktery ma navic vetsinou jiz leta odsezeno ;)

    Jinak neni nutna ta nebo ta pozice, dulezite je, abys v ni dokazal pohodlne sedet delsi dobu, s rovnymi zady a vzprimenou hlavou (resp nemit ji "zlomenou" v oblasti krku..). To, ze je obcas pritomna bolest je prirozene. Nemelo by to vsak byt tak, ze mas takovou bolest, ze nedelas nic jineho, nez ze resis tu bolest, a to jen proto, abys sedel v lotosu .. to pak vlastne ani spravne nemeditujes a to se pak vytraci smysl toho vseho.
    Polstarek (desticka, sedak, ...) pod zadkem je bezne mit. Ale zase - jeho vyska, resp zda tam vubec bude zalezi na tom, jestli tak dokazes sedet.
    Na kurzech se napriklad stava, ze kdyz se studentum na zacatek neda ani polstarek pod zadek (takhle to delali trebas v Nepalu), a aplikuje se, ze dokad se sami nezeptaji, tak se jim nenabidne, tak studenti (i novi - ti co sedi kurz poprve) to odsedi cele bez podprdelniku. Naopak na kurzech, kde se da na zacatku sedik, a je evidentni, ze studenti si mohou vzit dalsi a ze jich je pozehnane (jsou napriklad k dispozici pred vstupem do haly), na konci kurzu byva vskutku zajimavy pohled na nektera mista, co kdo dokazal za tech 10 dni pro sve pohodli vystavet (to jsou fakt nekdy i nemale truny).

    Mily dotaz k Buddhovi ;) rekl bych, ze Buddha (tz plne osvicena bytost) uz toho moc nepotrebuje, takze bych cekal, ze ani ten polstarek uz nebude potrebovat :)

    toliko za mne
    BIONAUTES
    BIONAUTES --- ---
    Prosím vás; Je nezdravé seďět v plném lotosu i když jej člověk (evropan) zvládá? Jak poznám že sed škodí kolenům? Je potřeba mít polštářek pod křížem? Potřebuje jej buddha?

    http://www.meditation-zen.org/...es/images/zen/photos/Zazen/182296_10200252396816323_337500004_n.jpg
    EBENY
    EBENY --- ---
    EKONY: diky. uviddime se v Zihli:)
    EKONY
    EKONY --- ---
    Uz bezi ;)

    EBENY
    EBENY --- ---
    spustí se dnes prosím registrace? dík za odpověď
    PETRONELLE
    PETRONELLE --- ---
    btw: otevreni registrace na zimni kurz v Zihli probehne cca 15.-20.10.2014
    EKONY
    EKONY --- ---
    Tak snad se tady jeste najde mistecko pro nasledujici dve pozvanky:

    V pondělí 13.10. v 18:30 v pražském Klubu cestovatelů,
    a o týden později, v pondělí 20.10. v 18:30 v olomoucké kavárně Vesna,
    se bude promítat dokumentární film s názvem Dhamma Brothers,
    o využití techniky vipassana v americké věznici.

    Vstup zdarma.

    Leták PRAHA, leták OLOMOUC.

    Všichni jsou co nejsrdečněji zváni.
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    Pozdě, už jsi to zaplnil egem.
    EKONY
    EKONY --- ---
    KALISNIK: supr, konecne!
    Rad bych se dozvedel vice, ale jestli te muzu poprosit, tak do posty, at to tady nezahlcujem osobnimi disputacemi.. ci nedej boze pripadnymi ego vylevy.. preci jen bych se rad drzel pravidel tohodle klubu - diky za pochopeni.
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    Evidentně.
    EKONY
    EKONY --- ---
    KALISNIK: Ha, pan je odbornik?
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    EKONY: Ha. Uražené ego se poznalo.
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    EKONY: Jak pravíš drahý příteli ;)
    EKONY
    EKONY --- ---
    GEN_IO: sak jasan, pristi leto by to mohlo byt v Beskydech pro zmenu - uvidime jak dopadnou jednani s majitelem objektu. Sak ten spravny cas prijde - ve spravny okamzik :)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    EBENY: Ale neni. :-)
    EBENY
    EBENY --- ---
    EKONY: ok, diky za info
    LAKSHMANA: dík za přání.. no, ta úspěšnost je zjevně velmi těžko měřitelná:)
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    EKONY: rád byh, velmi rád. ale jak jsem už hned po skončení minulého kurzu říkal, nejdřív kdy se zase dostanu na vpsn bude až děti trošku odrostou a budou moct jet obě k babičce na dva týdny na prázdniny ;) ..tak abychom mohli jet oba s vendul společně. příští léto by ale už možná šlo :) zimy a svátky určitě budeme určitě vždycky s dětmi. ;) ..ty víš jak to u nás je! :D ch ch ch
    ~~
    EKONY
    EKONY --- ---
    GEN_IO: :) co ty Dane, jdes v zime ?

    EBENY: bych se nebal prohlasit, ze kurz v zime bude, otazkou nyni jen je, kdy se spusti registrace (snad jiz konecne zcela on-line) - dle meho to bude hned nejako po setkani na zacatku rijna (vikend 4.-5.) - urcite sem dame info, ze se tak stalo, at se mohou vsichni pripadni zajemci vezdejsi vklidu prihlasit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam