• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RUTHANStarověké, středověké tance, křepčení kolem ohňů, nejen tepla romaticka renesance
    O daném tématu příliš nevím, ale od dětství mě zajímá, takže pro začátek budu vděčnej za jakýkoliv postřehy a linky atd. Rád slouchám pokusy o středověkou a starověkou hudbu, něco ve mě cuká, ale vim, že se na to nějak tančí, ale těch příležitostí si to vyzkoušet noc není. Také podvědomě cítí takovou tu pudovou touhu křepčit v noci kolem ohně, skákat přes plameny atd.,jestli se vám to někomu taky stává.
    Pokud, jde o mě osobně, mě tanec jako druh umění vždycky přitahoval, ale rozhodně ne ve formě nějakejch přiblblejch tanečních a podobných společenských šaškáren, samozřejmě mě nic nečiká ani ta hudba co sem tam hraje a každej kdo je schopen tančit na všechno a ještě se u toho bavit je u mě slizoun.
    Jenže bych upřesnil, že nic modernějšího než 15 století tu řešit nechci, ikdyž je možné přirovnávat pro vysvětlení. Taky bych nerad aby se tady zvrhlo v diskuzi pár fajnšmekrů, kterým nikdo nerozumí.
    A jelikož kolem ohňů - hoří kočka, hoří pes, hoří máma, hoří fest :)
    rozbalit záhlaví
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MICHALMEDVED: Dik, nastenku si ted muzes poeditovat i sam. Jak to vypada zdejsi tema neni zrovna mainstream..
    MICHALMEDVED
    MICHALMEDVED --- ---
    Jo, a rozcestník se přesunul, trošku jsme přestrukturovali stránky, teď je na http://blog.rond.cz/rozcestnik/soubory/
    MICHALMEDVED
    MICHALMEDVED --- ---
    Co se týče pogování kolem ohně na starou nebo staře znějící muziku, jsou bretonské tance ideální materiál. Tady je hodně dřevní varianta. A tady modernější pojetí. (Já jsem ten malej tam někde vlevo u pódia ;)

    Na rádiu Ethno běží od Vánoc nový pořad o bretonské muzice, pondělky od sedmi a středy od desíti večer. Je to čtrnáctidenník, sudé týdny běží reprízy. Více na stránkách rádia.

    Tady je jingle.
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    je tu prosim nekdo, kdo tanci ve skupine s Olaphem?
    ZKAZA
    ZKAZA --- ---
    Dvoraňácký na netu určitě není. Našel jsem je tančit nějaký mexiko, ale tohle ne. Když napíšeš na youtube Morris Dance, pár věcí to vyjede. Ten druh co tancuje dvorana jsem bohužel nenašel.
    Tak jen trochu popis - tancujou jen kluci (to se myslím tak tradičně muselo) a maj na to takový meče s protočnou rukojetí na obou stranách. Držej se za ně do kroužku a pak se tak různě proplejtaj. Je to dobrý - chvílema máš pocit, že se nemůžou už nikdy vymotat.
    Dost často se to tančí s rolničkama na nohách, s černym a bílym šátkem a tak. Ale je to historickej tanec vpravdě tradiční - tudíž krapet nuda na koukání...
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Nebylo by video?
    ZKAZA
    ZKAZA --- ---
    Jinak i Dvorana Country Dancers Praha (country rozuměj spíš lidové tance), což je hodně renomovaná skupina má v repertoáru staroanglický tanec pro vítání jara

    Morris Dance

    Tedy jednu z jeho variant. Bohužel ti nemůžu říct, kdy a kde to bude příště k vidění, ale jestli chceš, snadno to zjistím na příštím tréningu.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Dík, dal sem to na nástěnku..
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    RUTHAN: A koukal jsem že možná nevíš o tomhle klubíku: [ Historický tanec ]
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    RUTHAN: Seznam adres skupin historického tance udržuje dlouhodobě Michal Medvěd tady: http://blog.rond.cz/odkazy/
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    Pražská profesionální skupina čtyř žen: http://www.hortusgratiae.cz/
    Viděla jsem je na stříbření v kutné hoře. Hodně mě to vzalo. ... Akorát tím jaksi mé hledání na poli českém a zejména ve Východních Čechách skončilo a zdá se tu být pusto. A to jsem si říkala, že by to nebylo špatné na rozhýbání těla. Zdá se, že orientální tance jsou mnohem více v kurzu.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Docela rád bych se třeba v Praglu došel na něco mrknout..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Nemá někdo nějaký linky na skupiny historického tance v ČR?
    AINI
    AINI --- ---
    Teď malá reklama:
    Ráda bych vás tímto informovala o nově vznikajícím conu zaměřeném na tanec a další pohybové aktivity. Více najdete na http://www.movecon.wz.cz .

    Přípravy jsou teprve v počátcích a tak se na vás obracím s prosbou o pomoc. Pokud by se někdo z vás akce rád účastnil, stále hladám přednášející pro různé přednášky a workshopy. Pár témat, která ještě nemají zastoupení jsou pro inspiraci vypsána v sekci spolupráce. Pokud vás ale napadne něco dalšího, co by se na akci hodilo a myslíte si, že o tom máte ostatním co řít, budu ráda když se ozvete.

    Jakékoli další reakce na plánovanou akci jsou vítány.

    Díky
    BLOODY_COUNTESS
    BLOODY_COUNTESS --- ---
    zdravím.... konečně zajímavej klubík :)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Hurá konečně zajímavý příspěvek..
    PAHAVASKA
    PAHAVASKA --- ---
    ARFEA: Fascinující.
    ARFEA
    ARFEA --- ---
    Rád bych zde upozornil na faerské lidové tance. Jedná se o kontinuální středověkou severskou tradici, která však z celé Skandinávie vymizela, a zůstala dodnes živá jen na Faerských ostrovech. Tanec je doprovázen zpěvem písní, tzv. kvæðir, které často rozpracovávají látku ze severské mytologie a historie. Písně mohou být velice dlouhé, hlavní zpěvák zpívá jednotlivé sloky a všichni se pak účastní refrénu, který se po každé sloce opakuje. Celkově to působí jednotvárně, ale je potřeba rozumět slovům.
    Tančí se v kruhu, případně v hadovitě zakroucené řadě, když je hodně lidí, často v tradičních krojích. Krok je velice jednoduchý.
    Sám jsem tanec na Faerách tancoval a je to nepopsatelně krásný zážitek :)

    ukázka http://youtube.com/watch?v=CsFf4-qVr2E&feature=related zpívá se zde moje oblíbená Sjúrðar kvæði - faerská varianta klasického völsungovského cyklu (kdyby někoho zajímalo, tak tuhle píseň velmi pěkně zpracovala i faerská folkmetalová skupina Týr: http://youtube.com/watch?v=h5zNK--DUDg :)

    http://www.tjatsi.fo/?side=cbddbac7e0ff2574437a686e9975201a ilustrace ke krokům

    http://www.tvfolk.net/ tady jsou ještě dvě videa
    PAHAVASKA
    PAHAVASKA --- ---
    MICHALMEDVED: Jo, to jo:) To jsem prostě nerozkdoval slovo moriska na Morris. Mea culpa. Dík.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Abysme to tady trošku oživily fakty, existují nějaké spolky/skupiny u nás zaobírající se tímto tématem či dokonce nějací středověcí pedagogoparapesové?
    MICHALMEDVED
    MICHALMEDVED --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam