• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AENYEknižní kultura - rukopisy, staré tisky, současná kniha
    AENYE
    AENYE --- ---
    RAEL: pěkné.

proč jsi dávala novou useň? nízký stupeň koherence vláken, nízká teplota smrštění původní usně?

a asi bych použila jednobarevný kapitálek, jako ten dochovaný.
    RAEL
    RAEL --- ---
    Tak další počin, tentokrát rekontrukce vazby. Kdybych tam měla nějaké chyby nebo překlepy, budu ráda za upozornění.

http://rael.cz/restaurovani/110/missale-romanvm-ex-decreto-sacrosancti-concilii-tridentini-restitvtvm
    RAEL
    RAEL --- ---
    KOUDELKA: Vypdá to suprově, skvělej nápad a tu práci na linorytu obdivuju! Nebylo by víc fotek vnitřku?
    KOUDELKA
    KOUDELKA --- ---
    Taky něco nového:

Šito barevnými nitěmi na kožené řemínky; dřevěné nebo papírové desky potažené kůží z bundy nebo textilem z kalhot, nebo plachtovinou z nosítek s vypáleným ornamentem (pájkou); pupky z tužkových baterií; spony z plechovek.
    Velikost oříznutého knižního bloku cca 6x8cm; kolorovaný linoryt, co strana to jeden kus lina; 80 stran; každý exemplář se skládá z 5ti částí textu svázaný pokaždé v jiném pořadí.
    Mělo to být vloženo do krabičky od cigaret (vlastní výroby včetně vlastního kolku) ale pro lenost a nedostatek času krabičky nebudou.
    RAEL
    RAEL --- ---
    RAEL
    RAEL --- ---
    Díky :) Já kulturu vůbec nestíhám. Cože se to otvíralo?
    AENYE
    AENYE --- ---

RAEL: no jo, kdo umí umí. já čumim...

stihnul jste někdo toho Svatého Václava?

jinak dnes se v Kutné Hoře otevíral GASK a byla k vidění ta kutnohorská iluminace.
    RAEL
    RAEL --- ---
    KALHOTKA: Vůbec nevim, jestli ještě nějaký někdy bude :/ Ale když se sejou nějací zájemci tak snad jo, aktuálně neni prostor.

Jinak tady je zas novinka, zkoušela jsem protahování pergamenových vazů drážkou, docela se mi to IMHO povedlo... http://rael.cz/kniharina/106/tereza
    AENYE
    AENYE --- ---
    RAEL: no a rovnou se můžu zeptat, kde sehnali oni. dík. :)
    RAEL
    RAEL --- ---
    AENYE: Kousek by ti mohli prodat v knihařství... Jinak nevim :(
    AENYE
    AENYE --- ---
    a já bych se zas chtěla zeptat, kde koupit folie na zlacení. víte?
    RAEL
    RAEL --- ---
    KOUDELKA: Týjo, takhle hrubé věci se mi vždycky propily.

Kapitálky i kování kupuju přes Voss žádovice. http://www.vosszadovice.cz/
    KOUDELKA
    KOUDELKA --- ---
    Impregnace plátna - dobrý nápad. Jako potahový materiál na desky běžně používám pyžama, prostěradla, kalhoty. atd. Nejraději mám ale hrubý textil jako jsou starý pytle od brambor, různý plachty nebo látku z nosítek ze skladu CO :-) Lepím to Dispercollem, je hustý a musí se to rychle rozetřít než se začne vsakovat. Fakt je, že když je textil hodně onošený a zeslabený tak to stejně proteče skrz naskrz.

Chtěl bych se zeptat kde se dá koupit kapitálek. Oběhl jsem několik švadlenek a všude mi řekli, že něco takového ještě neviděli.

Kovové růžky jsou parádní. Kdysi jsem se pokoušel o něco podobného z plechu z plechovek od ředidla, přinýtoval jsem to trhacími nýty, ale jaksi to nedopadlo podle původních představ.
    AENYE
    AENYE --- ---
    moc se mi to líbí. :)
    RAEL
    RAEL --- ---
    Při přípravě brokátu celý vzor mírně zmatní. není to sice uplná tragédie, výsledek je i tak pěkný,a le ne původní, což ty plátna jsou. Ještě to budu muset vykoumat...

Prozatimní výsledek zde: http://rael.cz/kniharina/103/korzetova
    AENYE
    AENYE --- ---
    RAEL: díky :D
    další fotky? už se těším. :)
    RAEL
    RAEL --- ---
    Díky díky, kurz pravděpodobně ještě nějaký bude :)
    Úprava pláten: Neměla bych to prozrazovat zadarmo, ale ;) Směs škrob a akrylep 1:1, natřít, nechat zaschnout. Tím se udělá impregnace, kterou při dalším natírání čerstvé lepidlo už neprojde a s plátnem se dá krásně pracovat bez skvrn a podobně. Není to vhodné na brokáty, jak názorně ukážu za chvíli ;)
    AENYE
    AENYE --- ---
    jak jste upravovali ta plátna? něčím jste je předtím zatírali?
    AENYE
    AENYE --- ---
    páni, knížky jsou moc pěkný. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam