Vladimír Dufek: "Kerberos mi dovolil prohlídku pouze vizuální formou."
Redakce Prague Courier požádala o rozhovor pana Vladimíra Dufka, který je zachycen na jedné fotografii s osobou Kerbera. Zde vám přinášíme celý rozhovor:
Q: Jak jste se dostal do kontaktu s Kerberem?
A: Byl jsem na schůzce se zástupci korporace Dominium, když dorazila skupina osob doprovázená Kerberem. Jeho výsost vévoda Montrose byl tak laskav, že mi dovolil jej prohlédnout.
Q: Jak prohlídka probíhala?
A: Kerberos mi dovolil prohlídku pouze vizuální formou. V průběhu prohlídky jsem jej ale v okamžiku zaujetí uchopil za dlaň, na což reagoval slovy zhruba jako "Kontakt přesáhl vizuální míru. Autorizujte se." Když jsem nevěděl co říct, dodal "Stupeň nasranosti stoupá!" Pustlil jsem mu dlaň a omluvil se. Nedal nic najevo, ale měl jsem takový pocit, že se zklidnil.
Q: A co jste tedy zjistil?
A: Kerberos je velmi dokonalá napodobenina člověka. Na dálku, nebo i na krátký kontakt nerozeznatelná od člověka. Přesto ale lze najít několik nedokonalostí. Nejzřetelnější je trhaná intonace, jako když spojuje dohromady věty tím, že přehrává uložená slova. Nenavazují na sebe přirozeně, jsou oddělená. I když se jedná o mnohem dokonalejší vyjadřování , než jaké známe třeba z telefonních automatů, je to přece jenom poznat.
Q: Čili takto člověk Kerberose pozná?
A: Ano. A nejzřetelnější je absence emocí, i když mluví o "nasranosti". Jenom bych vás opravil, že se neříká "Kerberose", ale "Kerbera". To slovo je z řečtiny, kde označovalo trojhlavého psa - strážce podsvětí. A řecká slova se skloňují tak, že od slova odstraníme koncovku "os" nebo "as" a skloˇujeme podle slovního vzoru soudce. Takže Pythagoras - bez Pythagora, nikoliv bez Pythagorase.
Q: No, jazyk se vyvíjí, že. Ale co dalšího jste při své prohlídce zjistil?
A: Kerberos má upravenou povrchovou tělesnou teplotu tak, že jej dotykem nepoznáte. Stejně tak i kůže a svaly na ruce jsou vytvořeny tak, že nerozeznáte, že se nedotýkáte člověka. Podle Kerberovy chůze a pohybů lze říci, že má i velmi podobnou váhu jako člověk. Tedy, řekněme, nebude těžší než 130 kilogramů, jinak by už nebylo tak dobře možné při jeho konstituci přirozeně napodobit lidskou chůzi.
Q: Říkal jste ale, že Kerberos má i další nedokonalosti. Jaké to jsou?
A: Všiml jsem si ještě dvou dalších. Je to vidět i na některých fotkách. Kerberos má velice netradičně zakřivenou bederní páteř. Zdá se, že tvůrce potřeboval z nějakého důvodu v bederní oblasti větší prostor a vytvořil jej i za cenu poněkud zkroucení zadní části Kerberovy tělesné schránky.
Druhou nedokonalostí jsou vousy. I když Kerberovy vlasy pocházejí nepochybně z člověka, jeho vousy už tak přirozeně nevypadají. Spíše vypadají jako kdyby někdo lehce odbarvit prasečí štětiny a ty vložil do pokožky místo vousů. Ale i toto je poznat jen při detailní oblídce ze vzdálenosti několika centimetrů.
Q: Popisujete tu Kerberosovy...
A: ...Kerberovy ...
Q: ...proporce velmi odborně. Vy jste lékař?
A: Lékař nejsem, i když je tato fáma o mě značně rozšířena. Ale existují i další obory svázané s medicínou, kde se stavbou těla zaobíráte. Takoví maséři nebo fyzioterapeuti by vám odhalili to samé, co já. A kolem medicíny se pohybuji větší část života, i když v roli obchodníka. Masáže ale miluji.
Q: A myslíte, že se máme bát?
A: Já jsem strach měl. Když podruhé tím svým monotónním hlasem prohlásil, že jeho "míra nasranosti stoupá", měl jsem strach a byl jsem připraven se dát okamžitě na útěk. Naštěstí to nebylo potřeba.
Olda Lámech