• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RUTHANStarověké, středověké tance, křepčení kolem ohňů, nejen tepla romaticka renesance
    O daném tématu příliš nevím, ale od dětství mě zajímá, takže pro začátek budu vděčnej za jakýkoliv postřehy a linky atd. Rád slouchám pokusy o středověkou a starověkou hudbu, něco ve mě cuká, ale vim, že se na to nějak tančí, ale těch příležitostí si to vyzkoušet noc není. Také podvědomě cítí takovou tu pudovou touhu křepčit v noci kolem ohně, skákat přes plameny atd.,jestli se vám to někomu taky stává.
    Pokud, jde o mě osobně, mě tanec jako druh umění vždycky přitahoval, ale rozhodně ne ve formě nějakejch přiblblejch tanečních a podobných společenských šaškáren, samozřejmě mě nic nečiká ani ta hudba co sem tam hraje a každej kdo je schopen tančit na všechno a ještě se u toho bavit je u mě slizoun.
    Jenže bych upřesnil, že nic modernějšího než 15 století tu řešit nechci, ikdyž je možné přirovnávat pro vysvětlení. Taky bych nerad aby se tady zvrhlo v diskuzi pár fajnšmekrů, kterým nikdo nerozumí.
    A jelikož kolem ohňů - hoří kočka, hoří pes, hoří máma, hoří fest :)
    rozbalit záhlaví
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    MICHALMEDVED: Šiš, tohle jsem vytěsnil.
    MICHALMEDVED
    MICHALMEDVED --- ---
    BIDAK: No fatk, já si to nevymyslel ;) Viz RUTHAN:
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    MICHALMEDVED: Ale... ale...
    MICHALMEDVED
    MICHALMEDVED --- ---
    BIDAK: To se tu neujalo, prej je to moc židovský O:)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    MICHALMEDVED: Třeba do Bretaně?
    MICHALMEDVED
    MICHALMEDVED --- ---
    BIDAK: Dlužno dodat, že vážně míněných, o to však komičtějších. Nezbývá než odjet do míst civilizací nepolíbených a tam křepčit s domorodci a nějak to aproximovat. Tak tak.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    RUTHAN: Pro dobu ranně historickou známe jenom pár Sumerských aj. pečetidel s rituálním tanečníky. Cca nejvíc toho víme o Egyptském tanci, který se stal i předmětem vážně míněných rekonstrukcí.

    Jinak se smiř s tím, že první zápis tanců máme v polovině 15. stol. Přestím ticho, prázdno, ztraceno.
    MICHALMEDVED
    MICHALMEDVED --- ---
    Ještě jsem si vzpomněl - na skákání přes oheň stačí zajet na svatého Jána skoro kamkoliv. V Santiagu třeba hořely ohně prakticky na každým rohu, u toho hrálo vždycky pár čím dál opilejších dudáků na gaity ty jejich strašidelný muñeiry a skákalo se jako vo život, až mi jiskry propálily fleecovku. Tak nějak si představuju živý folklór ;)

    Akorát jsem nepřekontroloval, jestli to bylo ve frygické tónině, takže nevím, co na to Boethius...
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    No kdyby se neco vykopalo, tak se da udelat nejaka rekonstrukce.. K tomu, jeste najit nejakej text a uz by se dalo experimentovat.
    SAKAL
    SAKAL --- ---
    Taky se dochovalo par teoreticky studii, ktere ale dnes muzou vypadat spis usmevne. Treba Boethiuv Uvod k hudbe, kde doklada, jak ktera tonina pusobi na rozpolozeni ducha a dokaze z mravnych chlapcu delat divokou zver... Na druhou stranu byl Boethius uchyl, ktery se tesil na vlastni popravu, tak bych mu moc neveril ;-)
    MICHALMEDVED
    MICHALMEDVED --- ---
    RUTHAN: O tom se ví celkem pendrek, páč se v podstatě nic nezachovalo. Akorát obrázky. A z obrázků člověk moc nepozná, kromě toho, že to asi byla legrace. Farma v jeskyni teď dělala nějaké výzkumy v Brazílii, ale myslím, že s těch úplně úplně starých věcí už tam toho moc nezbylo...
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MICHALMEDVED: Tohle, uz se mi zda jen rychlejsi, ale porad tak nejak to samy, az skoro ve stylu saskarny typu - Corvus Corax.

    Nevi se treba neco o hudbe starych germanu nebo hudbe z oblasti starovekeho babylona a okolni? Starsi predkolonialni indiani by mohli bejt zajimavy, treba inkove / majove ty svoje krvavy rituali taky mohli doprovazet necim zajimavym.. treba ve voodoo je videt za zajimava animalita, ktera se tohle me mohla projevit i v jine hudbe drive.
    MICHALMEDVED
    MICHALMEDVED --- ---
    RUTHAN: Hm, tak s kultem válečníka to bude fakt těžký 8-/ Tvrdší to uměj bretonci taky, třeba takhle.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MICHALMEDVED: Ta dřevní varianta je řádně teplá, anihž bych o tom něco zjišťoval, vypadá to jak nějaká židovská, totálně sešněrovaná sešlost.. To druhý, už je o něco lepší.

    Já hledám něco "tvrdšího", nejlépe spojeného s kultem válečníka atd.. prostě něco víc chlapskýho a méně šaškovskýho..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MICHALMEDVED: Dik, nastenku si ted muzes poeditovat i sam. Jak to vypada zdejsi tema neni zrovna mainstream..
    MICHALMEDVED
    MICHALMEDVED --- ---
    Jo, a rozcestník se přesunul, trošku jsme přestrukturovali stránky, teď je na http://blog.rond.cz/rozcestnik/soubory/
    MICHALMEDVED
    MICHALMEDVED --- ---
    Co se týče pogování kolem ohně na starou nebo staře znějící muziku, jsou bretonské tance ideální materiál. Tady je hodně dřevní varianta. A tady modernější pojetí. (Já jsem ten malej tam někde vlevo u pódia ;)

    Na rádiu Ethno běží od Vánoc nový pořad o bretonské muzice, pondělky od sedmi a středy od desíti večer. Je to čtrnáctidenník, sudé týdny běží reprízy. Více na stránkách rádia.

    Tady je jingle.
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    je tu prosim nekdo, kdo tanci ve skupine s Olaphem?
    ZKAZA
    ZKAZA --- ---
    Dvoraňácký na netu určitě není. Našel jsem je tančit nějaký mexiko, ale tohle ne. Když napíšeš na youtube Morris Dance, pár věcí to vyjede. Ten druh co tancuje dvorana jsem bohužel nenašel.
    Tak jen trochu popis - tancujou jen kluci (to se myslím tak tradičně muselo) a maj na to takový meče s protočnou rukojetí na obou stranách. Držej se za ně do kroužku a pak se tak různě proplejtaj. Je to dobrý - chvílema máš pocit, že se nemůžou už nikdy vymotat.
    Dost často se to tančí s rolničkama na nohách, s černym a bílym šátkem a tak. Ale je to historickej tanec vpravdě tradiční - tudíž krapet nuda na koukání...
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Nebylo by video?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam