LALINA: Nezlob se, tohle je na dlouhou debatu s filozofickým nádechem, do toho nepůjdu. Beru to prostě tak, že časy se mění.
LALINA: Jak jsem psal, vyplácí se důchody rostoucímu množství důchodců, zatímco příjmy klesají. Proč vláda nezreformovala důchodový systém hned, jak začalo být jasné, že průběhový model je neudržitelný, je otázka na všechny ty politiky, já s nimi na oběd nechodím :-) Na druhou stranu, důchodový fond JSOU státní peníze - stát jsme my všichni ;-) Jenom vláda ty peníze spravuje. O tom, že je spravuje špatně, se rozhodně nepřu.
LALINA: Ty naléhavé otázky moc nechápu - hlavně je tam víc vykřičníků než otazníků :-) Komu dlužíme jako stát? Bankám a okolním státům. Tomu zbytku nerozumím, co tím chtěl autor říci - předpokládám, že národní bankou (která neexistuje) myslel patrně banku centrální, ale jak si představuje její vlastnictví, to mi uniká. Opět, ČNB je založená a vlastněná státem, ale jestli si to autor představuje tak, že bude jakožto občan našeho státu guvernérovi ČNB kecat do emisí nových peněz nebo úrokových sazeb, tak takhle to fakt nejde. Pokud má pocit, že by to sám uměl líp, nikdo mu nebrání se o místo Guvernéra ČNB ucházet. Ty čísla, kterými tam autor hází, mi nic neříkají - nevím, jak k nim došel a jaké má podklady, nicméně ten výpočet, že při kuponovce měl občan 2 miliony plus a teď má 300 tisíc mínus značí, že autor nejenže žádné podklady nemá, ale nemá ani základní přehled.
To, že máme dluh 300 k na hlavu neznamená, že náš majetek je nulový, ta čísla je potřeba od sebe odečíst. A od revoluce se životní úroveň zvedala, takže si i bez přesných podkladů troufnu tvrdit, že v mínusu rozhodně nejsme :-) Jelikož je od základu špatná tahle počáteční úvaha, nemá smysl zabývat se těmi dalšími čísly, co z toho autor vyvodil.