• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHm!slivost v cz i jinde
    GIO
    GIO --- ---
    PTACOPYSK: dela se to rozlohou. u nas ta nejvetsi je asi dveste metru za poslednim nasim domem.(furt "nasepozemky"..) asi umi cist katastralni apu.) a ostatni jen v ramci naseho uzemi, nekteri par desitek metru, tenhle jeden kocour tech cirka max 250 na 250 m
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    PANPREDSEDA: ale zas je z ní pěkná kožešina, ne? :)
    PANPREDSEDA
    PANPREDSEDA --- ---
    ANABEL_LEE: Z lisky a jezevce se tolik nenajis ;o)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    GIO: a kolik metrů ta hranice tak asi je?
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    ANABEL_LEE: a právě proto se reguluje pod normované stavy, aby neokusovaly stromky a nedělaly jiné škody. To, že se to někde z nějakého důvodu nedělá nebo nedaří, neznamená, že je myslivost z principu špatná. Jinak chytat myši a žížaly liškám a dávat je na krmeliště by bylo asi dost špatně proveditelný.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    GIO: měla jsem na mysli kočku, která jde například z vesnice do sousední vesnice
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PTACOPYSK: ja vim proc prikrmujete, ale proc neprikrmujete treba chudinky lisky, jezevce, ci jinou zver, ktera v zime taky strada? protoze chovate srnky. ja vim. ale podle me je tenhle chov srnek na ukor prirody a zemedelstvi, protoze se prece musi jejich stavy regulovat, aby neokusovaly stromky a nedelaly skodu na polich a tak, ze?
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    GIO: věřit nemusíš nikomu nic, já svým kolegům věřím. Jinak myslivci, kteří se pohybují ve své honitbě opravdu často (a tam spadá i myslivecká stráž), mají o kočkách a psech v honitbě, alespoň u nás, až překvapivě dobrý přehled.
    GIO
    GIO --- ---
    jo a mezi dvema vesnicemi neni priroda, jak rikam, tgo je spis ten prales boubin.))jako priklad

mimochodem, opet pri nastudovani daneho zivocisneho druhu lze zjistit, ze kocka ma vpodstate docela male teritorium, s vekem se tedy trosicku zvetsuje.. ale je prokazano, ze za urcitou hranici kocka nejde, tedy kocky, co potkavate v lese, jsou bud jiz divoke, nemaji tedy zadny uzky kontakt s lidmi, a to uz pak je priroda..nebo zatoulane(ztracene)

moje kocky maji kazda to teritorium trosicku jinak, zalezi i na pohlavi a postaveni v jejich hierarchii, ale mam presne odpozorovano, kde kazdemu z nich jejich pole pusobnosti konci, proste tu hranici neprekroci. odchazime a kocka sedi na stejnem miste(maximalne se pohybuje po primce toho mista v radu nekolika metru sem a tam), dokud se nevracime.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    ANABEL_LEE: přikrmuje se z důvodu, aby zvěř nestrádala, ze stejnýho důvodu sypu v zimě do krmítka ptáčkům. Jinak myslivost není jen o tom regulovat stavy zvěře v souladu s přírodou, ale taky o chovu určitých druhů zvěře, asi tak jako když někdo chová na pastvině krávy. Samozřejmě ale ne na úkor přírody nebo zemědělství.
    GIO
    GIO --- ---
    PTACOPYSK: to je spis chudak. jednou jsem takoveho nasla v lese pprimo sousedicim s vesnici, a byl pekne vyplasenej.

otazka je, zda to, co jsi videla ty, byl persky kocour, nebo jen bezna dlouhosrsta kocka domaci.)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    GIO: to, že do přírody nepatří neznamená, že se má hned vystřílet ne? holt to můžu tolerovat, protože vím, že ty kočky někomu patří, i když z toho nebudu nadšená. Na kočku bych nevystřelila, ani kdybych mohla. Potkat kočku volně v přírodě není žádná vzácnost, protože už jsem jich viděla opravdu hodně (no jasně, věřit mi nemusíš) a nebylo to půl kilometru od obce, ani mezi dvěma obcemi. Perský kocour 4 km od vesnice uprostřed řepného pole ale už příroda asi taky moc není, ne?
    GIO
    GIO --- ---
    ANABEL_LEE: nic. ale pak je silny a padny argument pro to, ze se musi strilet. ale musi se chranit pred skodnou. ale zas se nesmi prmenozit, no.. a tak porad dokola.
    GIO
    GIO --- ---
    PTACOPYSK: to neni argument, jak jim mam verit?

ale rekneme, ze to lze brat jako fakt, kazdopadne je to tak vyjimecna situace, ze to nejde zahrnovat do nejakych statistik skodnosti kocky v lese.. to je jen vykonstruovana domnenka zase.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PTACOPYSK: a umele vykrmovani treba srnci zvere ma s prirodou spolecne co?
    GIO
    GIO --- ---
    PTACOPYSK: prosimte, fantazirujes, to je myslivecky blabol, kocky v zadne prehnane mire v lesich nepytlaci, a kocka neni pes, tu si clovek neohlida, jak uz jsem rekla. nez zacnes resit, udelej si s nimi zkusenost, takhle jen kolem sebe placas do vody.
    opet, chodim do lesa velice casto, nikdy (!!) - nikdy jsem tam kocku nepotkala. trosicku neco jineho jsou kocky polodivoke, ktere lidi vyhodili, nestaraji se o ne, ale ani takove jsem nikdy v lesich nepotkala, neb kocky nejsou blbe a spis se drzi u lidi, protoze vi, ze tam vzdycky nejake jidlo najdou.

srovnavat se psem opravdu neni na miste a odpoved no a? je spis hodna debaty na urovni zakladni skoly, protoze kdybys mela nejake povedomi o domestikaci psa vs. kocky, vis, ze je to neco zcela odlisneho. pes je sluha, to kocka nikdy. opakuji znovu, kocka neni predurcena k poslouchani, ale naopak, je to volnomyslenkarske zvire, ktere vyuziva prizne lidi, a notne, ale nikdo ji na retez k baraku neuvaze, to proste nelze.

navic co se treba poctu mysi tyce, myslim, ze treba zemedelci by byli za stavy skodne vdecni, protoze prave lisky, kocky a podobne jine male selmy,, dovedou s populaci mysi solidne zatocit. potazmo dravci. ale neee - to my mame hnedka za skodnou.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    GIO: já přímo ne, ale mí kolegové ano.
    GIO
    GIO --- ---
    a navic ja napsala SKORO nulova, tedy s jistou moznosti se pocita, ale je to fakt velice nepravdepodobne. kor kdyz na vesnici je mysi prehrasle a kocka nema potrebu behat az do lesa pro zajice.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    GIO: no a? třeba divokou kočku nebo rysa bych viděla (samozřejmě v rozumném množství) v přírodě ráda. Ale kočky, které vykrmují a nekontrolovatelně množí lidi a ty pak chodí pytlačit do přírody to už s přírodou fakt nic společnýho nemá.
    GIO
    GIO --- ---
    moje kocka vse, co chyti, prinese domu, zajic ani male kure to nikdy nebyl. vzdy mysi, hlodavci, ptaci velmi vyjimecne, protoze ty chyti orpavdu jen kdyz jsou ve spatne kondici neboi mladi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam