• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYMOONCUP, LUNETTE, LADYCUP, DIVACUP a další --- vychytávka pro menstruující ***

    Bližší informace (velikosti, typy, návody jak používat) najdete na nástěnce a v odkazech!

    Některé zodpovězené otázky můžete najít na nástěnce, takže čtěte, surfujte!
    Přečtěte si nástěnku, možná najdete rady jak na to! A taky se ptejte (případně filtrujte), od toho tu tento klub máme :)


    CO JE NOVÉHO VE SVĚTĚ KALÍŠKŮ

    Další český výrobek - kalíšek LUNO http://www.kaliskyluno.cz/

    Český výrobek LADYCUP v různých barvách (aby byla menstruace ještě zábavnější), více viz: http://menstruacni-kalisek.ladycup.eu/

    Český výrobek - kalíšek YUUKI http://www.yuuki.cz

    Francouzský výrobek - FLEURCUP a http://fleurcup.com/default-en.html
    německý kalíšek MeLuna http://www.meluna.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3

    TABULKA, kam se můžete vepsat... Uvádějte své zkušenosti, jaký máte typ kalíšku, atd., aby to mohlo být ostatním k užitku
    rozbalit záhlaví
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GALTHEA: BRUSINKA: CAMELLA: tak se omlouvam je to videt i na Rx :OD
    (aneb co se s Vami clovek nedovi!!!!!!)


    vs.
    tampon
    (nenoste karticku ;-)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    BRUSINKA: tj, ale silikon je trochu něco jiného než vata. Jde o to, jak moc se od toho budou odrážet paprsky.
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    GRETKA: proč ne rentgen? mě jednou doktor rentgenoval břicho a nejvíc ho zaujalo, "jak mám krásně zavedený tampón":))
    GALTHEA
    GALTHEA --- ---
    GRETKA: hm, to je pravda. hele, nech mi to, ono se s tím líp žije když člověk má pocit že si toho všimnou kdyby něco, než chodit s info cedulí na krku:)))
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    UHLIK: jim je zase lito toho, ze tobe je to lito, presto, ze jim to lito vubec neni ;-) to v tom lepsim pripade, v realite je jim to sumak :I

    GIDDY: ano hoooooooooooooooodne moc vecem te ve skole nenauci, proste je umis a nebo ne a nebo zazrakem te neco donuti, aby se clovek zmenil, ale to neni jen v lekarstvi...

    Jinak todle systematicke zavrhovani symptomaticke lecby jsem taky delala, nez jsem prave sla studovat tu medinu a v urcitej moment mi bylo celkem pekne vysvetleno, ze kdyz ta etiologicka lecba (= to co leci pricinu) neni, tak je dobra i ta symptomaticka, uvedu priklad:
    mas arterosklerozu, utece ti kousek ze steny tepny a mas pech a ucpe ti tepnu srdce, zacne ti krute nezvladat srdecni sval, citis silenou bolest, v horsim pripade zatnes zuby, v lepsim zavolas sanitku; v dnesnim svete je todle celkem jasne lecitelne, moderni medicinou naprosto zvladnutelna situace: bud se pousti zilne leky co tu zatku rozpusti, to kdyz neni na blizku operacni sal kde by se dalo jit do kardiovascularniho systemu a proste tu zatku odejmout nebo se jde rovnou na ten operacni sal. Cca 10let na zpet nam rikali ve skole, se vubec neresilo, to, ze to toho cloveka desne boli, jen to aby prezil, dneska je naprosta samozrejmost, ze dostane morfin hned, samozrejme, ze na prvnim miste je zachranit mu zivot, ale ta symptomaticka lecba bolesti ma take sve misto!!!!!!!

    no nic, proste mi to od tebe, co vidi tak celiste prijde trosku kratkozrake odsuzovat symptomatickou lecbu! ;o)

    Jinak casto prave pacient nechce, na plno nemoci je lek 'zacnete jist jinak, zacnete se hybat' a plnooooo lidi ma radeji predpis prasku nez "dobre rady"...

    PABLINKA: jde o to, ze muzes mit problem jinde a proste delat gyn vysetreni systematicky, to se proste nedela!! tvoje jedina sance je, ze a) to nekdo z tvych blizkych vi a rekne to lekarskemu personalu b) budes mit cas nez ti strcej trubku do krku to nekomu rict ... a nebo mozna, ze ti na to nekdo prijde, ale nejak nevim jak.


    GALTHEA: CT a magneticka rezonance to ukaze na 100%; rentgen nevim nevim, precejen silikon neni kov.........


    GIDDY: to je presne ono, ty nejsi ta vetsina, vetsina doktoru je tu pro tu vetsinu lidi, co to chtej jako ta vetsina... si proste hledej ty svoje mensinovy doktory!
    UHLIK
    UHLIK --- ---
    GIDDY: Dolezite podla mna je, ako sa sama citis. Ci Ti ten pocit pohody, stastia, spokojnosti... stoji za ten boj. Vekom a skusenostami som dospela k nazoru, ze nikdy clovek neulahodi vsetkym a vzdy sa najde niekto komu sa to nebude pacit/ bude mu to vadit/obrble/skritizuje atd. Tak preco k tomu min. jednomu cloveku pridavat este vlastnu osobu. Podriadila som sa, prisposobila som sa, necitim to tak, vadi mi to, citim sa neprijemne ci horsie... a este mi niekto vynada a skritizuje ma. To naozaj nepotrebujem. Je dolezite naucit sa povedat nie/ svoj nazor. Koli sebe ;-) Je to o pocitoch a komunikacii so sebou :-)
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    UHLIK: az na to ze je pak strasne tezke obstat pred tou vetsinou, dyz se ty nazory lisi od te vetsiny..dyz mam mluvit za sebe, nekdy je to opravdu bolestne, citim se spatne a mam v prevazne vetsine pripadu dojem, ze se musim obhajovat a bit za svou pravdu, protoze je ojedinela:(
    GALTHEA
    GALTHEA --- ---
    PABLINKA: to máš stejné jako s kontaktími čočkami, alergiemi, nebo podobnými věcmi - ono by tě teoreticky zdravotní personál měl prohlídnout. taky alergici by měli nosit kartičky v případě nehody, nebo lidi cukrovkou a pod... ale tak víš... a teoreticky opravdu by tě měli prohlídnout. (a rentgen to taky ukáže přeci:))
    PABLINKA
    PABLINKA --- ---
    V souvislosti s užíváním kalíšku mě napadá - co když se ženě, která má zrovna zaveden kalíšek, něco nejdejbože stane (např. autonehoda, násled. bezvědomí) a odvezou ji do nemocnice. Zdravotnic. personál pak nemusí vůbec poznat, že zrovna menstruuje, když není vidět žádná hygienic. pomůcka. Co když bude třeba v komatu x dní apod. Vím, trochu scifi, jen mi to tak blesklo hlavou :-). Jestli bych třeba neměla sebou nosit kartičku "mám v sobě menstruač. kalíšek" :-)).

    Pak mě taky napadá, pokud žena čeká MS, dá si kalíšek, ale MS nepřijde, žena je těhotná, může ten podtlak nějak znesnadnit, příp. zničit počínající těhotenství? Napadlo mě to v souvislosti s tím, že v těhotenství mi gynekoložka zakázala používat aplikátory, které slouží např. k aplikaci gelu proti mykóze apod.

    UHLIK
    UHLIK --- ---
    GIDDY: Myslim si, ze je to o prebrani zodpovednosti za seba, svoje telo, zdravie, svoje deti, o ochote potlacit vlastnu pohodlnost a pricinit sa o vysledok (proste na sebe makat). Prestat hladat instantne riesenia "pane boze daj, ale hned", zacat veci vnimat v sirsich suvislostiach a prestat si zamienat dosledok za pricinu. A tiez nebat sa byt iny ak to tak citim (nezamienat si pravdu s nazorom vacsiny) :-))
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    GRETKA: ale ve skole lekare nenauci hoodne vecem...jaka je praxe vidime casto bezne v ordinacich...jak se chovat s respektem k lidem, este citlive to umi maloktery lekar..a ze existujou alternativy taky..ze je treba lepsi lecit pricinu nemoci nez davat leky na reseni jejich priznaku atd..proc se treba neuci ze existuje neco jako celostni medicina?

    UHLIK: to si taky porad rikam, ve vsech pripadech, pokud de o zdrave jidlo bez ecek, stav naseho skolstvi, vychovu ditete, menstruaci, leceni a uzivani leku, porodnictvi...kolik lidi ma dost omezeny pohled na vec v dnesnim svete, kde se daji tak lehce najit potrebne informace...rozum mi to nebere
    UHLIK
    UHLIK --- ---
    GRETKA: Vsak ja to tak beriem :-)) Preto som k lekarom zhovievava (najma ak su ochotni aspon pripustit aj inu alternativu a nepovazuju sa za tych naj...)
    A mas pravdu, ta, co chce nieco ine, hlada inde. Skor mi je luto tych, co nevedia, ze to ide aj inak, lebo ich to zatial nenapadlo/ nehladali/nikto im to nepovedal atd. Vpodstate je to ako s kaliskom. Mnohe mesiac co mesiac trpia, lebo nevedia, ze to ide aj inak.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    UHLIK: za lekare bych rekla toto (patak mediny): kdyz te ve skole naucili jen tento zpusob "vyreseni" problemu, tak ho proste aplikujes, kdyz za tebou prijde zena "ze ma problem" = kdyby nechtela todle reseni, tak za tebou nechodi.

    Jinak MAKU: to moc pekne pise, kdyz je cyklus moc kratky (ve skole rikaji pod 25 dni) tak sance otehotneni je opravdu o dost mensi nez kdyz je delsi nez tech 25 dni... 17 je fakt hodne kratky cyklus.
    UHLIK
    UHLIK --- ---
    BODY_SUIT: napr. tu http://www.uloz.to/7820516/mesiac-v-nas-2009-pdtv-xvid-sk-saricon-avi. Inak, skus googlit ;-) Myslim, ze sa to da najst aj online...

    Inak, naprosto suhlasim. V sucastnosti sa nie velmi respektuje individualita a ako nahle sa nezmestis do tabuliek, tak "mas problem" a ak si dost "inteligentna" tak to pochopis a nieco s tym urobis. Je strasne vela mytov aj medzi lekarmi, ktori sa to naucili, ze to tak a tak musi byt a ked nie, treba to riesit. A ak to nevedia riesit, tak aspon nech to tak vyzera, ze je to poriesene - napr. uprava cyklu HA na standardny pocet dni.
    Vzdialili sme sa od prirody, ad svojich zenskych korenov, od seba samych ci uz dobrovolne alebo nasilu. A platime za to.
    MAKU
    MAKU --- ---
    BODY_SUIT: hele já nejsem extra zastánce hormonů, ale někdy to má své opodstatnění. Mně to třeba doktor nabízel (a to zatím jen jako informaci, abych věděla, že v případě výrazného zkrácení cyklu je možné to řešit) v kontextu toho, že se snažím otěhotnět a pokud tělo produkuje hormony "chaoticky", je šance na otěhotnění menší. A když se někomu zkrátí cyklus třeba až na 14 dní (a že se to někdy stane), tak to bych do těch hormonů šla taky.
    UHLIK
    UHLIK --- ---
    BODY_SUIT: Kde je dopyt, tam je ponuka :-((
    Mimochodom, odporucam do pozornosti dokument od Diany Fabianovej - Mesiac v nas ;-))
    MAKU
    MAKU --- ---
    GIDDY: těhotná nejem. Doktor mi řekl v podstatě totéž, co jsem si našla na netu - že ovulační krvácení není nijak vyjímečné, včetně té bolesti a není se prý třeba znepokojovat. Nemělo by trvat déle než 2-3 dny a nemělo by se objevovat pravidelně u každého cyklu.
    (Jo a k zracování cyklu mi řekl, že se to případně může upravit hormonálně, ale jen pokud bych o to stála (kdyby se cyklus zkrátil moc a vadilo mi to).
    GALTHEA
    GALTHEA --- ---
    repost z kočičího klubu:
    GALTHEA
    GALTHEA --- ---
    IKA: ok, nafotím - zatiaľ porovnanie fleur a mooncup (ten starý) - From cups


    IKA
    IKA --- ---
    GALTHEA: ok, ok.:))

    tak ked ich mas tolko, aspon ich nafot v porovnani medzi sebou a este s nejakym inym meritkom (napriklad zapalkovou krabickou alebo tak), a daj to sem, nevie kazdy dobre po anglicky, aby cital tie blogy z nastenky, a mozno to niekomu pomoze pri rozhodovani.:)
    GALTHEA
    GALTHEA --- ---
    IKA: no, jeden som uvarila. (teda urestovala, alebo ako sa povie tomu procesu keď sa vyvarí voda? som sa nechválila ešte?). potom som neodolala tej malinkej melune, ale tá je moc maličká na prvé dni. no a okrem toho už len fleur a tento mooncup. takže je to ok. (no dobre, proste som nevedela odolať no!)
    a vôbec, ekologické to je. a nie že nie. (nič nehovor! :)) stále lepšie ako 4 paklíky vložiek. toto mám zásobu na zvyšok života už:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam