DOBYTEK: vznik TSS je u ženy používající kalíšek popsáno v jednom jediném případě (za cca 10 let co ho ženy používají ve větším měřítku) a i tak se neprokázalo, že by na vznik problémů v tom jednom případě měl vliv právě kalíšek (ono jde taky o hygienu, jiné rány v těle, atd.) .. naopak existuje studie, kde se prokázalo, že mnohem větší riziko vzniká při používání parfemovaných vložek (oděrky od tření, chemické dráždění), pak tamponů (znovu oděrky) a kalíšek byl v podstatě na hranici měřitelnosti .. každopádně TSS může vzniknout i mimo menstruaci a může postihovat i pány, takže bych zas nešířila paniku ;)
- jasně 12 hodin je fakt maximum, které bych nepřekračovala a snažím se max. po osmi hodinách kalíšek vypláchnout - s trochou cviku (kterou člověk získá celkem rychle) to ani na veřejných toaletách, nebo v práci, není žádná věda)
.. osobně jsem kalíšek začala používat právě díky tomu, že jsem začala trpět na infekce močových cest (po vyléčení) a od té doby už jsem neměla jedinou už tři roky (dřív jsem jimi trpěla cca 2x do roka) .. má to samozřejmě souvislost i s tím, že jsem se sama díky kalíšku dost vzdělala o tom, jak to "tam dole funguje" a začala se o sebe v tomhle ohledu líp starat, ale než jsem došla ke kalíšku, tak bych tohle ani nikdy řešit nezačala .. :)
ALONSY: imho i ten stres na začátku se dá zmenšit tím, že si o tom člověk před použitím něco načte, vyzkouší to doma v klidu a když je v koncích, tak si sedne k facebooku a poradí se tam online ve skupině kališnic, nebo třeba tady :)