• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MR3SKARastafari, I-tal, respect, peace,love and unity
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    CHE_GUEVARA: umět anglicky je asi samozřejmost, pokud chce človět rozumět anglickým textům, ale pokud chce člověk pochopit, co je zamýšleno výkřiky "Jah Rastafari" I-tal apod., musí koumat i mimo rámec patois
    a pokuď si člověk bere něco ze všech náboženství je všechno, jenom ne ateista....
    CHE_GUEVARA
    CHE_GUEVARA --- ---
    AACHEN: Takže Rastafariánství, v rámci sekty jako takové, nemá žádná omezení?
    A k tomu přenosu mezi kulturami...třeba takový zmíněný Zion. Dá se brát samozřejmě z obrazné stránky, jenže v jádru Rastafariánství je to Afrika, potažmo Etiopie. Jak chceš tohle přenést na evropské způsoby?
    AACHEN: Neznáš Walshe? :-)
    DUB: Přísně vzato IMO ne, obecně v podstatě ano.
    WENOUSH: "Nedílnou součástí reggae textů" Jsi si jistý? ;-) A abys rozuměl poselství textů, je spíše na místě umět anglicky, orientovat se v patois a znát Jamajskou historii, reálie atp...
    WENOUSH: Pokuď si člověk bere něco z Rastafariánství, Buddhismu, Hinduismu atd... tak si může říkat leda ateista a nebo teoreticky i pohan :-)
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    AACHEN: tak do ajký míry jsem naivní, to nemůžu posoudit, ale rastafariánství mě zajímá prostě proto, že je nedílnou součástí reggae textů a pokud chce člověk rozumět poselství textů, měl by o tom něco vědět...rozhodně neberu rastafariánství neberu jako svou "cestu" a MOŽNÁ si z něj něco beru do života, ale to stejně tak z buddhismu, křesťanství, nebo třeba z gnose....
    DUB: to je asi v tom, jak to kdo bere...v tý nejčistší formě asi doopravdy stěží, ale v mnoha aspektech, o kterých psal např. COULEEN se člověk může nazvat rastamanem, ale jde spíš o to, co člověk dělá a ne jak si říká....

    COULEEN: dík..takovejhle vnitří pohled se víc než cení...
    DUB
    DUB --- ---
    dotaz: muze bejt rastaman jinej nez black clovek?
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    COULEEN: Religionisti koukám musej mít fůru práce. Ty jee, takej synkretismus. Boha najdeš spíš v Glasgow než Jeruzalémě:-) Walshe a Zukova neznám, můžeš nahodit křestní jména, ať to proženu sítí? Žukov byl ňákej generál, nee? Toho asi nemyslíš:-)
    COULEEN
    COULEEN --- ---
    AACHEN: jo mas urcite pravdu, jen bych chtel dodat ze mnoho novodobych (a hl. evropskych ) rastas nachazi odpovedi v knihach Walshe,Zukova nebo textech a prednaskach mexickeho indiana Emaho. To je ma zkusenost po trech letech zivota ve spolecnosti Rastu ve Skotske metropoli Glasgow. Takze muj obraz asi neodpovida tomu co by Ti rekl nekdo kdo zil treba na jamajce, tady je ale nutno dodat, ze raz Jamajky se od dob Boba Nesta Marleyho dost zmenil a novodobi Rastove tam, stejne jako u nas u davno zapomneli o cem ze to Rastafarianstvi je.
    Jah bless Ya man
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    COULEEN: Hledim na názory druhejch, tak reaguju:-) Takže "rastafarai" je vlastně takovej anarchismus používající termíny ze Starý smlouvy (Babylon, etc.) mixlej environmentálnim uvědoměním a hedonistickym pohledem na svět?
    Samo ti to ale neberu, minimálně tobě to smysl dává, tak to nesmysl nejni..:-)
    Chtěl jsem toliko upozornit na problematiku překladu z jedný kultury do druhý. Vzniká tak spousta nedorozumění, neb pojmy nemaj ustálený významy, každej si pod tim představuje něco (hodně) jinýho.
    Obrazem toho je možná tohle auditko a obava správce o jeho další existenci...
    Jak píšeš o Bohu - jedna věc je (taky) fajn na současný módní vlně reggae, rastafari a přidruženejch záležitostí - spousta lidí přemejšlí o Bohu. Sice mu řiká jinak, než jak sme v naší kulturní oblasti zvyklý, ale to neva.
    Neznám podrobnosti a všechny současný podoby rasta hnutí, ale jeho přitažlivost možná spočívá v nepřítomnosti toho, co kritizuješ na církevnickym křesťanství. Totiž oné tendence všech lidských institucí k byrokratizaci a vytváření mrtvých struktur.
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    COULEEN: zajimave
    COULEEN
    COULEEN --- ---
    CHE_GUEVARA :
    lidi se kteryma jsem zili byl predevsim Rastove s karibiku (Trinidad a Tobago, Jamaica) ale taky rastove s Ghany a Gambie. Par lidi s Konga a jak jinak nez s Etiopie.
    COULEEN
    COULEEN --- ---
    To jsou zase nesmysly. Rastafarai nema zase tolik spolecneho s barvou pleti, nebo zemi puvodu, je to predevsim o schopnosti videt svet svyma ocima a ne jen jako obraz ktery nam nekdo (Babylon) strka pred oci. Pokud chces pochopit Rastafarai tak zacni tim, ze se zamyslis proc si tady....a az najdes odpoved tak jdi svou cestou a nehled na nazory jinych. Pokud bude Tva cesta smerovat k simbioze s prirodou pochopis kdo jsou Rasta's a ze Jah Ti ukazuje cestu ale pokud poslouchas Babylon nidky tu cestu nenajdes. BTW: rozdil mezi Jah a bohem jak ho zname z krestanstvi je treba v tom, ze on nas nekara za "nase hrichy" nechce abychom mu davali obeti ani nam nekaze o moralce a nezada lidi (knezi) aby nam kazali co a jak mame delat(coz je hlavnim ucelem Babylonu). Chce jen abychom zili v miru a lasce One love znamena vice nez jen laska muze a zeny (nebo zena/zena ci muz/muz) ale predevsim k lasce ke vsemu zivemu i nezivemu, protoze jen tak muzeme dosahnout klidu a pohody.
    CHE_GUEVARA
    CHE_GUEVARA --- ---
    MALLORYNOX: Tak si urči kdo vlastně jsi a máš se vracet...Slovan, Kelt, Germán...:-D
    AACHEN: Pravda, uhodil jsi celkem obstojně hřebíček na hlavičku.
    MALLORYNOX
    MALLORYNOX --- ---
    asi tak no... taky se nemame kam vracet:)
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    WENOUSH: Nestahuj kalhoty když Miloš Zeman je ještě daleko! Zkrátka seš do rasta věcí zažranej, možná naivní..To přímo vyzývá k reakci..Třeba od lidí, který jsou někde dál. V tom smyslu, že rastafariánství (ani na to nejni pěkný český slovo) neberou jako cestu pro sebe..možná některý jeho prvky. Páč z kůže se nevysvlečem a woe naše kořeny sou někde jinde.
    Prej Zenový mistři Evropanum doporučujou číst nejdřív Augustina a jana od Kříže, dyž sou unešený buddhismem. Nevim co nám doporučujou páni rastamani...
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    a hnedle nová anketa, která asi rozhodne o osudu tohoto klubu, protože zatím jediný jeho přínos byl ten, že jsme se dozvěděli spoustu zajímavých věcí od discipla a jemu podobných...
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    tak anketu už jsem radši uzavřel, výsledky nepříliš překvapivé, ale pozor, máme tu tři rastamany!
    JULISAK
    JULISAK --- ---
    CHE_GUEVARA: vazne? to je ale holka sikovna...
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    CHE_GUEVARA: ?? pointa?
    CHE_GUEVARA
    CHE_GUEVARA --- ---
    JULISAK: Nevím, ale cituje samotného emperora Wenoushe
    JULISAK
    JULISAK --- ---
    MAJAK: ?? pointa?
    AKITA
    AKITA --- ---
    imho se staci podivat id Disciple do commentu a je jasny ze jedinej spravnej rasta je jen a pouze on.. s bibli v ruce jiste.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam