• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHm!slivost v cz i jinde
    Excesy české myslivosti - zcela anonymní sběr podnětů
    https://docs.google.com/a/batima.cz/forms/d/1yMP1unH9rs61Tx1RymngUIY9UFcYbnO0N77LrJbitrE/viewform?c=0&w=1
    http://myslivci.blogspot.cz/
    http://zrusmemyslivce.blogspot.cz/

KENJIRO --- --- 15:02:50 14.2.2009
    RUSSIANBLUE: Hm... a když je to obojí? (mimochodem, já jsem na tom stejně - lov je pro mne OK, jinak jsem vegetarián :-) )

KENJIRO --- --- 18:42:55 15.2.2009
    TSOH: Ale já nezabíjím ani pro peníze, ani pro zábavu. Dělám to pro jídlo.

KENJIRO --- --- 13:49:49 16.2.2009
    OK, tak jsme si ujasnili, jak je to se mnou a masem :-) všichni spokojeni? ještě má někdo nějaké připomínky?
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LUCKILL: myslim, ze zvirata v prumeru ocenuji prirodu daleko daleko vic, nez lide, samozrejme, ackoliv se vedci hadaji, jestli treba zvirata maji vkus :D ale ja myslim, ze vnimaji daleko vic, i emoci, nez si lide chteji pripoustet
    GIO
    GIO --- ---
    LUCKILL: ne, sprosty slova mi nevadi, ja s tebou proste nesouhlasim.
    mi pes neutika. probehnuti se kolem neni zadny utek, to co popisujes ty, tez ne, to nema se svobodou nic spolecnyho, resi to za ne vetsinou pudy, vis..
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    ANABEL_LEE:
    GIO:
    jo devcata sem rad ze se umite i zasmat, ale lip ctete. Ty priklady co jsem uvedl jsou realne... Vytky bych prijmul pokud bych psal ze kazde, nebo ze i ze zoo a z cirkusu...

To s tema norkama sem myslel stejne... (Jina vec je pokud propusteny druh zamori okoli a vytvori druhovou nadvladu... To je dost spatny...)

jo a co se tyka psu, snad kazdymu negdy utekl pes (treba kdyz byl jeste nevychovanej) Jasne pes je nasim partnerem uz velmi dlouho a tenhle vztah funguje, ale nikde sem nepsal ze utece na furt... Jo jinak pes na nekterych uzemich zije jako divoke zvire a dost uspesne... Dalsi vec je ze znam nekolik psu kteri jsou s panem partneri na zivot a na smrt a ten pes stejne obcas utece a dela si co che...pak se vrati.. (jo vic to delaj asi krizenci) Asi tezko beha vetsinou po kramech a ve meste, spis bych rek ze ocenuje peknou prirodu, nebo tak neco... Aby toho nebylo malo na vase hlavy: neodpovedeli jste co si myslite o tom ze dokazeme prirodu ocenit jen my?

Spis mi pripada, ze mate vuci me averzi, diky par sprostym slovum, ktere sem pouzil a tak hazite klacky, ale na to seru;)
    GIO
    GIO --- ---
    :))
    GIO
    GIO --- ---
    ANABEL_LEE: neblbni, ted skoci pod vlak
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    bane-obranne
    GIO
    GIO --- ---
    ANABEL_LEE: asi tak.
    kor kdyz se treba ten norek tzv. "chytil. a decimuje puvodni druhy.. ale tak furt to neni tragicky jeste... nastesti tu tech farem tolik nebylo..
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LUCKILL: ano, o tom ze se neco deje, se jiste da diskutovat, ale obavam se ze ne tady. souhlasim, ze priroda ma sve bane mechanismy, a ze na to lide muzou casem doplatit, ale holt jako kazdy jiny druh i my si tdy hlidame svou niku, a proto chces li opravdu neco udelat pro planetu, skonci svuj marnotratny zivot zde
    GIO
    GIO --- ---
    LUCKILL: vtipny? no neivm, mi to moc vtipny neprijde, kdyz jich mam doma pet..a chodi ven..

extremni priznaky pocasi sem sice ani za mak nepatri, ale neodpustim si jednu myslenku. moje pres devadesat let stara babicka kazdy rok, at je zima jaka chce a leto jake chce rekla, jooo takovehlo leto/zima(teple studene destive suche) bylo v XXroce...
    tedy, ze pocasi se vyskyutje v urcitych cyklech a jeho (pro nas) extremni vykyvy, jsou vpodstate zcela beznymi jevy. takze asi tak.
    navic doba ledova, obleva, ci jine extremni a docela fofrove zmeny klimatu probihaly i kdyz na zemi clvoek jeste zdaleka nevladl.
    (samozrejme, lidstvo ma na to take vyznamny vliv, ale delat z toho globalni nabozenstvi mi proste prijde uhozeny..)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GIO: adti norci, to jsou zvirata ktera zijou po generace v klecich a nejake vypusteni akorat udela radost okolnim psum a jinym selmam, ta zvirata jsou uz domestikovana a jak pise gio, jsou tady nepuvodni. ja si taky myslim ze chov kozesinovejch zvirat je prasarna, teda velkochov, tak jak se provadi aby byl ekonomicky, myslim ze unas napriklad je to zbytecny a nevyplati e to, ale rozhodne bych nevypoustela ani norka, ani polarni lisku, ani nutrii do volne prirody, to muze fakt udelat jen "milovnik prirody" ktery vi uplne houby a akorat hysterci
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    GIO: he he he, to bylo vtipny a pravdivy s tou kockou!
    Prave ze, mam za to, ze priroda by chvili byla v urcite nerovnovaze, coz je i ted a po nejake (mozna delsi) dobe by se svymi samolecebnymi procesy uzdravila... Ani bych se nedivil, kdyby to sami delala s nama ted. Planeta Zeme a priroda jsou nejvyssi rady... Nelze znicit prirodu ani planetu (dobre nejaky extra zbrane..a jine neprirozenosti), a vsechny procesy se navzajem ovlivnuji a pripada mi ze nas parazit-styl souziti s jinymi druhy a planetou se nam pekne vymsti... Rekl bych ze az se dostanem za urcitou hranici (pokud za ni uz nejsme Aj!) tak nas planeta sfoukne z povrchu jak drobek... Vem te si jak se zvetsilo mnozstvi extremnich priznaku pocasi atd...
    GIO
    GIO --- ---
    ANABEL_LEE: jo ta by hned byla divokym mustangem a veslee by skotacila na rozshlych opustenych zasnezenych planich vid..

achjo...

GIO
    GIO --- ---
    LUCKILL: myslis kapra? jo je nesutecne stastna, ze do nekolika hodin chcipne..

pokud ovsem myslis sportovni rybolov, tak to pak jo..

jinak ale placas nesmysly, promin. ad ti norci. treba. diky aktivistum, kteri je vypustili na svobodu, popr diky zkrachovalym farmama je dnes v cesku rozsirenejsi americky norek, ktery je vetsi a klasickeho evropskeho vytlacuje.. nehlede na to, kolik z takovych zvirat bylo puvodne schopno prezit..
    o psech z utulku a spol. uz jsi uplne vedle. pes neni divoke zvire, pes je domestikovany nekolik tisic let a vykladat mi, jak miluje svobodu, kdyz utece, je fakt hazeni hrachu na zed...mi pes neutika, je muj partak a vi, ze nejlip je mu se mnou. pokud utece nekomu, kdo jej tyra( ale popravde, moc se to nedeje, pes tak neuvazuje), neni to pro nej taky zadna vyhra.ceka vlastne jen na situaci, dy se jej ujme nekdo jiny.

z pasti se zvireti taky podari uteci minimalne, a vetsinou je tak poranene, ze uhyne. hm. jeste nejaky priklad?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LUCKILL: ano treba kdyz pustis vyhladoveleho kapra do zimni reky, ten je stestim bez sebe, nebo kdybych vypustila svoji preslechtenou kobylu do lesu, ta by byla taky prestastna.. :D
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    GIO: treba i ryba, kterou pustis! Prisaham, ze jsem videl jak je strasne rada!;) Treba zvire v pasti, z chovnych stanic, z utulku, od zleho chovatele, nebo kdyz ti utece pes! Ten je sycak taky strasne rad ze ma svobodu a oceni prirodu...;) Proste si myslim ze je blbost tvrdit ze dokazeme prirodu ocenit jen my divni lide...

To je sice hezky tvuj zajem treba o norecky, ale v souctu jsem radsi pokud se prihodi i podobna prima akce a to proto, ze dosavadni stav veci byl neuprosny--zvirata trpela-podnik fungoval. Pokud se prima akce zdarila: podnik zkrachoval-nektera zvirata uz netrpi-je to uspech,. Pokud podnik zkrachuje a zvirata nasledkem propusteni stejne hromadne pohynou-je to tragedie, ale ve finale je dobre to ze firma nefunguje a zabranilo se dalsimu spatnemu jednani...

Jina vec je pokud propusteny druh zamori okoli a vytvori druhovou nadvladu... To je dost spatny...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LUCKILL: no ona by se s tim priroda nepochyne nejak vyrovnala, ale lidem by se to asi moc nelibilo :)
    GIO
    GIO --- ---
    LUCKILL: nesmi. resp. muzes na ni poslat psa v lese, nesmi se ji pouzivat pri treninku norovani v umele nore. nesmi se pouzivat zadneho zvirete k tomuto ucelu, protoze jak znam myslivce, ihned by si nasli jinou nahradu, treba neci kocku..

s tou volnou rukou uz to asi tak snadne nebude, zasah cloveka je uz tak markantni, a nektera zvirata nemaji(krom aktualnich mrazu) zadne predatory, takze nevim nevim..utopie
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    LOJZIKOVO: Co se tyka snizovani stavu (neplette si to se southparkem;))! To mu se asi v dnesni velmi ovlivnene prirode nevyhneme... Nektere druhy se snadno premnozi (treba divoka prasata) Ten clanek je trochu jak propaganda! Ale je v poradku... Chudaci lisky, stale se smi pouzivat ziva liska pri norovani??? Tomu ja rikam muceni;)

Docela by me zajimalo co by se stalo, kdyby se v techto vecech nechala prirode volna ruka, verim tomu ze by se po nejake dobe se vsim vyrovnala sama... Myslim tim limitove odstrely podle tabulek a jine aplikace lidskeho radu do chaosu kypici prirody...
    GIO
    GIO --- ---
    vypadlo mi tam slovo vybijeni, omlouvam se, chytri si jej snadno doplni.)
    GIO
    GIO --- ---
    LOJZIKOVO: opet ti radim, abys trosku filtroval. mel bys to zkusit. opet opakuji, ze vzhledem ke stavum drobnych hlodavcu je hlavni slozkou jidelnicku lisky prave mys. uz proto, ze jak tu vsichni svorne vykrikuji, zajicu je pomalu(jak kde teda, u nas jich vidam dost a dost)

o bazantech bych uz vubec pomlcela, protoze produkce bazantnic je vysoka, a to predevsim proto, ze jakmile je vypusti do prirody jako dorostle, pulku jich rovnou postrili, aby "udrzeli rovnovahu", protoze maji treba mco samicek. takze jaky lisky zas proboha.

a opet opakuji, ze institut tzv. skodne je jen nechutna berlicka, jak si ospravedlnit jednoho druhu ve prospech nejakych jinych, privilegovanych, rozumej lepe jedlych...srnky skodi diametralne vic, cerna taktez, a jeich stavy jsou umele udrzovany vyrazne nad unosnou mez.

takze uz prosimte takove sprominutim pičoviny nepis. diky.
    GIO
    GIO --- ---
    LUCKILL: jaky zvire treba? doufam, ze nemyslis treba nejake kozesinove farmy a tak. za ty bych ty aktivisty taky necim triskala po pazourech..
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    JACHYMKO: A k cemu ti je moznost "ocenit" prirodu (to myslis asi mozkem a vetou: mamo tady je krasne;), kdyz soubezne s tim ji pekne likvidujem! A navic: videls (la) si negdy zvire, kteremu se povede dostat ze zajeti??? To bys videla (l) jak to umi ocenit... ale jak pisu: pokud stavis moznost ocenit prirodu nad faktem ze ji neuveritelne likvidujem tak klobouk dolu! Mas muj neutuchajici obdiv, ;) he he he
    (kre....!) Ale asi to bylo jen vtipne rejpnuti-ha ha ha, tak to neber vazne...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam