• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JUERGAJsou rodiče našimi přáteli či nepřáteli?aneb rodiče si člověk nevybírá...
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    WERKA: hele zalezi na podmienkach, ked to ma zo skoly blizsie ako tam kde byva a rano musi vstavat, preco nie? Je to o dohode a stanovenych pravidlach, ale obe strany na nich musia trvat a dodrziavat, podla toho, co hovori CORNELA jej rodicia ani vlastne poriadne nevedia, co chcu, to im nikto nepomoze, pokial to sami nezistia...
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    WERKA: nezajem, aj ty musis nejak fungovat a najst si na to cas, musi aj on. Ked chce, aby ste ho obskakovali ako maleho, ok, berem vrackove, o 9 vecer doma apod. Ja by som na tie deti bola hrozna semestrika :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    MARINNE: Pochybuju, že by se někdo s dospělým potomkem dohodl, že tento bude domov využívat jako neplacený hotel - občas přijde, vyspí se, nají se a pak zas někam zmizí... Netvrdím, že to tak Cornela dělá, jen nadhazuju možnost, kde může být zakopaný pes.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    Ja viem, ze sa mi to lahko hovori, ale nie je to tak davno, co som bola decko ja sama, doma mame pubertiaka, robila som au-pair dvom detom predskolskeho veku a z mojej skusenosti: deti si musia odmalicka zvykat, ze si po sebe upratuju hracky, (na sesternicu som uplatnovala: neupraces - nebudes vecerat/ nepustim ti tvoje oblubene CD), pomahat pri stolovani a odniest spinavy riad, neskor zapajat do dalsich veci. Pubertalnej sestre som hodila vsetky veci na zem, s tym, ze ak si ich do vecera neuprace, skoncia v smetiaku. Skoncili v smetiaku (v igelitke), takze pochopila, ze si nerobim prdel. Mama nie je sluzka a je lepsie, ked si to decko urobi samo a nie tak dokonale, ako chodit za nim a upravovat to nom.
    WERKA
    WERKA --- ---
    MARINNE: Ale to já ho nutím. Nejsem blázen, abych dělala všechno sama. Někdy je to tedy náročnější, než kdybych si to sama udělala :-), ale většinou vytrvám. Akorát on to furt zkouší ;-) - moc unavenej a málo času, protože moc školy a moc tréninku a zápasů a tak... ;-), takže to "přece nemůže stihnout" :-). A občas mu na to skáče manžel :-D
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    WERKA: ale oni sa tak dohodli...pokial svojho pubosa nedonutis, aby sa na tej domacnosti podielal (a musis ho donutit, sam na to nebude chciet prist), nemozes cakat nic ine.
    Celkovo je problem vela matiek ten, ze su zvyknute vsetko si robit sami a zrazu su rozcarovane z toho, ze ich dospievajuci potomkovia sa nezapajaju. A preco by sa zapajali, ved cely zivot to robi maminka...
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MEG: tak to ze byva u priatela spominala, nepredpokladam, ze priatel zehli, a perie pracka a je jedno ci u rodicov, alebo inde :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    CORNELA: A nemají rodiče pocit, že doma je "bereš" a nic nedáváš? Nemyslím teď peníze, ale nějaký podíl na provozu domácnosti ... Já taky bývám naštvaná, když se puboš chová jako v hotelu (tj. předpokládá servis bez vlastního podílu na fungování domácnosti) ;-)
    MEG
    MEG --- ---
    MARINNE: tisková mluvčí? :-)
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MEG: kedze zostava u priatela, asi jej ho pere pracka...

    CORNELA: tak asi prave tu jednu izbu chcu...neviem, rodicia su divna sorta :)
    MEG
    MEG --- ---
    CORNELA: a...například...jak to děláš se špinavým prádlem? ;-)
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    CORNELA: neviem, asi nejaka rodicovska kriza, ale to Ti asi moc neporadim, lebo rodic nie som. Nasi mali tiez kopec reci o tom, ako im budeme do 30-tky visiet na krku a teraz, ked sa odstahovala aj druha sestra, su sokovany :D
    Neviem, asi sa v nich miesa pocit "nechcem aby moje dieta vyrastlo a prestalo byt na mne zavisle" a "uz si chcem uzivat a nie sa furt pre niekoho obetovat".
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: Proto jsem psala "POKUD NECHCEŠ". Ne každý chce mocí mermo studovt v zahraničí, někomu je prostě bližší vstřebávat informace v mateřštině. Taky pochybuju, že by to vyšlo levněji.

    Souhlasím s Marinne v tom, že rodiče - skoro už bych mohla psát MY rodiče - přece dopředu víme, jak dlouho jaká škola trvá, jak je náročná a měnit pravidla během "hry" mi přijde nefér. Z obou stran teda. Vždycky je to něco za něco.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ANNAWA: hele vsetko to zavisi od toho, ci o tom vedeli a suhlasili s tym. Ak suhlasili s tym, ze CORNELA bude mat kona a bude pocas doby studia byvat u rodicov, tak je od nich ozaj nepekne takto menit nazor za behu. Bez ohladu na to, ze su to rodicia, ze niekoho zivia atd...ked sa raz dohodneme, tak to plati.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MARINNE: zákon je jedna věc, ale reálný život v tomto případě druhá. Jinak, taky jsem se od druháku na VŠ živila komplet sama, máma mi prostě přestala dávat peníze a nijak to neřešila. Ano, neměla jsme tak těžkou školu jako medicínu, takže chápu, že s medicínou to nejde, nicméně by asi bylo dobré slyet i důvody Corneliných rodičů.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MEDVED007: a s tym "smrdenim" doma, mam par znamych, co smrdia doma do 30-tky. Pretoze s rodicmi maju dobre vztahy, 4 ludia sa o byt a psa postaraju lepsie ako dvaja (lepsie delenie prace, kazdy ma toho menej), byvaju kusok od centra. Akurat, ze si za tu dobu setria prachy, ktore by inak vrazali do najmu, na hypoteku a vlastny byt.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: taky bych coby rodič hleděla kvůli 6500 na koně na celou situaci poněkud s rozpaky.
    CORNELA: když živí koně, přispíváš nějak i rodičům?
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MEDVED007: hele, podla zakona, pokial sa ty pripravujes na vykon povolania, su rodicia viazany voci tebe vyzivovacou povinnostou. Je skvele, ze si sa v druhaku osamostnanila, ale nemozes pozadovat, aby to tak robil kazdy. Navyse tipujem, ze rodicia asi nie su hlupy, aby nevedeli, kolko rokov a ake narocne studium mediny je. Zacat robit haury teraz, je od nich prejav nezodpovednosti, "ja to uz neviem vydrzat". To ze si CORNELA medzitym zaobstarala kona imho suviselo s tym, ze cakala, ze do konca studia bude moct byvat u rodicov. Chapem, ze sa ho nechce zbavovat, navyse ak spolu s priatelom je to jej jedina moznost odreagovania sa.

    MEDVED007: napadlo ta, ze niekto ani von ist studovat nechce? Alebo, ze na to nema peniaze?
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: no pro medicinu to neplati, ze....lidi maji vnitrnosti stejne uplne na celem svete :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: Jistěže ne, ale pokud nechceš studovat v zahraničí, tak cokoliv jiného v ČR je většinou horší. A jsou obory, které venku nemá moc smysl studovat, pokud chceš žít v Čechách. Třeba pro právníky je skvělé vyjet ven na roční stáž, ale to, co se potřebují naučit hlavně, je české právo. A toho dosáhnou líp v Praze než v Plzni.:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam