• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHm!slivost v cz i jinde
    Excesy české myslivosti - zcela anonymní sběr podnětů
    https://docs.google.com/a/batima.cz/forms/d/1yMP1unH9rs61Tx1RymngUIY9UFcYbnO0N77LrJbitrE/viewform?c=0&w=1
    http://myslivci.blogspot.cz/
    http://zrusmemyslivce.blogspot.cz/

KENJIRO --- --- 15:02:50 14.2.2009
    RUSSIANBLUE: Hm... a když je to obojí? (mimochodem, já jsem na tom stejně - lov je pro mne OK, jinak jsem vegetarián :-) )

KENJIRO --- --- 18:42:55 15.2.2009
    TSOH: Ale já nezabíjím ani pro peníze, ani pro zábavu. Dělám to pro jídlo.

KENJIRO --- --- 13:49:49 16.2.2009
    OK, tak jsme si ujasnili, jak je to se mnou a masem :-) všichni spokojeni? ještě má někdo nějaké připomínky?
    rozbalit záhlaví
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    PTACOPYSK: To by bylo taky dobré zdůraznit...myslivci zvěř jen nestřílejí, ale u druhů, které jsou ohrožené, ji i chrání. Koroptev, která je kvůli chemizaci a mechanizaci zemědělství prakticky na vyhynutí, je jen jeden z příkladů.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    ECLECTICA: křepelkami si opravdu nikdo nepřilepšuje (ty mimochodem váží asi sto gramů), pokud myslíš koroptve, tak ty nestřílíme, ale na vlastní náklady do přírody vypouštíme. Z bažanta se střílí jen kohout a to ještě v malém množství, slepice se nestřílí, protože optimální poměr pohlaví pro rozvoj populace je 1:5.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    ECLECTICA: a co třeba přemnožená černá zvěř, tu taky střílet nemáme? V nedaleké honitbě mají myslivci v noci služby na polích, aby tam přemnožená černá zvěř neudělala škody, které oni musí hradit.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    PATISLAV: my třeba zajíce nelovíme vůbec, protože je máme dlouhodobě na minimálních stavech. A zdaleka ne každá drobná zvěř se loví - i ty druhy, co se neloví vůbec jsou často v žalostně malém množství. To je důsledek hlavně zemědělství, aut atd. atd.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    KENJIRO: rozdíl je v tom, že to divoké prase se mělo narozdíl od toho domácího v životě dobře
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    ECLECTICA: vím, že nesouhlasíš s obojím. Právě proto jsem se ptal, jestli tam vidíš nějaký rozdíl a proč.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KENJIRO: Někdo by mohl říct, že to prase domácí by tu bez naší intervence nebylo, nikdy by nežilo (je otázka, zda je pro něj život nějaká výhra, ačkoliv si dovedu představit farmu nebo domácí hospodářství, kde jsou čuníci spokojení). Prase divoké je ale... divoké. Divočáci tu žijí odpradávna, jsou součástí ekosystému. Ano, jejich lov byl opodstatněný v době, kdy lidstvo nemělo jiní prostředky, jak se uživit. Nyní však jde o marnivost.

Já jsem ještě před pár lety zvěřinu miloval, ale nakonec jsem si uvědomil, jak ohavné zabíjení divokých tvorů je. Člověk nemá žádné morální právo zasahovat do přírody kolem sebe takovým způsobem, jak nyní činí. Když už jsme si pro sebe zabrali plochy měst a plochy polí, měli bychom alespoň respektovat lesy jako poslední oázy přirozeného života.

V současnosti se bohužel může výkon myslivosti provádět i v přírodních rezervacích (nebo se to tak alespoň děje v té, kterou znám), což je už totálně padlé na hlavu.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MAESTRO_007: liška se (alespoň co vím) střílí pořád, protože je to tzv. škodná. Jinak co se lišek týká, myslivci pláčou a cítí se dotčeni, protože lišky nemůžou používat k tzv. kontaktnímu norování a musí postačit, že se chudák liška stresuje za nějakým pletivem, na které doráží pes. Skutečnot, že si takový myslivec neuvědomuje, že je ona liškav íceméně stejně inteligentní jako jeho pes a je schopna stejně jako pes cítit nepohodu, stres a bolest, mě asi nikdy nepřestane udivovat.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KENJIRO: víš, že jsem toho názoru, že nutné není ani jedno. Já ale mluvila o jezení diovkých zvířat jakožto zpestření jídeníčku (přičemž získáváni živin, jak jsme četli, myslivcům div nezpůsobuje orgasmus) a střílení "těch ošklivých lišek, které nás obírají o křepelky", což je trošku jiná rovina.
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    //zajimalo by me jak casto takovy lov probiha.... strili se "skodna" a jina zver i behem roku nebo jenom na podzim?
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    ECLECTICA: Hm ...jaký je podle Tebe rozdíl mezi prasetem vypěstovaným v chlívku a divokým prasetem uloveným v lese? Je tam nějaký?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KENJIRO: ano, tomu říkám logika: nestačí nám, že do sebe cpeme vepřové a hovězí pod plným šrotem, sebereme tedy ještě potravu liškám a aby těch lišek pak nebylo neúměrně potravě, kterou jsme jim vzali, tak je vystřílíme. :/

K tomu získávání kvalitních živin kvůli nedstatku peněz: takové kilo čočky je nepoměrně levnější, než kilo masa - jenže on chce každý maso a nejlíp každý den a několikrát, "protože přece nežijeme ve středověku", jak kdosi napsal v nějaké diskusi. Tomu se neříká potřeba, ale s prominutím nenažranost.
    PS: prase v chlívku mi vadí o poznání méně, než prase na velkofarmě nebo zastřelená liška z důvodu, že si nědko "musí" přilepšit bažanty nebo křepelkami.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    PATISLAV: ano, toto odvětví tímto způsobem "nefunguje" už od 12. století. Lidé zvěř chovají kvůli sobě, ne kvůli vlkům a medvědům.

ECLECTICA: Je mi jasné, že to Tvoje názory nezmění. Ujišťuju Tě ale, že "problém získat dostatek kvalitních živin" není věc minulosti. Pocházím z malé vesnice, kde je málo práce a i ta, co je, je dost špatně placená. Všichni si tam chovali králíky a prasata, protože koupit si maso v obchodě pro ně prostě bylo příliš drahé. Na lov se pohlíželo obdobně - ne jako na "vylepšení jídelníčku exotikou", ale jako na "získávání kvalitních živin".

Jinak chápu, že na chov králíků a prasat na maso máš asi stejný názor jako na lov, a pokud jsi kvůli tomu vegetarián (vím, že jsi), tak je to zásadovost, kterou mám v úctě. Ale zase pochop, že tohle je prostě způsob života, když žiješ ve vesničce tak malé, že ani není v autoatlasu, a nejbližší město s jeho supermarkety a dalšími vymoženostmi je třicet kiláků daleko.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KENJIRO: lov a chov měl z mého opohledu oprávnění v dobách, byl problém získat dostatek kvalitních živin a zvířata poskytovala jejich jakousi koncentrovanou podobu. V našich končinách se podmínky ale významně změnily. Nebudu se přít o tom, zda je nebo není třeba jíst maso, na to jsou tu jiné diskuse. Střílení zvířat pro zábavu/obohacení jídelníčku exotikou nebo kvůli pocitu, že se bez toho příroda neobejde, aniž by se hledaly ménědrastické variant regulace, to mi zkrátka přijde neospravedlnitelné, a nějaká akreditace na ČZU můj názor nezmění.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KENJIRO: skvěle, v tom případě však toto odvětví nefunguje, jak má, pokud není schopno uživit druhy zvěře závislé na "vyráběných" produktech (jiným slovy, pokud svou činností ohrožuje existenci volně žijících zvířat). A nejde jen o lišky, jde i o vlky, medvědy, dravce a další predátory stojící na vrcholku potravinového žebříčku (tj. vedle nás).
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    ECLECTICA: což ale nic nemění na tom, že je to pravda. Například na Zemědělské univerzitě se myslivost normálně vyučuje jako studijní obor.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KENJIRO: bohužel, podobným výrokem zamyšlení nad vztahy mezi člověkem a zvířaty nejen začíná, ale i končí :/
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    PATISLAV: protože chov a lov zvěře je jedno z regulérních odvětví zemědělské výroby, stejně jako třeba chov dobytka.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PTACOPYSK: výborně, a proč tedy myslivci loví tu drobnou zvěř? (počítám, že se bavíme i o zajících)
    FNUKII
    FNUKII --- ---
    ECLECTICA: však já jim nic zlého taky nepřeju.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    ECLECTICA: myslivci nechtějí, aby byla příroda bez lišek, ale aby tu byly lišky v únosné míře vzhledem ke stavům drobné zvěře - tj. jako v minulosti, kdy ještě nebylo očkování proti vzteklině a další umělé zásahy do přírody
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam