• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JUERGAJsou rodiče našimi přáteli či nepřáteli?aneb rodiče si člověk nevybírá...
    Připravovala ti maminka nenáviděné oblečení do školy? Musel si být doma,když tvoji kámoši ještě popíhali venku? Nutili tě, trávit s nimi víkendy na chatě? Ptají se tě, jestli jsi v nějaké sektě nebo snad bereš nějaké drogy? Myslí si,že tvůj ideální partner má být vlastně jejich ideální partner? Tak to je ideální diskuze pro tebe....ŠUP SEM S PŘÍSPĚVKY:))
    Spřátelené diskuze:
    Klub pokročilých rodičů aneb co všechno vydržíme... psychologická poradna
    rozbalit záhlaví
    SONYAH
    SONYAH --- ---
    Drazí rodiče, právě píši diplomku na téma domácí vzdělávání a sháním kontrolní skupinu ze řad žáků ZŠ. Jedná se o výzkum sociálních kompetencí, táži se tedy, bylo-li by možné dostat se přes někoho z vás mezi děti prvního stupně a individuálně je otestovat. Celá záležitost je trochu náročnější tím, že musím dělat komparativní analýzu dle výzkumného vzorku. Níže rozvádím o co jde, pokud by někdo pomohl budu neskonale vděčna.

    Jde o testování sociálních kompetencí subtestem z IDS a SOS škálou. Dělám komparativní analýzu, takže do kontrolní skupiny, kterou tvoří děti ze ZŠ hledám celkem konkrétní děti, jsou specifikovaný dále.
    Před samotným testováním je důležitý písemný informovaný souhlas rodičů, který případně přepošlu, dále bych se rodičů dotazovala na základní anamnestická data (zaměstnání a věk rodičů, jestli jsou svoji nebo rozvedení, jestli někdy byli v péči psychologa, tj. jestli mají nějakou specifickou poruchu učení, nebo jiné omezení).
    Požadavky na výběr respondentů se dotýkají: věku respondentů, počtu jejich sourozenců a věku sourozenců. Věk sourozenců, ale nemusí sedět přesně, stačí aspoň zhruba, tak nějak podle citu. Je jasné, že dvouleté dítě jinak vyjadřuje své emoce, než desetileté. Pohlaví sourozenců nehraje roli. Specifika jsou následující:

    - respondentka č. 1 (dívka): 9 let; 2. - 3. třída; 3 sourozenci ve věku 20, 12 a 1 rok.
    - respondentka č. 2 (dívka): 9 let ; 3.- 4. třída; žádný sourozenec
    - respondent č. 3 (chlapec): 8 let; 2. - 3. třída, 2 sourozenci ve věku 11 let a 7 let
    - respondentka č. 4 (dívka): 8 let; 2. - 3. třída, 2 sourozenci 11 let a 4 roky
    TANGERINE
    TANGERINE --- ---
    Off topic: Pokud máte dítě starší šesti let, prosím vás o vyplnění kraťounkýho dotazníku, moc byste mi tím pomohli a zabere to fakt chvilku.

    Tábory | Dotazníky zdarma | Survio.com
    Tábory | Dotazníky zdarma | Survio.com
    http://www.survio.com/survey/d/L0A8L4C9D9M3Y0A9L
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    ANNAWA:
    Ahojky, můžu ve svých mlaďounkých necelých 20ti letech říct, že by to pro ni asi nebylo lepší. Odstěhoval jsem se tedy mnohem dřív, když mi bylo 17. U přítele mi to vydrželo přesně pul roku, během té doby jsem přišla o stýpko, přeprogramovala se na práci, podepsala odchod z gymplu, a šla k ségře...po prázdninách jsem školu neřešila, nakonec jsem uprostřed října skončila na sociální svaté zdislavy, bylo to jediný místo kde se neplatilo a dovolili mi přeskočit aspoň prvák (na gymplu mi chyběly už jn 2roky..letos bych maturovala) místo toho jsem po 2měs. na škole, jsem otěhotněla což jsem zjistila pozdě a tak mám teď doma dceru Elišku, aspoň že s jejím tatínkem spolu jsme a máme se rádi.

    Důvod proč to takhle dopadlo?

    Já se přeci mohla vrátit k mámě, ale nechtělo se mi, člověk nemá nikoho za zadkem, nikoho kdo by prudil, i když už takhle pozdě nepruděj, už to, že nad tebou to ochraný oko neni, žádnej varovnej prstík "tytyty", je to tak uvolňující pocit, že se ti nechce z5 a rychle se vzdělání pro soukromí vzdáš a mažeš do práce...Kromě toho nezpomínejme na Ego, které nedovolí přiznat vlastním rodičům, že jsme něco nedokázali nebo nedej bože přiznat že potřebujem jejich pomoc, dokud je člověk u nich neví, že je potřebuje, je to pohodlný a nechce se ti to moc měnit, ale když odejdeš, už se ti nechce zpět...a bohužel, dnešní svět je tak, že se vždycky něco posere...
    KATEZ
    KATEZ --- ---
    ja s tim nebojuji...to je myslim základ...proste matka ve me je a bude :O) chce to si ty matciny situace uvedomovat, a byt v nich sam za sebe...coz mi nejde samo zatim este...alek jsem ve fazi ze v te situaci mlcim...nedelam nic...pac zatim tam neumim narvat sama sebe, ale jen tu matku...uwidime casem...
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Jako se vším - snažím se doufat a neztrácet optimismus, že člověk má vůli a rozum k tomu, aby mohl růst a zbavovat se chyb. (Jinak by asi nebylo jiné východisko, než si z hrůzy z beznadějné budoucnosti hodit provaz přes trám.;)) Reflexe, snaha brát se kriticky (ale nepřehánět to) a trochu s nadhledem... Chce to čas a je to děsná práce, ale stojí to za to. Neocenitelní jsou kamarádi, co člověka včas pošlou do prdele, když začne něco přehánět. ;)
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    jak stárnu, čím dál víc se podobám svojí mutr- nejen vzhled, s tím se ani nic nedá dělat, ale i hlas a občas na přítele používám stejný intriky, co mutr na tatu (tak mě to sralo).. hádám, že za to člověk nemůže, jiný vzorce ani nezná.. jak s tím bojujete?
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    WERKA: najlepsie by bolo sadnut si za stol a vymedzit si pravidla, ocakavam toto a toto. A sami to dodrziavat. Lenze vacsina rodicov, co poznam si myslia, ze su vynimkami svojich vlastnych pravidiel. To je jasne, ze to potom u ratolesti skonci postojom "budem si robit co chcem". Mozeme sa 1000x na niecom dohodnut, ale pokial rodicia nejdu prikladom a nechovaju sa podla toho, je to len teply vzduch.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CORNELA: a nebylo by pro tebe vážně lepší bydlet jinde? S přítelem třeba? :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CORNELA: a nebylo by pro tebe vážně lepší bydlet jinde? S přítelem třeba? :-)
    WERKA
    WERKA --- ---
    MARINNE: Na druhé straně podle mého názoru ani dospělé děti nemohou , pokud bydlí s rodiči, sklouznout do extrému "já si budu dělat co chci a vy si trhněte nohou". Pokud spolu lidi bydlí, tak si musí nějaká pravidla respektovat, jinak to bude furt vytvářet nějaké třecí plochy. A pokud se ta pravidla nevytvořila tak nějak "samo sebou", tak by se na nich měli dokázat nějak dohodnout (v případě CORNELA: mi třeba není jasné, co se rozumí "děláním vln", co tedy jejím rodičům vadí a co si vlastně naopak ona přestavuje pod tím, že rodiče "budou v klidu").

    Jen jako příklad... Já třeba v případě, že bydlím s nějakým, ke komu mám nějaký vztah (tj. není to cizí spolubydlící, ale rodič, dítě, manžel, přítel...), tak považuji za přirozené, že pokud někam jdu, řeknu zhruba kam a kdy si počítám s návratem. Pokud se vracím jinak (dřív/později), volám. To samé očekávám i od spolubydlících (t.č. manžel a pubertální syn) a držela jsem tuhle zásadu i teď, kdy jsem byla pár dnů se svými rodiči na chalupě (je mi 50+ a už dávno jsem na rodičích nezávislá jak finančně, tak pokud jde o bydlení ;-).
    MEG
    MEG --- ---
    CORNELA: já jsem ten typ rodiče, co si pořídil haranta(y) a opravdu je rád, když se dostali na vš. (a modlí se, aby dostudovali). i když mé sny tím plní jen do té míry, že chci, aby měli dobrou a zajímavou práci a dokázali se jí dobře uživit.

    a už několik let se k sobě, aspoň myslím, doma chováme jako 4 dospělí. tedy domluvíme se, kdo co a kdy má udělat a do volného času si nemluvíme. potřebuju se na kluky spolehnout, mám náročnou práci a muž často cestuje, máme psa. a funguje to. a jsem ráda, že věta "dokud tě živíme, budeš nás poslouchat" nikdy nemusela zaznít... bezpochyby i díky jejich přirozenému citu pro věc. a evidentně jsou doma spokojeni a trochu se bojím, že bude jednou problém se jich "zbavit". protože osamostatnění je nutné pro jejich dobro. stejně jako studium.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MARLI_TARN: tak to je problem vacsiny rodicov, pozaduju od deti spravanie a zodpovednost ako od dospelych ludi, ale sami sa k nim chovaju stylom "teba nemusim pocuvat, pretoze furt si len maly smrad, co zije u nas"... tam pomoze len sa odstahovat
    MARLI_TARN
    MARLI_TARN --- ---
    INUSHKA: ale kdyz clovek studuje a musi bydlet u rodicu tak je to tezsi, i kdyz uz je dospeli. vzdycky ti muyou rict doku d bydlis s nama a zivime te, tak bude dodrzovat nase pravidla..no a studovat relativne narocnou skolu a vydelavat si na zivobyti taky neni zadna sranda..
    MEG
    MEG --- ---
    CORNELA: hm hm, to není dobře...
    MEG
    MEG --- ---
    CORNELA: to chce na rovinu probrat, kde je pes zakopán... tady nemá cenu domýšlet a spekulovat. pomůže jediné - komunikace. dospívání a vylétání dětí je obtížné období pro děti i rodiče, někdy aspon, a je škoda kalit si vztahy kvůli nevřčeným křivdám lhostejno či skutečným či domnělým.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    WERKA: hele zalezi na podmienkach, ked to ma zo skoly blizsie ako tam kde byva a rano musi vstavat, preco nie? Je to o dohode a stanovenych pravidlach, ale obe strany na nich musia trvat a dodrziavat, podla toho, co hovori CORNELA jej rodicia ani vlastne poriadne nevedia, co chcu, to im nikto nepomoze, pokial to sami nezistia...
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    WERKA: nezajem, aj ty musis nejak fungovat a najst si na to cas, musi aj on. Ked chce, aby ste ho obskakovali ako maleho, ok, berem vrackove, o 9 vecer doma apod. Ja by som na tie deti bola hrozna semestrika :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    MARINNE: Pochybuju, že by se někdo s dospělým potomkem dohodl, že tento bude domov využívat jako neplacený hotel - občas přijde, vyspí se, nají se a pak zas někam zmizí... Netvrdím, že to tak Cornela dělá, jen nadhazuju možnost, kde může být zakopaný pes.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    Ja viem, ze sa mi to lahko hovori, ale nie je to tak davno, co som bola decko ja sama, doma mame pubertiaka, robila som au-pair dvom detom predskolskeho veku a z mojej skusenosti: deti si musia odmalicka zvykat, ze si po sebe upratuju hracky, (na sesternicu som uplatnovala: neupraces - nebudes vecerat/ nepustim ti tvoje oblubene CD), pomahat pri stolovani a odniest spinavy riad, neskor zapajat do dalsich veci. Pubertalnej sestre som hodila vsetky veci na zem, s tym, ze ak si ich do vecera neuprace, skoncia v smetiaku. Skoncili v smetiaku (v igelitke), takze pochopila, ze si nerobim prdel. Mama nie je sluzka a je lepsie, ked si to decko urobi samo a nie tak dokonale, ako chodit za nim a upravovat to nom.
    WERKA
    WERKA --- ---
    MARINNE: Ale to já ho nutím. Nejsem blázen, abych dělala všechno sama. Někdy je to tedy náročnější, než kdybych si to sama udělala :-), ale většinou vytrvám. Akorát on to furt zkouší ;-) - moc unavenej a málo času, protože moc školy a moc tréninku a zápasů a tak... ;-), takže to "přece nemůže stihnout" :-). A občas mu na to skáče manžel :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam