• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUTATOY8mm / 16mm/ 35mm FILMY / PROMITAČKY / KAMERY a vše kolem
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    Dotaz jeste ohledne kamery. Mam ji na "experimentalni" film, od zacatku chci delat multiexpozici. Z navodu asi vse chapu krom cudliku: EIN/AUS. Nechapu moc k cemu slouzi. Kdyz budu chtit po naexponovani jedne casti ji pretocit, v jake poloze ma byt ten cudlik? Nebo je to jedno?
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    MILAZAJICEK: vyresim to nejjednoduseji. Koupim cb foma za 330, necham si ho vyvolat za 590kc. Je sice o pulku drazsi, nez kdybych si to vyvolal doma, ale mam jistotu, ze to nezkurvim. Nikoho v okoli nemam, kdo by mi s tim pomohl. Ten foma kit s postou stejne vyjde na cca 800kc, a pisou, ze to je na 2 filmy po 10m. V bhphoto je kodam trix za nejakych 22dolaru, tak na podzim si ho koupim tam a mozna i vyvolam tam nekde. Uvidim.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    CUNESK8: mrkni na temnakomora.cz 8mm sekce tam byla celkem aktivni. na první pokusy bych spis zalozil cerstvej film a pouzil ten kit od fomy nez si pridavat nejaky dalsi promenny ve forme prosleho filmu do procesu s kterym nemas zkusenost. ten proslej se hodi I na trenink navijeni do toho tanku. 10m filmu se tam nedava jen tak chce to cvik.
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    MILAZAJICEK: diky, takze ten orwo film muzu zalozit? Nejlepsi by asi bylo, kdyby mi nekdo sepsal komplet co si mam sehnat (presne nazvy) a navod pro tupce klidne i naskenovany z nejake knizky, jinak to asi nedam.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    CUNESK8: to je u selenovych expozimetru uplne bezny. ale jsou možnosti jak to vvyresit. treba malickym solarnim clankem a odporama to dohonit aby to +/- odpovídalo. ale vetsinou se snaz naucis zit bez nej :)

    chemie se da I namichat jinak foma prodava set chemie ale potřebuješ tank.
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    Tak kamera je doma. Vse vypada v poradku. Jen expozimetr nefunguje.:( tak snad to nejak zvladu bez nej. Mam k tomu i 2 stare filmy Orwo Ut15 a Uk17. Chtel jsem je pouzit, ale jeden pan mi psal, ze dnesni dobe uz nepujdou vyvolat, ze se chemie nevyrabi. Je to tak? To je u mne uz jedinny problem, kde a jak to vyvolat. V praze chteji 590kc/film :(
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    Odepsal mi pan z olomouce, psal ze ji zkousel natahnou a pry pekne bezi. Fotka vnitrku taky vypada, ze je tam vse. S postou vyjde na 500kc. To by slo ne? Mam to vzit? Jde nekde sehnat barevny film do 500kc? Nic jsem nenasel:(
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    STILL_PRIMITIVE: do kamrliku budu urctite psat ohledne toho vyvolani a filmu. Ja jsem doma sam nikdy nevyvolaval (i kdyz ted vsechno na kinofilm mam nekde ve sklepe pry. :-) ) vzdy jsem film dal kamosovi a ten mi to za nejake pivo vyvolal. Ale uz tu nebydli. Tak to resim jak i...t. Jinak diky za cenne rady.
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    CUNESK8: v hledáčku tědlech levnejch to neuvidiš, kdybys měl zrcadlovou tak jo, myslim že bolexky nejaky to maj... ale ruku do ohne za to nedam... co legendarni ostravský kamrlík??
    Cos postnul je ten film no, Super 8... to do Qarzky das... kamery na kazety muzou bejt i levny, driv to normalne jelo... ale ty lepsi budou drahy no...
    Nejlevnejs si to vyvolas sam no, ja si zacal michat chemku opde staryho receptare a rekl bych ze to vyjde levne, ted promakavam jak toho vyvolat na jeden zatah co nejvic, nacpu to do CPAčka co mam na barvu... je to jak s čb fotkou no... samo domo je to nejlevnější a když se to posere můžešnadávat jen sám sobě, plud můžes hnout a vychytat proces jak se ti hodi, např něco blbě naexponuješ, zkusit jemnozrrny vyvojky atd...
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    STILL_PRIMITIVE: jasny to chapu, jen mne zajimalo, jestli to jde videt v hledacku. Nikdy jsem takovou kameru nemel v ruce.:( mam jen letite zkusenosti s digi , kinofilmem, manual skly a tak mne zajima jak to funguje. Pan z karvine odepsal, funkcnost neoveroval, tak asi na to prdim. Nasel jsem nejake v horsim stavu za levnejsi peniz. Zkusim pockat na nejakou odzkousenou okolo 500kc. Co se tyce toho filmu, tak mam na mysli toto: https://www.fotoskoda.cz/fomapan-r-100-asa-ds8mm/ to do toho pujde ne? Je mi jasne, ze kazetu do toho nedam, jen jsem ten kodak tak nahodil, ze za tu cenu s vyvolanim to bude supr ne? Akorat ta kamera bude stat tak 700dolacu.:(
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    CUNESK8: cloneni vseobecne je zavirání clony cimz poustis do objektivu min svetla tim min ho jde i na film... zaroven tin zvetsujes hloubku ostrosti...narozdil od fotky nemuzes hejbat casama, zvolis si jeden na cely film, pokud nechces grotesku nebo slow motion... takze jedes standart na 18 policek za sekundu a svetlo venku co pustis dovnitr muzes jen regulovat clonou... pokud nemas zkusenosti s focenim a odhad slunce, expozimetr se urcite hodi, jen nekupuj zminovany selenovy .) .... a bacha kazeta neni civka...
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    JCK: diky. Podivam se teda po tom typu. Psal jsem tomu panovi z karvine. Jeste mi neodpovedel, ale mam to za rohem, tak bych se kdyztak na ni zajel podivat. Cena sice vyssi, ale pokud by fungovala a byla v Ex+ stavu tak bych ji asi vzal. Co se tyce expozimetru, jak to ze to nebudu potrebovat? Funguje to tak jako napr.s m42 objektivy, ze kdyz clonim, tak je obraz v hledacku tmavy a vesmes to bude i na filmu? Jeste mne napadlo to, ze kameru budu hlavne pouzivat cca mesic v zari v NY. Zkusim se mrknout kolik chteji za vyvolani nekde tam. Jinak tady nevim. Prvni film co do toho nacpu bude nejspis cd foma za 330kc. Nic levnejsiho jsem zatim nenasel. Dobry bude az zacnou prodavat tu novou super 8 od kodaku, kde si koupis kazetu za 40-50 dolacu a melo by to byt i s vyvolanim. :-)
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    JCK: hama ani nikdo jiný ho už nedělá bohužel... hama má jen samolepící proužky na Super 8 :/
    JCK
    JCK --- ---
    CUNESK8: jo, tuhle jsem přesně myslel, mám ji taky, expozimetr asi fungovat nebude, ale to fakt nepotřebuješ. Prodejce ti může kecat, nebo o tom nic neví, vesměs jsou to dědictví atp... Je to sázka, třeba promítaček jsem koupil asi 5 než to vyšlo, u kamer je ten poměr mnohem lepší, zvlášť u těch quarzek, mám 4 a fungujou všechny..
    Jo teď koukám na ten inzerát a ta cena je dost, ale na lepší můžeš dlouhou čekat.
    Volání doma není problém, jak už jsem psal, zvlášť barva.. S čb je to trochu voser a o moc levnější to není (pokud kupuješ ten kit, za cca 700,- co si pamatuju, tak je to na 2-4 filmy, ale musíš to udělat najednou).

    STILL_PRIMITIVE: lepím to lepidlem na filmy, hama to dělá..(dělala?)
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    CUNESK8: přesně jak píšeš, největší problém je u tohodle kde vyvolat, zajímalo by mě jak to řeší ostatní... pokud máš ale nějaký rozsáhlejší zkušenosti s vyolánim čb filmů tak se to dá pomocí FOMA kitu dát i doma když na to máš vybavení = 16mm tank.

    JCK: prosímtě čím lepíš filmy??
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    JCK: no ono tech modelu co jsem koukal je strasne moc. nasel jsem napr. tuto Quarz-Zoom DS8 -3.
    Kamera - Sbazar.cz
    https://www.sbazar.cz/10kv/detail/20608355-kamera
    kamera quarz-zoom ds8-3 - Karviná, prodám
    https://foto.bazos.cz/inzerat/69608999/kamera-quarz-zoom-ds8-3.php
    nekde na webu jsem nasel i cz navod coz je supr. Co od kamery ocekavam:
    1. zpetny chod (multiexpozice)
    2. opticky hledacek
    3. do startu nejaky svetelny zoom objektiv.
    4. expozimetr
    Ta z toho odkazu ma nejspise vse, pokud jsem to dobre pochopil. Stoji za to? Mam sice trochu strach to kupovat na ceskych bazarech. Lidi vesmes pisou zrejme funkcni, neodzkouseno, viz foto..... Chtel bych rovnou tam prasknout film a beze strachu tocit. Nejake tipy na co se zeptat prodejce at mi neproda nefunkcni smejd?
    Muzete mi nekdo jeste doporucit nejaky jiny konkretni model co by splnovaly ty 4 body? diky moc!
    Jinak jsou koukal, kde ty filmy vyvolat a ve fotoskoda vyvolaval jen CB film a stoji to 590kc :( S tim vyvolanim budu mit asi nejvetsi problem rekl bych. :(
    JCK
    JCK --- ---
    CUNESK8: koukni na aukro, na zkoušku klidně něco levnějšího, jen ne ty novější plastový meopty, raděj starou admiru, nebo tu quartzku. ty dělali i se zpětným převíjením. když něco najdeš klidně mi to hoď do pošty a podiskutujeme.. teď nějak furt makám, ale ještě se tu v tejdnu rozepíšu...
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    NYKRUK:
    JCK: oboum diky moc za start. Podivam se tedy na nejakou super 8mm kameru. Chtel bych urcite vyzkouset barvu i CB film. Ve fotolabu jsem se dival ze jsou schopni prevest film ze super8 na dvd do 18 min. za 250kc. S kvalitou nevim jak na tom jsou. Ale nejspis to bude lepsi nez to snimat pres projektor na digi zrcadlo. Co se tyce kamery tak bych chtel urcite zpetny chod na dvojexpozice nejlepe uz se zabudovanym expozimetrem. Nejaky tip nebo zkusenosti? Co sr tyce snimku, tak delam vse max do 4min. (Viz me vimeo).
    JCK: jsem z druheho koutu zeme, ale prahu v nejblizsich mesicich hodlam navstivit, tak bych urcite vyuzil tve nabidky A zasel sednout na pivo nebo do parku a nejlepe i s kamerou. Zajimalo by mne jak vyvolat ten barevny film a urcite budu mit spoustu dalsich otazek. Zkousel jsem na ebay vyhledat nejake "levne"super 8mm kazety a nic moc mi to nenaslo. Co presne zadat? Nechce se mi hned davat litr za Tri-x na zkousku kamery, vyvolani...
    JCK
    JCK --- ---
    CUNESK8:
    NYKRUK:
    -No to není úplně přesný, super8 se dělá i jako DS8 (double s-8) do kamer "východnější" provenience a pak i do těch kazet se dá koupit metráž, kazety se daj sehnat rozebírací. určitě ber super8.
    matroš se sežene nejen od kodaku (i když je nejvíc!), možností je vícero. čb od fomy, barva od wittnera, třeba..
    -volání zmákneš sám, barva je jednoduchá a počítám že chceš spíš barevnej film, když vidím ty příklady.
    (i když ten browne je digitál ne? jen upravenej)
    -co se týče kamer, tak je to na dýl - chceš zpětnej chod? tj. prolínačky, dvojexpozice apod..?
    já sem zastánce quartzek, vydržej všechno, jsou nejmenší, dobrý skla, bez baterek...
    -digitalizace je taky kapitola.. styl domácí projekce-snímaní je použitelnej, zvlášť když to ještě chceš "domrvit" postprodukčně. ale nedostačující...
    jestli jsi z prahy (a okolí) tak to s tebou klidně proberu někde u láhve..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam