• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHm!slivost v cz i jinde
    GIO
    GIO --- ---
    jinak obecne kdyz vyrusis divoke zvire, tak o tom obvykle ani nevis, neb zmizi driv, nez si stihne dotycny vsimnout.))
    GIO
    GIO --- ---
    BUXIE: tak on je to od prirody takovy morous, ze sve podstaty, o ruseni ani nejde, je staci pozorovat jak spolu komunikujou v blizkosti nory jako parta treba.. proste furt brblaj
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    GIO: Nerudný a vzteklý, těžko říci. Když vyrušíš jakékoliv divoké zvíře tak je nerudné. Např. srnec zabeká, šelmy tě napadnou a přeci jen jezevec u nás nemá přirozeného nepřítele, takže při vyrušení je nevrlý. Ale je fajn, že se zase jezevci objevují.
    GIO
    GIO --- ---
    taky je tu mame, dokonce vnoci potkas cestou autem rodinku s mladejma. krasny, i kdyz dost nerudny a vztekly tvor.
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    Jen se podělím....včera se mi podařilo vidět to dva jezevce!!! Kdo tohle zvíře neviděl netuší o čem mluvím, ale je to nádhera. Díkybohu, že u nás ještě existují místa, kde tohle člověk může vidět.
    TSOH
    TSOH --- ---
    šikulové... možná, že měli v oboře postaveny posedy naproti sobě...
    Na Slovensku našli dva zastřelené myslivce – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/221787-na-slovensku-nasli-dva-zastrelene-myslivce.html
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    KOLOUSEK: Mno, jak už psal Lojzíkovo může to znamenat stavět, ale "stavěči" zvěř oznamují svým strnulým postojem. Také se jim v angličtině říká pointing dogs neboli pointers (ale dle FCI do této skupiny patří všichni ohaři ). Navíc účelem norování není zvěř zastavit, ale spíš naopak.

Pokud se jedná o spojení norování a povel "bring it to bay", pak bych se osobně přikláněla k názoru, že tím lovec slovně podporuje(motivuje) norníka k akci. Snaží se tím vybudit psa ke štěkání a k následnému vyštěkání zvěře z nory, nebo případně ke kontaktu, kdy norník zvěř zakousne (zamorduje, zadáví) a následně vynese z nory. V češtině by to bylo asi něco jako " Vem si jí/ho (lišku/jezevce)".

Pokud na to nějak extrémně nepospícháš, mohla bych někde u našich vyštrachat šestijazyčný myslivecký slovník a mrknout se.

Mimochodem co to překládáš za knížku a jak tahle situace dopadne ? Teda pokud to není tajné :D
    LOJZIKOVO
    LOJZIKOVO --- ---
    když pes začne "vystavovat" tak to v myslivecké mluvě znamená znehybnění psa při zavětření zvěře..."stavit zvěř" znamená zadržet prchající zvěř..."stavič" je pes, který unikajicí zvěř staví, zastavuje..."stavěč" je ohař

tak snad si to dáš nějak dohromady;-)
    KOLOUSEK
    KOLOUSEK --- ---
    zdar, jen jsem se kvuli prekladu chtela zeptat na jeden termin.
    v originale je soucasti pokriku na norniky pri lovu na lisku "bring it to bay!", o cemz je ve slovniku napsano STAVĚT (lov.) a ja nejak nevim, co si pod tim predstavit. vysvetlite mi to, prosim? klidne posta.

dik! ;)
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    LOJZIKOVO: Katedraly sou docela ok, ale ackoli nejsem nejak senzidebilni, tak kostely na me dejchaj tema narkama a nehoraznym smutkem a lidskejma srackama. Nevim proc, do smrti taty to bylo ok, ale pak se to zlomilo. prijdu do kostela, zacnou se mi podlamovat nohy, motat palice a je mi na zvraceni. Tam to fakt nedavam.
    LOJZIKOVO
    LOJZIKOVO --- ---
    MATHEA: no tendle názor docela chápu a respektuju...ale ty kostely nechápu...a co katedrály? ty já hrozně žeru:-)
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    LOJZIKOVO: Kostnici jsem v zivote nenavstivila, ackoli ji mam za rohem. Vim, ze by mi tam bylo kurevsky blbe. A stejne tak me odpuzuje stromecek z parozi a kuze na stenach. Nejsem vege, nosim nejaky kozeny veci (z tohohle pohledu sem asi pokrytec, ale ty zvirata aspon umiraj pro relativne uzitecnou vec, kozeny boty mi vydrzej desne dlouho napr., ackoli se mi nelibi zpusob jejich zivota a smrti). Jo a taky mi vubec neni dobre v kostelech.
    LOJZIKOVO
    LOJZIKOVO --- ---
    PIKSE: no nevim kost jako kost ne? takže lust udělanej z lebek lidí je ok a stromeček z parohů je ubohá ohavnost nebo jak to mám chápat? ne zkoušim se soustředit na pobrukování neni čas;-)
    LOJZIKOVO
    LOJZIKOVO --- ---
    PIKSE:
    BUXIE:
    TSOH:
    GIO: paroží sem paroží tam fakt bych toho jelena a ten stromeček tolik neřešil...byli ste někdo v kostnici v kutný hoře? líbí? nebo je to něco úplně jinýho? rád si přečtu vaše názory:-)
    GIO
    GIO --- ---
    chran nas panbu
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    GIO: Svůj vkus nikomu nenutím a jak se říká, ať si to přebere každý jak chce.

A těch pár vět není rozepisování se. Můj repertoár je daleko bohatší :D
    GIO
    GIO --- ---
    BUXIE: tobe. mne ne. bud tolerantnia pochopl, ze ne vsichni maji stejne vnimani vkusu jako ty. ale rozepisujes se slusne kvuli hovadine.)
    BUXIE
    BUXIE --- ---

TSOH:
    PIKSE:

Pro oba, osobně mi fotografie se staříky přijde jako fotka z lobby nějakého hotelu. Asi pravděpodobně v Kanadě. Proto můj názor.
    A to, že některé věci uvádím na pravou míru, není obhajoba zvrácenosti.

GIO: Osobně vidím v celé té hromadě dvě torza lebek, což klidně může být z úhynu. A to, že ty ten důvod nevidíš je jen tvoje věc. Mě zase nepřijde normální kupovat živý stromek uříznutý v lese a nebo plasťák z Číny, jak jsem už psala. Případně vytržený stromek daný do plastového kontejneru a vydávaný za živý, který stejně nedožije jara.

A krajně nevkusné mi přijdou úplně jiné věci.Osobně mi přijde daleko horší řezání paroží živým zvířatům pro lékařské účely ( nebo tradiční medicínu ). Každopádně chápu, že paroží obsahuje látky, které se nedají vytvořit v laboratoři. Navíc zvířeti paroží znovu do roka doroste. Jinak se léky s parožím používají na osteartritidu, reumatoidní artritidu, degenerace kůže a chrupavek- stačí jen zagooglit.
    LOJZIKOVO
    LOJZIKOVO --- ---
    GIO: takže tady se rozhoduje co je vkusný a co ne? no ještě mi piš co se mi má líbit a co ne a nechceš mi rovnou napsat jídelníček ty víš nejlíp co je pro ostatní nejlepší:-D....po dlouhé pauze mě todle auditko zase dokonale baví:-D
    GIO
    GIO --- ---
    BUXIE: ta hromada s holcickou vylozne vypada jako shozy vid.) jinak taky nevidim duvod proc si z toho deat vanocni strom, je to prinejmensim krajne nevkusne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam